Yazdır

Yunanistan altına yaradı

Tarih: 05 Ocak 2015 - 11:30

Altın, yatırımcıların dikkatlerini Yunanistan'daki siyasi krize çevirmeleri ile birlikte değer kazandı

Altın, ABD ve Avrupa'da merkez bankalarının politikalarındaki farklılaşma ile birlikte, yatırımcıların dikkatlerini, Yunanistan'da Euro Bölgesi'nden çıkışla sonuçlanma potansiyeli bulunun siyasi krize çevirmeleri ile birlikte, bir ayın en düşük seviyesinden başlattığı kazançlarını sürdürdü. Gümüş, platin ve palladyum da değer kazandı.

Spot altın, gün içindeki yüzde 0.9'luk kaybını geri aldı ve yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,197.97 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:31'de 1,195.79 dolara geldi. Metal 2 Ocak'ta, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkabileceği endişelerinin güvenli liman alımlarını artırması sonucu yüzde 0.5 yükselmeden önce, 1,168.34 dolar ile 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, 2 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ana muhalefet partisi Syriza'nın 25 Ocak'taki seçimlerden zaferle çıkmasının ülkenin temerrüte düşmesine ve Yunanistan'ın 19 üyeli Euro Bölgesi'nden çıkmasına neden olabileceği uyarısında bulundu ve bunun sonucu, euro Mart 2006'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Altın Aralık ayında, kısmen ABD dışındaki ekonomilerin yavaşlamakta olmasının büyümeyi desteklemek için teşviklerin artırılacağı beklentilerini güçlendirmesi sonucu, dört ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Hangzhou, Çin'de Cinda Futures Co. analisti Lv Jie, "Yunanistan'daki siyasi istikrarsızlıkla birlikte, Avrupa'da parasal gevşeme beklentileri, euronun dolar karşısında zayıflamasına neden oldu," dedi ve "Zayıf euro değerli metallerin düşmesine neden oluyor, ancak güvenli liman alımları gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Euro ile fiyatlanan altın, geçen yıl yüzde 12 yükseldikten sonra, bugün Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Alman Der Spiegel dergisi, Avrupalı politika yapıcıların Yunanistan'da 2009 yılında başlayan bölgedeki borç krizinin yeniden ortaya çıkma ihtimalini azaltmaları ile birlikte, Almanya şansölyesi Angela Merkel'in Yunanistan'ın eurodan çıkışını kabul etmeye hazır olduğu yolunda bir haber yayınladı.

SPDR Yatay

Altın, Fed'in Ekim ayında teşvikleri sona erdirmesi ve gösterge faizleri artırmaya yaklaşması ile birlikte, 2000 yılından bu yana ilk kez ki yıl üst üste değer kaybetti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün en az 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı açıklamada, bölgede deflasyonun gözardı edilemeyeceğini söyledi ve bu açıklama, büyük çaplı bir ülke tahvili alımı beklentilerini güçlendirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, iki yıl üst üste düşerek 1998'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşadıktan sonra, yüzde 0.9 değer kazanarak ons başına 1,196.40 dolara geldi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 2 Ocak'ta, değişmeyerek Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesinde kaldı.

Spot gümüş yüzde 2.2 artarak ons başına 16.0855 dolara kadar çıktıktan sonra 16.0542 dolara geldi. Metal, 2013 yılında yüzde 36'lık sert bir düşüş göstermesinin ardından, geçen yıl yüzde 19 daha geri çekildi.

Spot platin yüzde 1 yükselerek ons başına 1,214 dolara çıktı. Fiyatlar geçen yıl da düşerek, 1997'den bu yana ilk kez iki yıl ard arda kayıp yaşadı. Palladyum yüzde 0.7 kazançla ons başına 800.95 dolara ulaştı ve beş günlük düşüşünü sonlandırdı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunanistan-altina-yaradi/432428