Yazdır

İş Bankası’nın internet bankacılığı sırları

Tarih: 01 Aralık 2014 - 08:20

Küresel trend 'internet bankacılığı' ve Türkiye… İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran çığ gibi büyüyen hizmeti ve bankasını anlatıyor…

SERAP SÜRMELİ – ÖZEL HABER

Bankacılık ekonominin temel taşlarından, finans dünyasının da olmazsa olmazı. Eskiden işlemler sadece şubeden yapılırdı ama şimdi rüzgar sanallaştı. Yeni trend intermet bankacılığı. Şubeye uğramadan, evden, arabadan, yolda yürürken ya da kafede otururken, bir tuşla işlem yapılıyor. Ve bu küresel hizmet, global ihtiyaç çığ gibi büyüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin son raporuna göre Türkiye’de 12 milyondan fazla bireysel ve 1 milyondan fazla kurumsal banka müşterisi internet bankacılığını aktif olarak kullanıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile online bankacılık her gün biraz daha devleşiyor.

KRİTİK SORULARA ÖNEMLİ YANITLAR HAKAN ARAN’DAN

Peki, İş Bankası bu dinamik dünyada ne durumda? Hizmet yarışı nasıl gidiyor? Teknolojiye yönelik yatırımları ne? İnternet bankacılığı müşterisine nasıl bir çözüm, yenilik sunuyorlar? Stratejileri nedir? Müşteriler ne istiyor? İşlem hacimleri, yoğunluk ne kadar? Mağduriyetleri önlemede nasıl tedbir alıyorlar? Ve Türk internet bankacılığının  dünyadaki yeri? Hepsi de önemli, kritik sorular? Ya cevaplar…

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran soruları yanıtladı…

 
“AKTİF MÜŞTERİ SAYIMIZ 2.2 MİLYONU AŞTI”
 
-İnternet bankacılığı stratejiniz nedir?
Hakan Aran: Türkiye’de ilk internet bankacılığını başlattığımız 23 Haziran 1997’den bu yana temel stratejimiz ülkemizin teknolojik gelişimine öncülük etmek ve güvenlikten hiç taviz vermeden finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırmaktır. Bunu yaparken müşterilerimizin ve çalışanlarımızın hayatına değer katmak ve bankacılık işlemlerini kolaylaştırmak en önemli motivasyon kaynağımız olmuştur.
 
-İnternet bankacılığı yapan müşteri sayınız nedir? Şu anda hedeflediğiniz rakamda mısınız?
Hakan Aran: İnternet bankacılığı aktif müşteri sayımız 2,2 milyon kişiyi aştı, son 3 yılda %21 civarında artış gösterdi. Hedefimiz önümüzdeki 3 yıl içinde 10 milyon müşterimizin bu hizmetimizden yararlanır hale gelmesidir. 
 
-Müşterilerin internet bankacılığında aradıkları özellikler nedir?
Hakan Aran: Müşterilerimizin internet bankacılığından iki temel beklentisi bulunuyor. Birincisi, bankacılık işlemlerini hızlı ve kolayca yapabilmek; İkincisi ise, ilk beklentileri ile çelişir gibi görünse de internet bankacılığının çok güvenli olması. Biz de müşterilerimizin bu iki temel beklentisi doğrultusunda internet bankacılığı alanında inovasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz. Intel firması ile dünyada ilk kez donanım bazlı güvenliğe geçiş yaparken, giriş sürecinde “parola” sorusunu kaldırarak hızlı ve kolay giriş yapılmasını sağlamaya çalıştık. Giriş ekranı ve ana sayfa tasarımımızı yenileyerek internet şubemizi tüm mobil cihazlardan kullanılabilir, kullanıcı dostu ve sade bir yapıya getirdik. Bu çalışmalarımızın sonucunda ziyaretçi ve aktif müşteri sayımızı oldukça hızlı bir şekilde artırdığımızı görüyoruz.
 
 
“İŞLEM YOĞUNLUĞUNDA KREDİ KARTI İLK SIRADA”
 
-Hisse senedi, döviz işlemleri, vadeli hesap, yatırım fonları, fatura, kredi kartı ödemeleri arasında bir sıralama yapmak gerekirse internette işlem yoğunluğu hangisinde? Oranlar nedir? İşlem hacmi ne kadar?
Hakan Aran: İnternet şubesinde yapılan işlemlerin yoğunluğuna baktığımızda, kredi kartı işlemleri ilk sıralarda yer alırken bunları vadeli hesaplar, hisse senedi işlemleri, döviz İşlemleri, fatura ödemeleri ve yatırım fonu işlemleri izliyor.
Öte yandan, Bankamızdan gerçekleştirilen hisse senedi işlemlerinin %80’den fazlası (%56’sı sadece internetten), EFT’nin %87’si (%67’si sadece internetten) ve havalenin %68’i (%46’sı sadece internetten) internet ve mobil bankacılık kanallarımızdan; kredi kartı ödeme işlemlerinin %82’si ise Bankamatiklerden gerçekleştiriliyor.
 
