Yazdır

Altın toparlandı

Tarih: 01 Aralık 2014 - 16:28

Altın, sert düşüşün ardından kısa pozisyonların kapatılması ile birlikte değer kazandı

Altın Londra'da, bazı yatırımcıların düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonları kapatmaları ile birlikte değer kazandı ve üç haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Gümüş son beş yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından sıçrama yaptı.

Aracı kurum Marex Spectron Group'un değerli metaller müdürü David Govett'e göre, traderlar, metal ödünç alıp bunu gelecekteki düşüş beklentisi ile satarak açtıkları kısa pozisyonlardan çıkmak için, fiyatların erken saatlerde hızlı düşmesi ile birlikte altın satın aldılar. Altın bugün erken saatlerde yüzde 2.1 ve gümüş yüzde 6.7 kadar değer kaybetti.

Govett, "Altın dün gece, İsviçre haberi ve düşük petrole bağlı olarak çok sert satışlarla karşılaştı," dedi ve "Kısa pozisyon sıkıştırması vardı" şeklinde görüş bildirdi.

İsviçre Merkez Bankası'nın rezervlerinin belli bir kısmını altın olarak tutmasına yönelik bir teklif, dünkü referandumda, yüzde 23'e karşı yüzde 77 oyla reddedildi. Bu teklif onaylansaydı, analistlerin tahminlerine göre, merkez bankası önümüzdeki beş yıllık süre boyunca en az 1,500 ton altın almak zorunda kalacaktı.

Emtia grubu bugün, arz fazlası beklentileri ve dünyanın en büyük petrol ve metal tüketicilerinden Çin'de ekonominin yavaşlamakta olduğunu teyit eden veri dolayısıyla petrol fiyatlarındaki sert düşüş ile birlikte beş yılın en düşük seviyesini gördü. Altın, Fed'in varlık alım programını sonlandırması ve düşen enerji fiyatlarının enflasyondaki düşüşe yardımcı olması ile birlikte, Kasım ayında kayıplarını üçüncü aya genişletti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün son üç seansta ilk kez düştü.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek, Londra saati ile 12:38'de ons başına 1,175.36 dolara çıktı. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,173.50 dolara indi.

İşlem hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yaklaşık iki katından daha yukarıdaydı.

Çin'den sonra dünyanın en büyük altın kullanıcısı Hindistan, 28 Kasım'da, nakliyedeki sıkıntıları gidermek ve kaçakçılığı önlemek için, altın ithalatçılarının ithal ettikleri metalin yüzde 20'sini yeniden ihraç edilmek üzere kuyumculara satma zorunluluğunu kaldırdı. Barclays, bu adımın altın fiyatları için güçlü bir "taban" oluşmasına yardımcı olabileceğini kaydetti.

İsviçre'de halkoyuna sunulan "İsviçre Altınımızı Koru" inisiyatifi, yüzde 8 olan merkez bankası varlıklarındaki altın payını en az yüzde 20'ye çıkarmayı amaçlıyordu. Bu öneri ayrıca, yurtdışındaki altın varlıkların ülkeye getirilmesini ve varlıkların asla satılmamasını da içeriyordu.

Şanghay'da Everbright Futures Co. makroekonomi stratejisti Sun Yonggang, "Şimdi İsviçre referandumundan kaynaklanan destek de ortadan kalktı ve dikkatler yeniden Fed'e ve ABD ve diğer merkez bankalarının para politikaları arasındaki farklılaşmaya çevriliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot gümüş yüzde 1.2 yükselişle ons başına 15.6445 dolara çıktı. Metal erken saatlerde yüzde 5.1 kadar yükseldi. Gümüş son beş ayda ard arda düşüş gösterdi ve Haziran 2013'ten bu yana en uzun süreli aylık düşüş serisini gerçekleştirdi.

Platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,198.12 dolara inerken, palladyum yüzde 1 kayıpla ons başına 801.75 dolara indi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-toparlandi/429973