FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER
Prof. Hanke’den Finans Gündem’e çok özel 2015 beklentileri…
Johns Hopkins Üniversitesi'nde Uygulamalı Ekonomi Profesörü olan dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke Finans Gündem’in 2015’te dünyada ve Türkiye’de ekonomik beklentilere ilişkin sorularını yanıtladı.
GELİŞEN ÜLKELERE AKAN PARA
Profesör Hanke, 2015 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için en büyük sorunun carry trade’in - düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmak- tersine dönmesi olacağını öne sürdü. Hanke ABD, Avrupa ve Japonya’dan gelişen ülkelere akan paranın 2015’te büyük olasılıkla tersine döneceğini ileri sürdü. Bu durumun carry trade’den büyük ölçüde yararlanan ve serbest piyasa reformlarını gerçekleştirmekte geciken ülkeler için zor olacağını da vurguladı.
“PETROL FİYATLARI ESKİ SEVİYEYE DÖNMEZ”
Profesör Hanke 2014 yılında %46 düşüş gösteren petrol fiyatlarının 2015’te izleyeceği seyir hakkında yaklaşık 6 ay daha zayıf kalacağı, daha sonra güçlenmeye başlayacağı fakat eski seviyelerine dönemeyeceği öngörüsünde bulundu. Fiyatların göreceli olarak kısa bir sürede yükseleceği öngörüsüne neden olarak ise OPEC üyesi olmayan üreticilerin arzı azaltarak düzeltmede bulunacaklarını ve bunun tahmin ettiğinden daha kısa sürede gerçekleşeceğini belirtti.
“BANKA REGÜLASYONLARI GEVŞETİLMELİDİR”
Küresel krizin başlangıcından beri tüm dünya ekonomilerinin her adımını büyük bir merakla takip ettiği FED’in bu yıl izleyebileceği en iyi politikanın ne olabileceği sorumuzu ise Prof. Hanke şu şekilde yanıtladı: “Halen ABD’de para arzı (M4) yıldan yıla %1,7 oranında büyüyor. Bu çok düşük bir oran. Para arzının bu denli düşük olmasının nedeni olarak ABD para arzının %80’ini sağlayan bankaların yeni uluslararası ve ulusal regülasyonlarla karşı karşıya gelmesi görünüyor. Bu regülasyonlar bankaları verdikleri kredileri azaltmaya (deleverage) zorlamayı amaçlıyor. Bu da ABD’de bankaların parasının ve kredilerin büyümesinin yavaşladığı anlamına geliyor. Bu durum nominal toplam talebin de çok düşük –trendin de altında- büyümesine yol açıyor. Bu nedenle banka regülasyonları gevşetilmelidir –ya da en azından geçici olarak yenileri eklenmemelidir- Bu gevşeme, biraz daha yüksek banka parasına ve toplam talepte daha güçlü büyüme oranı anlamına gelen kredi büyüme oranına imkan verir.”