Yazdır

Türkiye Finans’ın internet bankacılığı sırları

Tarih: 02 Aralık 2014 - 07:39

Küresel trend 'internet bankacılığı' ve Türkiye… Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı İkram Göktaş çığ gibi büyüyen hizmeti ve bankasını anlatıyor…

SERAP SÜRMELİ – ÖZEL HABER
 
Bankacılık ekonominin temel taşlarından, finans dünyasının da olmazsa olmazı. Eskiden işlemler sadece şubeden yapılırdı ama şimdi rüzgar sanallaştı. Yeni trend intermet bankacılığı. Şubeye uğramadan, evden, arabadan, yolda yürürken ya da kafede otururken, bir tuşla işlem yapılıyor. Ve bu küresel hizmet, global ihtiyaç çığ gibi büyüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin son raporuna göre Türkiye’de 12 milyondan fazla bireysel ve 1 milyondan fazla kurumsal banka müşterisi internet bankacılığını aktif olarak kullanıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile online bankacılık her gün biraz daha devleşiyor.

KRİTİK SORULARA ÖNEMLİ YANITLAR İKRAM GÖKTAŞ’TAN

Peki, Türkiye Finans bu dinamik dünyada ne durumda? Hizmet yarışı nasıl gidiyor? Teknolojiye yönelik yatırımları ne? İnternet bankacılığı müşterisine nasıl bir çözüm, yenilik sunuyorlar? Stratejileri nedir? Müşteriler ne istiyor? İşlem hacimleri, yoğunluk ne kadar? Mağduriyetleri önlemede nasıl tedbir alıyorlar? Ve Türk internet bankacılığının  dünyadaki yeri? Hepsi de önemli, kritik sorular? Ya cevaplar…

Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı İkram Göktaş soruları yanıtladı…
 
“İNTERNET ŞUBESİ MÜŞTERİ SAYIMIZ YÜZDE 35 ORANINDA ARTTI”
 
-İnternet bankacılığı stratejiniz nedir?
İkram Göktaş: 2002 yılında faaliyete başlayan Türkiye Finans İnternet Bankacılığı hizmetimiz, müşterilerimizin beklentileri ve deneyimleri ön planda tutularak yenilenen tasarımıyla zaman içinde müşterilerimizin bankacılık işlemlerini sadece birkaç tıklama ile kolayca gerçekleştirebileceği bir kanal haline gelmiştir.
Türkiye Finans İnternet Şubesi tamamıyla iç kaynaklarımız tarafından geliştirilmekte olup kesintisiz hizmet için ileri teknoloji kullanan data center alt yapısını kullanmaktadır. Dünyada kabul görmüş ileri teknoloji bilgisine sahip bilgi sistemleri şirketleriyle iş birliği yapıyor ve aldığımız danışmanlık hizmetleriyle bankacılık hizmetlerini kolaylaştırarak müşterilerimizin hayatına değer katmaya devam ediyoruz.
Bankamızın ana stratejileri doğrultusunda, İnternet Şubemizin gelişimi için “müşteri deneyimi” ve “kanal entegrasyonu” konularına öncelik verdik ve bu alandaki yatırımlarımızı hızlandırdık. Üzerinde çalıştığımız Türkiye Finans İnternet Şubemizin yeni versiyonu ile müşterilerimize; günlük hayatlarıyla daha çok bağlantı kuran, birçok cihaz ve platform üzerinden erişilebilen ve kişiselleştirilebilen ve en önemlisi daha faza kullanıcı dostu bir İnternet şubesi deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz.
 
-İnternet bankacılığı yapan müşteri sayınız nedir? Şu anda hedeflediğiniz rakamda mısınız?
 
İkram Göktaş: İnternet bankacılığı üyesi ve en az bir kez İnternet Şubesine giriş işlemi yapmış toplam müşteri sayımız Ekim 2014 itibarıyla Bankamızın aktif müşterisinin %31’ine ulaşmıştır. 2014 yılı itibarıyla hedeflediğimiz rakama ulaştığımızı çok rahat ifade edebilirim. İnternet Şubesi müşteri sayımızda geçen yıla göre %35 oranında artış sağlanmıştır. Bununla birlikte toplam müşterilerimiz içinde İnternet Şubemizi kullanan müşteri sayımızı çok daha artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

 
 
 “İNTERNET ŞUBEMİZİ BİR TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLARAK KONUMLANDIRDIK”

