Paralel yapı davasında 11 tutuklama talebi
Tarih: 21 Ocak 2015 - 21:41
Usulsüz dinleme soruşturması kapsamında ifadesi alınan 26 kişiden 11'i tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenmesi" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında, ifadesi alınan 26 kişiden 11'i tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi, 15'i ise savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan ve bu sabah adliyeye getirilen zanlılar, savcılara ifade verdi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan ve Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık ile Cumhuriyet Savcıları Selahattin Çataklı, Durdu Özer ve Ali Eker Yasan'ın aldığı ifadelerin ardından arasında eski TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz ve eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen'in de bulunduğu 11 kişi, tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.
Eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu'nun ise ifadesinin henüz alınamadığı belirtildi.
Ayrıca Gebze'de bulunan TÜBİTAK çalışanı Orhan Ü'nün ifadesinin, sağlık sorunlarından dolayı Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla alındığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında 28 kişi hakkında yakalama kararı verilmişti.
Isparta merkezli "Paralel Yapı" operasyonu
Öte yandan Isparta merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda mahkemeye sevk edilen 10 zanlı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan, savcılıktaki ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen 10 zanlı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Bazı şüphelilerin avukatı Hıdır Yıldız, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, şüphelilerin "Görevleri gereği düzenlemeye yetkili oldukları resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçlarından gözaltına alındıklarını söyledi.
Şüphelilerin savcılıkta hiç soru sorulmadan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğini öne süren Yıldız, "Mahkemede savunmamızı yaptık. Hakim dosyayı çok iyi incelemiş ki çok güzel gerekçeli bir kararla şüphelilerin serbest bırakılmasına karar verdi" dedi.
Yıldız, şüpheliler hakkında herhangi bir adli kontrol ya da yurtdışına çıkış yasağı konulmadığını, en kısa zamanda beraat etmelerini ümit ettiklerini anlattı.
Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yaklaşık 7 ay süren araştırmanın ardından dün, Isparta ile Tunceli, Bingöl, Mardin, Osmaniye ve Antalya illerinde eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, 3'ü eski polis olmak üzere 10 emniyet personeli gözaltına alınmıştı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/paralel-yapi-davasinda-11-tutuklama-talebi/433970