Yazdır

Albaraka Türk’ün internet bankacılığı sırları

Tarih: 01 Aralık 2014 - 08:09

Küresel trend 'internet bankacılığı' ve Türkiye… Aİbaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu çığ gibi büyüyen hizmeti ve bankasını anlatıyor…

SERAP SÜRMELİ – ÖZEL HABER

Bankacılık ekonominin temel taşlarından, finans dünyasının da olmazsa olmazı. Eskiden işlemler sadece şubeden yapılırdı ama şimdi rüzgar sanallaştı. Yeni trend intermet bankacılığı. Şubeye uğramadan, evden, arabadan, yolda yürürken ya da kafede otururken, bir tuşla işlem yapılıyor. Ve bu küresel hizmet, global ihtiyaç çığ gibi büyüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin son raporuna göre Türkiye’de 12 milyondan fazla bireysel ve 1 milyondan fazla kurumsal banka müşterisi internet bankacılığını aktif olarak kullanıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile online bankacılık her gün biraz daha devleşiyor.

KRİTİK SORULARA ÖNEMLİ YANITLAR ALİ TUĞLU’DAN

Peki, Albaraka Türk bu dinamik dünyada ne durumda? Hizmet yarışı nasıl gidiyor? Teknolojiye yönelik yatırımları ne? İnternet bankacılığı müşterisine nasıl bir çözüm, yenilik sunuyorlar? Stratejileri nedir? Müşteriler ne istiyor? İşlem hacimleri, yoğunluk ne kadar? Mağduriyetleri önlemede nasıl tedbir alıyorlar? Ve Türk internet bankacılığının  dünyadaki yeri? Hepsi de önemli, kritik sorular? Ya cevaplar…

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu soruları yanıtladı…
 
 
“HEDEFİMİZ BİREYSEL MÜŞTERİLERİMİZİN TAMAMINI İNTERNET ŞUBEMİZ İLE TANIŞTIRMAK”
 
-İnternet bankacılığı stratejiniz nedir?
 
Ali Tuğlu: Öncelikli stratejimiz mevcut internet şubemizi yenileyerek tüm kanallarla entegre kullanıcı deneyimi (UX) sunan yeni bir yüzle müşterilerimize ulaşmaktır. Yeni sistem müşterilerimize pek çok yenilik, fonksiyon ve kullanım kolaylığı getirecektir. Uzun vadede ise daha fazla müşterimizin internet şubesine üye olmasını ve bu kanalın da bir satış noktası olması stratejik hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
 
-İnternet bankacılığı yapan müşteri sayınız nedir? Şu anda hedeflediğiniz rakamda mısınız?
 
Ali Tuğlu: Bugün için 250.000’den fazla internet bankacılığı müşterimiz var. Hedefimiz bireysel müşterilerimizin tamamını internet şubemiz ile tanıştırmaktır. Ayrıca bizim için önemli olan bir diğer unsur aktiflik oranıdır. 2015 hedeflerimiz arasında müşterilerimizin internet bankacılığını kullanım sıklığını artırmak yer almaktadır.
 
-Müşterilerin internet bankacılığında aradıkları özellikler nedir?
 
Ali Tuğlu: 2000’li yıllarda belli bir fonksiyonun internet şubesinde mevcut olması yenilik ve farklılık oluşturmak için yeterliydi ancak teknolojinin gelişmesi ve bankaların bu alanda edindikleri tecrübe ile artık bir hizmeti internet şubesinde sunmak yeterli değildir. Bankaların internet şubesinde bir hizmetin küçük bir detayını beğenen müşteri başka bir bankanın internet şubesinde bu özelliği bulamadığında memnun olmuyor ve müşteri sessiz sedasız kaybedilebiliyor. Bu nedenle müşteriler, internet bankacılığında kolay kullanım ve hız gibi standart olarak kabul edilen özelliklerin yanında fonksiyonlardaki detayları aramaktadır.


 
“PARA TRANSFERLERİNİN HACMİ AYLIK 1 MİLYAR TL”
 
-Hisse senedi, döviz işlemleri, vadeli hesap, yatırım fonları, fatura, kredi kartı ödemeleri arasında bir sıralama yapmak gerekirse internette işlem yoğunluğu hangisinde? Oranlar nedir, işlem hacmi ne kadar?
 
Ali Tuğlu: İnternet şubemizde en fazla yapılan işlem grubu para transferleridir.  Para transferlerinin aylık hacmi yaklaşık 1 milyar TL seviyesindedir ki bu hacmin büyük bir bölümünü elektronik fon transferi işlemleri oluşturmaktadır. Fatura tahsilatları ve döviz işlemleri de yoğun olarak kullanılmaktadır. Kredi kartlarımızın bakiye borcu vade tarihinde otomatik olarak hesaptan tahsil edilmekte olup, internet şubesinden manuel ödenmesi gerekmemektedir. Hisse senedi ve yatırım işlemleri ise internet şubemizde mevcut olsa da nispeten daha az kullanılan işlemler arasında yer almaktadır.
 
