Yazdır

İsviçre’nin kararı bankalar için kötü

Tarih: 19 Ocak 2015 - 15:52

Moody’s, SNB’nin kararının İsviçre bankaları ve fon yöneticilerine zarar vereceğini öngördü…

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Moody's, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) minimum kur uygulamasına son vermesinin ülkenin kredibilitesi açısından olumlu olduğunu açıkladı.
Financial Times’ta yayınlanan Moody’s raporunda, bu kararın frankın değerini hızla rekor seviyelere ulaştırmasının ekonomi üzerinde bir ağırlık yaratacak olmasına rağmen bu yeni durumun kendi para birimini düşük tutmak için sürekli  yabancı para cinsinden tahviller almak zorunda kalan SNB’nin büyük ölçüde kabaran kendi bilançosu üzerinde kontrolü yeniden  sağlamasına izin vereceği vurgulanıyor.

Raporda şu ifadeler de yer alıyor:
“Kur çıpasını terkederek SNB etkin bir şekilde değer kayıplarını belirgin hale getirdi ancak bu kayıpları karşılayacak ölçüde yeterli kaynakları olduğunu vurguluyor. SNB’nin yabancı para cinsinden rezervlerinin 2014’ün son çeyreği itibariyle 54,8 milyar frank olduğu ve SNB’nin 2014 karının 38 milyar frank düzeyinde bulunduğu tahmin ediliyor ve bu karın da büyük bir kısmını gelecekteki rezervlerini güçlendirmek için kullanacak.

Bu rezervler Banka’nın döviz cinsinden maruz kaldığı risklerden doğan kayıplar için önemli bir tampon oluşturuyor. Artık kur çıpasını korumaya yönelik büyük çaplı müdahalelere gerek kalmadığı için İMB’nin bilançosuna yönelik risk de azalacak.

Royal Bank of Scotland analisti Alberto Gallo, SNB’nin bilançosunun nerdeyse İsviçre ekonomisi kadar büyüdüğü ve Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta yeni parasal genişleme programını devreye sokmasıyla zayıflayacak euro ile birlikte yeni SNB müdahalelerinin gerekmesiyle muhtemelen daha da büyümek zorunda kalacağını belirtiyor.

Buna rağmen Moody’s SNB’nin kararının İsviçre bankaları ve fon yöneticilerine zarar vereceğini öngörüyor. Güçlenen frank, karlılık ve kredilerin kalitesi üzerinde baskı yaratırken uygulamaya konulan negatif faiz oranı ile birlikte net faiz gelirini engelleyecek.  Moody’s, St Galler Kantonalbank ve  Banque Cantolae Vaudoise gibi yerel ve  daha küçük bankaların en kötü etkilenen kuruluşlar arasında yer alacağını öngörüyor.  
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/isvicrenin-karari-bankalar-icin-kotu/433726