Yayıncıların ‘korsan basım’ derdi
Tarih: 21 Aralık 2014 - 15:05
Kitap korsanlarına getirilen hapis cezası yayıncı dünyasını umutlandırdı ama erteleme maddesi sevinci yarım bıraktı…
Yayınevlerinin büyük umutlarla destek verdiği Korsan Yayınlarla Mücadelede önemli mesafeler katedildi. Ancak korsan yayın basım ve satımına getirilen hapis cezası ‘Hükmün ertelenmesi’ maddesinin adeta korsanları ödüllendirdiğini öne süren Final Pazarlama Genel Müdürü Sıtkı Koçak korsan yayınların yıllarca hem yayıncıları, hem de eser sahiplerini vurduğunu belirterek, “Korsan kitap yayıncılığı, engellemek için yapılan tüm çalışmalara rağmen devam ediyor. Çünkü verilen cezaların sürekli ertelenmesi, bu konudan haksız çıkar elde edenleri cesaretlendiriyor” dedi.
KİTAP FUARLARI ARTIK KENDİNİ YENİLEMELİ
Sıtkı Koçak Türkiye’de düzenlenen kitap fuarlarının kendini yenilemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Dünyada diğer kitap fuarlarında olduğu gibi yayınevleri, dağıtımcılar, perakendeciler, yazarlar bir araya gelmeli. Fuar süresince kitaplarda tüketiciye yönelik indirim vaadiyle gelenlerin oluşturduğu izdiham yüzünden fuar daha çok tüketiciye hitap eder hale geldi. Oysa kitap fuarları bir ihtisas organizasyonudur. Burada yeni kitaplar, yayına hazırlanan kitaplar, yayın evlerinin yeni projeleri masaya yatırılır, matbaalar, yayınevleri, satıcılar, internet mağazaları yeni teknolojileri görme fırsatı elde eder, ama imza günlerine kurban giden bir fuarcılık anlayışımız var maalesef” Koçak, okurun kitaba erişmesinin geçmiş yıllara göre daha kolay hale geldiğini belirterek “Maalesef fuarlar 90’lı yılların mantalitesi ile devam ediyor” dedi.
KİTAP SATIŞLARI SON İKİ YILDA ARTTI
Türkiye’de kitap okuma oranları konusunda yıllardır süren polemiğin artık tarihe karıştığını belirten Sıtkı Koçak “Artık Türkiye’de iyi bir kitap okur kitlesi var. Bu her geçen gün artıyor” dedi. Koçak, yeni nesil yazarların kitap satışlarını da artırdığına işaret ederek ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda okuma saatleri koyarak öğretmenlerimizin öğrencilerini okumaya teşvik etmesiyle medyanın da kitap satışlarının artmasında çok büyük önemi olduğunu söyledi.
Aynı zamanda kitaptr.com ‘un da kurucu Genel Müdürü olan Sıtkı Koçak, Kültür Bakanlığı ve Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre geçtiğimiz yıl kitap satışlarındaki artışın ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: "Kitap satışlarının arttığı bir gerçek, geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de 42 bin 626 yeni kitap basıldı. Bu yayınların 14 binden fazlası Edebiyat kitabıydı. Türkiye'de artık bilimsel kitaplara da ilgi giderek artıyor. Bu yüzden yayın evleri ciddi telifler ödeyerek yabancı yayınevleriyle aynı anda Türkçe baskı yapma yarışı içine giriyor. Bu önemli bir gelişme. İnternetin kitap satışlarına getirdiği kolaylık ve hızlı ulaşımın rolü büyük olsa da perakende satışlarda hala kitapçıların önemi önümüzdeki yıllarda da sürecek.”
SATIŞLAR ARTTIKÇA SEKTÖR BÜYÜYOR
Türkiye'de halen 6 bin kitapevi, 150 kitap dağıtım şirketi bulunduğunu söyleyen kitaptr.com Genel Müdürü Sıtkı Koçak pazarın geçtiğimiz yıl yüzde 8'den fazla büyüdüğüne dikkat çekti. Edebiyat ve Kültür kitapları ile inceleme, araştırma eserlerin ortalama 10 dolarlık katma değer oluşturduğunu belirten Koçak şunları söyledi: “Satılan her kitap hem kültür hayatımızı hem de ekonomiyi pozitif yönde etkiliyor. Halen 9 bine yakın yayıncı Kültür Bakanlığı'ndan ISBN aldığını görüyoruz. Her biri defalarca baskı yapan ve baskı adetleri artan kitapların satışları arttıkça sektörün büyüklüğü daha belirgin hale geliyor, ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Kitap satışlarının artması ekonomideki iyileşme sürecinin en önemli göstergesidir."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yayincilarin-korsan-basim-derdi/431444