-Müşterilerin internet bankacılığında aradıkları özellikler nedir?
İkram Göktaş: Müşteriler, İnternet bankacılığında kullanım kolaylığı ve hızlı işlem yapmak istiyor. Türkiye Finans olarak bunu dikkate alarak İnternet Şubemizde hayatı kolaylaştıracak komut satırı, Türkçe/İngilizce dil seçenekleri, farklı ara yüz tema seçenekleri, hızlı erişim, kişisel yetki ayarları, hızlı menü gibi uygulamalarla müşterilere özelleştirilebilen pozitif bir kullanıcı deneyimi sunuyoruz. Bankamızın İnternet Şubesi, finansal karar alma ve yönetim sürecini kolaylaştıran nakit akışı ve üye iş yeri işlem menülerinin yanı sıra güvenlik uygulamaları ile 7 gün 24 saat dünyanın her yerindeki müşterilerimize hizmet veriyor.
 
İnternet Şubemizi, müşterilere temas eden, onların ihtiyaçlarını dikkate alarak yeni ürünler geliştiren ve ürün satışları gerçekleştiren bir teknoloji üssü olarak konumlandırdık. İnternet şubemizden para transferleri, fatura, vergi vb. ödemeler ile yatırım işlemleri yapılabiliyor. İnternet Şubemiz üzerinden ayrıca şirket yetkililerine ek kullanıcılar ile özel limitler tanımlayabilme, işlem kısıtlayabilme, hesap görüntüleyebilme ya da işleme kapatma, yapılan işlemleri yetkili kullanıcının onayına düşürme gibi birçok özel hizmetler de sunuyoruz.
 
-Hisse senedi, döviz işlemleri, vadeli hesap, yatırım fonları, fatura, kredi kartı ödemeleri arasında bir sıralama yapmak gerekirse internette işlem yoğunluğu hangisinde? Oranlar nedir? İşlem hacmi ne kadar?

İkram Göktaş: Türkiye Finans İnternet Şubesi’nden para transferleri, fatura ödemeleri, GSM TL yükleme, döviz ve kıymetli maden, arbitraj, hisse senedi ve yatırım fonları, vergi ve SGK tahsilatları, maaş ödemelerinin yanı sıra cari ve katılma hesabı açılışları, otomatik ödeme talimatları, hesap, kredi kartı, çek ve senet, ithalat ve ihracat gibi geniş bir yelpazede işlemler güvenli ve hızlı olarak yapılabiliyor.
İnternet Şubemizde müşterilerimiz ağırlıklı olarak para transferi işlemleri yapıyorlar. Para transferi işlemlerinin oranı %60’lar seviyesinde, kalan %40 oran, fatura ödemeleri, vergi, SSK ödemeleri, yatırım işlemleri, döviz işlemleri ve kredi kartı ödeme vb. işlemlerden oluşmaktadır.
 
-Alternatif dağıtım kanalları içinde internet bankacılığının yeri nedir?

İkram Göktaş: İnternet Şubemiz, müşterilerimize 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunduğumuz ve dünyanın her yerinden erişilebilen Bankamızın önemli dağıtım kanallarından bir tanesi. İçinde bulunduğumuz dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler, teknolojik ilerlemeler ve en önemlisi müşteri tercihlerinde meydana gelen değişiklikler, özellikle bankacılık sektöründe de kurumlar arası rekabetin artmasına yol açmıştır. Rekabet ortamında bankaların varlıklarını sürdürebilmeleri, müşteri sadakatinin sağlanması yönünde yeni stratejiler geliştirmelerine bağlıdır. Bu bağlamda bankaların alternatif dağıtım kanallarını kullanmaya başlamaları da bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Bankalara ve müşterilere sağladığı avantajlar açısından değerlendirildiğinde, internet bankacılığının en önemli alternatif dağıtım kanalları arasında yer aldığı söylenebilir.


 
“İNTERNET ŞUBEMİZDE EN YÜKSEK GÜVENLİĞİN SAĞLANDIĞI 256-BİT SSL ŞİFRELEME KULLANILIYOR”
 
-İnternet yüzyılın mucizesi, hackerler yüzyılın derdi… İnternet bankacılığında güvenlik duvarı nasıl örülüyor?  Dolandırıcılara karşı nasıl önlem alıyorsunuz?


İkram Göktaş: Türkiye Finans İnternet Şubesi, kullanıcı ve Bankamız arasında transfer edilen bilgiyi, müşterilerimizi ve Bankamızı koruyacak güvenlik altyapısına sahiptir. İnternet Şubemizde, online işlemlerde en yüksek güvenliğin sağlandığı 256-bit SSL şifreleme kullanılmaktadır.