-Alternatif dağıtım kanalları içinde internet bankacılığının yeri nedir?
 
Ali Tuğlu: İnternet bankacılığı alternatif dağıtım kanalları içinde halen en önemli kanaldır. Mobil bankacılığın kullanımı hızla artsa da internet bankacılığına ulaşabilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Eskiden “multi-channel” olarak anılan kavramla müşterilere internet şubesi, ATM ve çağrı merkezi gibi çoklu kanaldan ulaşmak ön plandaydı. Ancak bugün bu kavramın yerini “omni-channel” yaklaşımı almıştır. Yani müşterilerin alternatif dağıtım kanalları içinde yapacağı işlemler bir bütün olarak ele alınarak kanallar arasında müşteri etkileşiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Örneğin müşteriye ATM’den sunulan bir ürün teklifinin detay bilgilerinin internet şubesinden doldurulması gibi. Bizim için internet bankacılığının ne kadar fazla kullanılan bir kanal olduğundan daha önemli bir olgu omni-channel konseptinde kanallar arası etkileşimin sağlanmasıdır.


 
“AĞ VE SUNUCU GÜVENLİĞİ 7 GÜN 24 SAAT GÖZLEMLENMEKTE”
 
-Teknolojiye her yıl yaptığınız yatırım miktarı nedir?
 
Ali Tuğlu: Özellikle son yıllarda teknolojiye çok yoğun yatırım yaptık. Bankamızın ana bankacılık sisteminin ve bağlı birçok sisteminin değiştirilmesi için kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların dışında sadece alternatif dağıtım kanalları için 2014 yılında yaklaşık 8 milyon TL yatırım yapmış bulunmaktayız. 2015 yılı yatırım bütçesinde alternatif dağıtım kanalları için de kayda değer bir pay ayrılmıştır.
 
-İnternet yüzyılın mucizesi, hacker’ler yüzyılın derdi… İnternet bankacılığında güvenlik duvarı nasıl örülüyor? Dolandırıcılara karşı nasıl önlem alıyorsunuz?
 
Ali Tuğlu: İnternet bankacılığına erişim için müşteri numarası, şifre ve tek kullanımlık bir diğer şifre kullanmaktayız. Tek kullanımlık şifre SMS, cep telefonuna yüklenen bir yazılım veya bir cihaz aracılığıyla müşterilerimize sunulmaktadır. Bunun dışında internet şubemizde IP, internet servis sağlayıcı, ülke, zaman, hesap ve işlem bazında yetki verilebilmekte veya kısıtlama yapılabilmektedir. Ayrıca ağ ve sunucu güvenliği en iyi yazılımlarla sağlanmakta ve 7 gün 24 saat gözlemlenmektedir.
 
-Türkiye internet bankacılığının dünyadaki yeri sizce nedir?
 
Ali Tuğlu: Türkiye, internet bankacılığı alanında birçok ülkeden ileri durumdadır. Diğer ülkelerde çok az teknoloji yatırımı yapan küçük ölçekli bankaların olması ve Türkiye’deki bankaların teknolojiye yaptıkları doğru yatırımlar bu farkı doğurmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile dünyadaki gelişmiş bankalardaki internet şubelerinin Türkiye’deki bankalar ile benzer özellikler taşıdığı söylenebilir. İnternet şubelerindeki farklar ise tasarım, bazı modüller ve ayrıntılar ile sınırlı kalmaktadır.
 
ALİ TUĞLU HAKKINDA
 
İstanbul’da 1969 senesinde dünyaya gelen Ali Tuğlu, 1991’de İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1993-1995 yılları arasında ABD’de Virginia Tech Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Tuğlu, aynı üniversiteden Bilgisayar Bilimi alanında yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. 1995 yılında ABD’de CGN & Associates şirketinde Yazılım Mühendisi olarak çalışmaya başlayan Tuğlu, iki sene sonra Minerva şirketine geçerek Yazılım Grup Müdürü olarak görev yaptı. 1998 yılında HP’ye geçen Tuğlu, 10 yıl boyunca bu şirketin Türkiye ve uluslararası birimlerinde Kıdemli Danışman, Kıdemli Proje Yöneticisi, Danışmanlık Bölge Yöneticisi görevlerini yürüttü. 2008-2014 tarihleri arasında Bank Asya Katılım Bankası’nda Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan Ali Tuğlu, Ekim 2014 tarihi itibariyle Albaraka Türk Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. Ana Bankacılık Uygulama Geliştirme, Bilgi Teknolojileri Sistem Destek, Müşteri, Kanal ve Analitik, Uygulama Geliştirme ve Bilgi Teknolojileri Strateji ve Yönetişimden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini halen sürdürmektedir.
 
YARIN: GARANTİ BANKASI – TÜRKİYE FİNANS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/albaraka-turkun-internet-bankaciligi-sirlari/429932