Yazdır

Türkiye'de tatil ortalamanın üzerinde

Tarih: 09 Şubat 2015 - 11:58

İnsan kaynakları danışmanlık firması Mercer, resmi tatiller üzerine rapor hazırladı

Dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık firması Mercer, firmaların çalışanları için zorunlu ve özel yan haklar uygulamalarında en etkin prosedür ve politika uygulamalarına ulaşması için çok önemli bir referans noktası olan ‘Mercer Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’nda resmi izinleri inceledi.

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, ‘2014 Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’nda ülkelerdeki ‘izin’ durumlarını inceledi. Dünyada mobil iş gücünü yönetmenin giderek karmaşık bir hal almasıyla beraber firmaların bir çok faktörün yanı sıra ücretli izinleri de gündemlerinde üst sıralara taşımaları gerekirken dünya genelinde izinler de çok fazla değişkenlik gösteriyor.

Firmaların çalışanları için zorunlu ve özel yan haklar uygulamalarını inceleyerek, en etkin prosedür ve politika uygulamalarına ulaşması için çok önemli bir referans noktası olan ‘Mercer Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’, Türkiye’nin yanı sıra 64 ülkenin de verilerini içeriyor.

Dünya yeni yılda izinli

Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel koşullarına göre değişiklik gösterebilecek izin uygulamasında dünya yüzde 94 ile en çok yeni yılı kutluyor. Yüzde 92 ile ülkelerin bağımsızlık günleri ikinci sırada yer alırken Noel yüzde 80, 1 Mayıs İşçi Bayramı yüzde 80 ve Hayırlı Cuma yüzde 48 ile sıralamada yer alıyor.

Resmi tatillerde Türkiye dünya ortalamasının üstünde
 
‘Mercer 2014 Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’nda resmi tatillerde en cömert ülkeler ortalama 18’er günle Güney Amerika ekonomisinin önemli ülkerinden Kolombiya ve dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahip Hindistan olarak dikkat çekiyor. Lübnan, Güney Kore ve Tayland ise, 16 günle ilk beşte yer alan diğer ülkeler oluyor. Raporun sonuçlarına göre, ortalama 8 günle Sırbistan, Macaristan, Hollanda, İngiltere ve Meksika en cimri ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ortalama 14,5 gün resmi tatil ile dünya ortalamasının üstünde yer alıyor. Yapılan incelemede Türk çalışanların 2015 yılında da 14,5 gün resmi tatil yapacağı görülüyor.

Resmi tatillerin belirlenme teknikleri işverenleri zorluyor

Araştırma sonuçlarına göre, ülkelerde resmi tatillerin belirlenme tekniği de tatil günleri gibi değişkenlik gösteriyor. Bu değişkenlikler özellikle uluslararası firmaları zorlayıcı bir faktör olarak dikkat çekiyor. Malezya ve Birleşik Arap Emirlikeri gibi müslüman ülkelerde dini bayramların belirlenmesi tümden Ay’ın dönüşümlerine göre belirlenirken, Buddha’nın doğum günü gibi Singapur da kutlanan günler birtakım astronomik tahminlere göre gerçekleştiriliyor.

Japonya’da 20 yaş tatili

‘Mercer 2014 Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’nda 15 gün resmi tatil ortalamasına sahip Japonya, ilginç resmi tatillerle de karşımıza çıkıyor. Her yıl Ocak ayının 12’sinde 20 yaşını doldurmuş kişilerin “yeni yaşı karşılama” tatili yaptığı Japonya’da, doğaya olan saygı için ‘Yeşil Günü’, Yaşlılara Saygı Günü, Sağlık ve Spor günü ve 1964’de gerçekleştirilen Tokyo yaz olimpiyatlarına itafen resmi tatil gerçekleşiyor.
 
Dinçer Güleyin: “Türkiye resmi tatillerde ortalamanın üstünde”
 
Türkiye’de resmi tatillerin Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve ulusal bayramlardan oluştuğunu söyleyen Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin, bu tatil kararlarının da kanunla düzenlendiğini belirtti. Avrupa ülkelerinde resmi izinlerin ortalama 10 gün iken Türkiye’de bu rakamın 17’lere kadar çıkabildiğine dikkat çeken Güleyin, 2015 yılında da Türk çalışanların 14,5 gün resmi tatil yapacağının ön görüldüğünü söyledi. Güleyin, “Resmi tatillerin ortalamanın üzerinde olması Türk çalışanların normalden fazla izin kullandığı anlamına gelmiyor. İş ve özel hayat dengesinin  korunması, büyüyen bir ekonomide ve özellikle İstanbul gibi metropollerde yaşayanlarda halen istenilen düzeyde değil. Bununla birlikte yıllık izin günlerinde firmalar kanunun üzerinde izin günü de sağlamayı tercih edebiliyor. Burada da esnek çalışma saatleri uygulamasına geçiş yapma düşüncesi de ön plana çıkıyor. Bunlara ilaveten çalışanların yogunluktan ötürü izin günlerini tam olarak kullanamaması da Türk şirketlerinin yönetmeye çalıştığı ortak sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyede-tatil-ortalamanin-uzerinde/435533