-Alternatif dağıtım kanalları içinde internet bankacılığının yeri nedir?
Hakan Aran: İnternet bankacılığının şu anki konumu ve geleceğinin mobil bankacılıkla oldukça ilişkili olduğunu ve şu anda aslında bir geçiş döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde mobil bankacılığın alternatif dağıtım kanalları içerisindeki payının daha da artacağı ve internet bankacılığı pazarından da önemli bir pay alacağını düşünüyoruz. Çünkü bir yandan mobil internet penetrasyon oranı, akıllı telefon ve tablet kullanımı artarken diğer yandan gelişen mobil cihazların farklı boyuttaki tasarımları müşteri deneyimi ve memnuniyeti açısından gerekli kolaylığı sunabilmektedir.
Diğer taraftan, şu an için bankamızda gerçekleştirilen işlemlerin %30’u internet şubemizden gerçekleşmekte olup internet şubesi tüm kanallarımız arasında en yüksek paya sahiptir.
 
-Teknolojiye her yıl yaptığınız yatırım miktarı nedir?
Hakan Aran: Her yıl 200 milyon dolar civarında teknoloji yatırımı gerçekleştiriyoruz. Sadece teknolojik inovasyonlar üzerinde çalışan 100 kişilik bir araştırma-geliştirme ekibimiz bulunuyor. Toplam 1.400 kişilik bir teknoloji istihdamımız söz konusu.


 
“DOLANDIRICILARA KARŞI 7X24 UYANIK HALDEYİZ”
 
-İnternet yüzyılın mucizesi, hackerler yüzyılın derdi… İnternet bankacılığında güvenlik duvarı nasıl örülüyor?  Dolandırıcılara karşı nasıl önlem alıyorsunuz?
Hakan Aran: “Hacker”lar internet bankacılığının vazgeçilmez aktörleridir. Bizim güvenlik çözümleri geliştirmemiz, “hacker”ların bu güvenlik çözümlerini kırması, sonrasında bizim daha güvenli çözümler geliştirmemiz şeklinde sürüp giden bir yaşam döngüsü mevcut. Dolandırıcılara karşı 7/24 uyanık kalmak, başarılı ve başarısız giriş denemelerini sürekli izlemek, müşterilerimizin alışkanlıklarını ve davranış kalıplarını öğrenen sistemler kurmak, sıradışı bir davranış tespit edildiği anda hemen gerekli ek güvenlik tedbirlerini devreye almak, en gelişmiş kimlik tespit ve doğrulama teknolojilerine yatırım yapmak gibi pek çok aktiviteyi dolandırıcılara karşı aldığımız önlemler arasında sayabiliriz.
 
-Türkiye internet bankacılığının dünyadaki yeri sizce nedir?
Hakan Aran: Türkiye, internet bankacılığı alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Genç ve dinamik nüfusa sahip olan ülkemizde internet bankacılığının bugünkü gelişmişlik düzeyi uluslararası arenada bize rekabet avantajı sağlayabilecek boyutlara ulaşmıştır. Elektronik imza ile şubeye gelmeden anında kredi kullanabilmek, yurt dışına para transferi gerçekleştirebilmek ve yurt dışından gelen paralara internet üzerinden erişebilmek gibi pek çok bankacılık işlemi bugün internet üzerinden ülkemizde kolayca yapılabiliyor. Biz yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde internet bankacılığını yeni müşteri kazanmak ve zor pazarlara kolay giriş yapabilmek için etkin olarak kullanıyoruz. Bu açıdan Türkiye’de internet bankacılığını küresel rekabette fark yaratıcı bir unsur olarak görüyoruz. 
TBB (Türkiye Bankalar Birliği) Eylül 2014 verilerine baktığımızda Türkiye’de internet bankacılığında son bir yıl içinde en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı 20 milyon kişi civarındadır. Avrupa ülkeleri arasında internet kullanımı alanında hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğumuz göz önüne alındığında dünyada da çok önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.
 
HAKAN ARAN HAKKINDA
 
1968 yılında Antakya’da doğan Hakan Aran, 1990 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olup Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme konusunda yüksek lisans programını tamamlamıştır. 1990 yılında İş Bankası BT Sistem İşletimi Bölümü’nde Stajyer Yazılım Uzmanı olarak göreve başlayan Hakan Aran, 1999 yılında Bilgi Teknolojileri Çözüm Geliştirme Bölümü Müdür Yardımcılığına, 2002 yılında aynı Bölümde Birim Müdürlüğüne ve 2005 yılında da Bölüm Müdürlüğüne atanmıştır. 17 Temmuz 2008 tarihinde Genel Müdür Yardımcılığına atanmıştır.

YARIN: GARANTİ BANKASI – TÜRKİYE FİNANS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-bankasinin-internet-bankaciligi-sirlari/429933