Ayrıca İnternet Şubemiz müşterilerimizin işlem güvenliğini üst düzeyde tutmakla görevli 7/24 izleme ekiplerimiz tarafından sürekli izlenmektedir. Bunun yanı sıra kullanmakta olduğumuz birçok güvenlik uygulamasıyla müşterilerimizin güvenliği üst düzeyde tutulmaktadır. Tek kullanımlık şifre çözümleri (Cep Şifre, Anahtar Şifre), Mobil İmza, Anadolu Hisarı, Özel Soru Uygulaması bu güvenlik uygulamalarımızdan birkaçıdır. Sektör standardı olarak sunduğumuz bu güvenlik araçlarına ilave olarak, her bir müşterimizin isteğine bağlı olarak kullanabileceği özelleştirilebilir birçok güvenlik çözümünü de müşterilerimize sunuyoruz.
 
-Türkiye internet bankacılığının dünyadaki yeri sizce nedir?
İkram Göktaş:  İnternet bankacılığı fikri ilk defa 1980’lerde telefon bankacılığı ile ortaya çıkmış ve internetin evlerde kullanımı ile artış göstermiştir. 1980’lerde Avrupa ve ABD’de bankacılık ve finans kuruluşları “ev bankacılığı” kavramı üzerinde araştırma ve programlar yapmaya başlamışlardır. Başlangıçta bilgisayar ve İnternet çok fazla gelişmiş olmadığı için müşterilerine yardımcı olmak üzere faks makineleri ve telefonlar kullanılmıştır. ABD’deki “NetBank” ilk İnternet bankacılığı uygulaması olup, 1996’da “Atlanta İnternet Bank” adı altında kurulmuştur.

Ülkemizde ise İnternet bankacılığı 1997’den bu yana artan bilgisayar okur-yazarlığı, finansal sektörlerdeki düzenlemeler, banka müşterilerinin elektronik hizmet almak istemeleri, işlem maliyetinin azalması ve müşteriye kolaylık sağlamasına bağlı olarak Türk Bankaları tarafından alternatif dağıtım kanalı olarak algılanmaktadır. Buna rağmen, müşterilerin İnternet bankacılığına alışkın olmaması ve güvenlik endişeleri gibi sebeplerden dolayı Türkiye’de internet bankacılığının yaygınlaşması başlarda sınırlıyken Türkiye Bankalar Birliği “İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri – Eylül 2014” raporuna göre arttığını söyleyebilirim. Eylül 2014 raporuna göre, internet bankacılığı işlem hacmi, Haziran 2014’e kıyasla, 3,2 milyar TL’nin üzerinde artışla toplam 112 milyar TL olarak kayda geçti. İnternet bankacılığını aktif olarak kullananların sayısı ise son bir yılda 1,7 milyon arttı. 
 
İnternet kullanımının gelişimi beraberinde müşteri eğilimlerinde de bir değişiklik meydana getirmiş ve bankaları da İnternet Şubesini daha etkin ve verimli kullanmaya yönlendirmiştir. Bunun başlıca nedenlerinden birisi müşteri tarafından internet üzerinden işlem yapmanın şube kanalına kıyasla daha ucuza mal olmasıdır. Bankalar da, müşterilerini ekonomik yönden en çok avantaj sağlayacak kanala yönlendirmektedir.
 
 İKRAM GÖKTAŞ HAKKINDA
 
1969 yılında Bitlis, Mutki’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1992-1997 yılları arasında Garanti Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Müfettiş olarak görev yaptı. 1997-1999 döneminde Garanti Bankası İstanbul Kurumsal Şubesi’nde Müdür Yardımcısı olarak görev alan Göktaş, 1999-2000 yıllarında Çorum Şube Müdürü olarak görevini sürdürdü. 2001-2005 yılları arasında Anadolu Finans Kurumu’nda Bankacılık Hizmetleri Müdürü, 2006-2009 döneminde Türkiye Finans Katılım Bankası’nda Bankacılık Hizmetleri Müdürü olarak çalıştı. 2009 yılından itibaren Türkiye Finans Katılım Bankası’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Göktaş; Dağıtım ve Hizmet alanlarından sorumludur.
 
YARIN: YAPI KREDİ – ING BANK
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiye-finansin-internet-bankaciligi/430014