Yazdır

Ayaklı borsa çok hareketli!

Tarih: 17 Aralık 2014 - 07:27

Dolardaki hızlı yükseliş, Kapalıçarşı’da “ayaklı borsa” olarak tabir edilen serbest döviz piyasasını da harekete geçirdi

Ani yükselişler nedeniyle dolar alımı yapmak ya da satmak isteyenler için sürekli olarak “ani” hareket içinde olan ve bir anlamda serbest piyasanın nabzını tutan Kapalıçarşı’daki döviz piyasası esnafı, bu hızlı yükselişle birlikte dolarda 2014’ün son günlerini nasıl geçireceğini tahmin etmenin “çok zor” olduğunu savunuyor.

Esnaf, “en iyi tahminle” bir süre daha “ateşi sürecek” doların, yılı 2.55 liradan kapatmasını bekliyor. “Dolar borsası” olarak anılan alanda telefonlar üzerinde takip edilen foreks piyasasının etkisiyle sürekli “Al” ya da “Sat” sesleri yankılanıyor.

Neden alıyorlar?

Milliyet'in haberine göre, esnafın bir kısmı telefonda konuştukları müşterileri için dolar satın alıyor. Bu alıcıların çoğunluğu, doların daha da yükseleceğini düşünen ve tahminler doğrultusunda parasını katlamak isteyenler. Konuştuğumuz bir esnaf, “Bunların hepsi Rusya’ya bağlı. Kriz orada. Onu batırmak için piyasalar böyle oldu. Yıl sona kadar sürer. Zirveyi gördüğümüz için tahmin yürütmek çok zor” ifadesini kullanıyor.

Neden satıyorlar?

Esnafın diğer bir bölümü ise, en çok satış işlemi yaptığını belirtiyor. “Yükselince satmak mantıklı” diye hareket eden bu kesimin müşterisi, zaten daha önce parasını yatırdığı dolardan, ani hareketler sonrası para kazanmayı isteyenler... Satış yapan esnaf, “Kimse bu fiyatlara almak istemez. Alanlar ise, bankaya satanlar” diyor. Onlara göre burada en az 10 bin doları olanlar işlem yaptırıyor. En önemli müşterilerinin ise büyük firmalar olduğunu söylüyorlar...

Altını TL yükseltiyor

Dolar borsasının hemen yanında “Altın Borsası” da oldukça hareketli. Dünyada altında önemli bir artış gözlemlemediklerini belirten esnaflar, doların TL fiyatının yükselişinin, altının TL fiyatıyla paralel gittiğini dile getiriyor. Bununla ilgili olarak “Altının dolar fiyatına baktığınız zaman çok yüksek değil. Altın, TL’nin değer kaybetmesiyle kazanıyor”
diyorlar.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ayakli-borsa-cok-hareketli/431127