"Kimin eli kimin cebinde belli değil"
Tarih: 18 Ocak 2015 - 08:16
Rant vergisi için imar mevzuatında yapılacak düzenleme tepki çekti.
TOKİ ve iştirakleri değer artışı payından muaf tutulurken, vatandaşa yüzde 100 vergi çıkarılıyor.
Rant vergisi olarak bilinen ve imar planı değişikliklerinde kamunun değer artış payı almasına imkan sağlayan düzenleme gayrimenkul sektörünü sarstı.
Ekonomi yönetiminin verdiği bilgiye göre, belediyeler genel plan değişikliklerinden yüzde 40 ila 60 arasında, bireysel plan değişikliklerinden ise yüzde 80 ila yüzde 100 arasında rant vergisi alacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ’nin imar plan değişikliği yapması durumunda değer artışından belediyelere pay verilmeyecek. İşte düzenlemedeki bu iki madde sektör oyuncuları tarafından tepkiyle karşılandı. TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO’nun düzenlemede kapsam dışı bırakılmasını eleştiren inşaatçılar, bu oranlarla proje geliştirmek için arazi bulmakta zorlanacaklarını ve bu durumun da ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
DÜZENLEME ADİL DEĞİL
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) “Gayrimenkul Rant Vergisi” konusundaki değerlendirmesinde kamu ve belediyeler tarafından malikin başvurusu olmadan, yapılacak imar planlarındaki artışlardan bir rant vergisi alınmasının adil olmadığını vurguladı. KONUTDER’den yapılan açıklamada, yapılan altyapı yatırımlarının bölgenin değerini artırması nedeniyle sadece oturmak amacıyla o bölgeden ev almış, çalışmak amacıyla işyeri almış olan maliklerden rant vergisi almanın doğru olmadığını belirtilerek, “Bu işin adil olarak çözümünün sağlanabilmesi için mevcut imar planlarının müktesep hak haline getirilerek, bir milat oluşturmak ve bu milattan mülk sahibinin talebi ile bir imar artışı olması halinde vergilendirmek, imar hakkının kamu tarafında düşürülmesi halinde de kaybolan hakkı tanzim etmek daha realist olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Uygulamaya inşaatçılar isyan etti
Ağaoğlu: TOKİ’ye verilen imkanı bana verin ben de yaparım
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Her kafadan bir ses çıkıyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Kural neyse konsun ama Ahmet’e Mehmet’e göre değişmesin, belediyeden belediyeye farklılık göstermesin. Burada inşaatçılara bakış açısı da yanlış. Ne demek rant? Rant varsa zaten devlet alıyor. Devletin müteahhitlik yapmasına karşı olmamama rağmen bugüne kadar TOKİ’nin dar gelirli vatandaş için yaptıklarını takdir ediyorum. TOKİ istediği planı yapacak, istediği evi yapacak tabii ki başarılı olur. Olmasın da demiyoruz. Ancak ortada bir haksız rekabet var. TOKİ’ye sağlanan imkan bana da sağlanırsa ben de yaparım. Bu arsa fiyatlarıyla özel sektörün dar gelirliye konut üretmesi zor.
İş yapmak zorlaşacak sektörde tekel artacak
EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: Gayrimenkul geliştiricilerinin bu düzenlemeden sonra arazi üretmeleri zorlaşacak. Arsa bulup inşaata başlamak ciddi sıkıntı olacak. Mal sahipleri belediyeye değer artışından pay vermemek için sahip olduğu arazide TOKİ ile proje yapmaya çalışacak. Bu durum sektörde yenilenmeyi ve şirketlerin yapısının değişimini de beraberinde getirecek. Gayrimenkul geliştiricileri de TOKİ’nin kapısını çalmaya başlayacak.
Geçmişte de gündeme getirdiğimiz gibi bu işin çözüm noktası TOKİ’nin konut üretiminden çekilip arsa ofisi gibi çalışması. Eğer kamu, özel sektörün dar gelirliler ve orta sınıf için proje yapması için arazi geliştirmez, kendisi konut inşa etmeye devam ederse TOKİ piyasada tekelleşir.
Keyfi uygulamalar mağduriyet yaratır
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya: Türkiye’de düzenlemeler tepeden hızlıca iniyor. Sonra biraz zaman geçtikten sonra hatalar fark ediliyor. Eğer kamu ‘ranttan payımı alırım isteyen istediğini yapsın’, girişimci de ‘vergisini veriyorum istediğimi yaparım’ mantığıyla hareket ederse bu düzenleme ileride telafisi güç zararlara yol açar. Hem insanlar hem de kentler için mağduriyetler yaratır. Rant vergisini en başından beri savunuyoruz, ancak TOKİ ve iştiraklerinin muaf bırakılması ve oranların yüksek tutulması sıkıntıya yol açar.
Kentsel dönüşüm zora girecek
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: Hiçbir özel arsa üzerinde imar plan tadilatı yapılamaz. İmar olmayan yerlerde ya da imar artışı gereken yerlerde özel sektörün eli kolu bağlanmış olacak. Herkes iş yapmak için TOKİ’ye gidecek. Bireysel başvuruda plan değişikliğinden alınacak yüzde 100’lük değer artış payı çok yüksek bir oran. Ancak çok lüks semtlerde yaratılacak ilave ranttan bu payı alabilirsiniz. Kentsel dönüşüm sahalarında da bu oranlar uygulanırsa riskli alanlarda inşaat yapmak imkansız hale gelir.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kimin-eli-kimin-cebinde-belli-degil/433584