Faiz indirimi için harekete geçildi
Tarih: 25 Kasım 2014 - 06:36
Çin ve Japonya’nın parasal genişleme politikasını başka ülkelerin takip etmesi bekleniyor
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de ‘güvercin’ açıklamaların faiz artışının ötelenebileceği beklentisi yaratması, Çin ile Japonya’nın parasal politikalarını gevşetmesi ve düşen emtia fiyatlarının enfl asyonist baskıları ortadan kaldırması dünyada faiz indirimleri için kapı açtı. Asya’da bazı ülkelerin yakında faiz indirimlerine gitmesi beklenirken, Doğu Avrupa ve Latin Amerika’da ekonomik büyümeyi desteklemek için faiz indirimleri gelmeye başladı.
Dünya'da yer alan habere göre, Çin, geçtiğimiz cuma günü, 1 yıllık gösterge borçlanma oranını 40 baz puan indirerez yüzde 5.6’ya düşürdü. düşürdü. Banka bir yıllık gösterge mevduat faizini ise 25 baz puan düşürdü. Ekonomistler, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) büyüme hızındaki yavaşlama ve artan deflasyonist baskılara faiz indirimiyle yanıt verdiğini söylüyor.
Çin daha fazla faiz indirebilir
Hatta Çin’in deflasyon kaygılarıyla yeniden faiz indirmeye hazır olduğu belirtiliyor. Çin’de fiyatlardaki düşüşün borçlarda temerrüde, şirket ifl aslarına ve istihdam kaybına neden olabileceğinden endişe eden siyasi yönetim ve merkez bankasının yeniden faiz indirmeye ve kredi kısıtlamalarını gevşetmeye hazır oldukları ifade ediliyor. İzlenen politikalar konusunda bilgisi bulunan kaynaklar Reuters’e yaptıkları açıklamada, defl asyona dair endişeleri bulunan Pekin ve Merkez Bankası yetkililerinin faizi yeniden indirmeye ve bankaların zorunlu karşılıklarını aşağı çekmeye de açık olduklarını söylediler. Çin’de ekonomik büyüme üçüncü İzlenen politikalarla ilgili görüşmeler konusunda bilgisi bulunan üst düzeyli bir ekonomist, “En tepedeki liderler fikirlerini değiştirdiler” dedi. Ekonomist, “Bir faiz indirme döngüsü içine girmiş bulunduğumuzdan yeni faiz indirimleri de yolda olmalı” dedi. Geçtiğimiz haftalarda Japonya da, varlık alım programanı agresif şekilde büyütme planı açıklamıştı.
İki ülkede parasal genişleme, emtia ihracatındaki rekabet güçlerini yitirme tehdidi altındaki komşu ülkeler tarafından dikkatle izleniyor. Son aylarda Amerikan Doları, tüm Asya paraları karşısında yükseldi. Japon Yeni yüzde 9.2, Güney Kore Wonu yüzde 5.3 ve Tayland Bahtı yüzde 1.5 değer kaybetti. Küresel emtia fiyatlarındaki düşüş de enflasyonu aşağı çekerek faiz indirimlerine kapı açtı.
Endonezya’da 2008’den bu yana en düşük büyüme
Özellikle birçok ülkenin akaryakıt ithalatçısı olduğu Asya’da, petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında faiz indirimi için elverişli bir ortam oluştu. Tüketici fiyatları enflasyonu geçtiğimiz ay Çin, Singapur, Kore, Tayvan ve Tayland’da yüzde 2’nın altına indi. Diğer yandan ekonomik büyüme de hız kesiyor. Yılın üçüncü çeyreğinde Çin ve Endonezya, 2008’den bu yana en düşük büyümeyi kaydetti.
JP Morgan bu tablo gözönüne alındığında Tayland, Hindistan ve Güney Kore’yi para politikasını gevşetmesi en olası ülkeler olarak görüyor. Citigroup, gelecek aylarda Tayland’ın faizi iki kez indirerek yüzde 1.5’e çekeceği tahmininde bulunuyor.
Güney Amerika ve Avrupa’da da faizler düşüyor
Doğu Avrupa’da da benzer bir trend var. Polonya geçen ay faizi 50 baz puan ile beklentinin üzerinde indirdi. Analistler, Ukrayna krizinin etkilerini bertaraf etmek amacıyla para politikasında gevşemenin sürmesini bekliyor. Geçtiğimiz haftalarda Romanya da, ekonomik büyümeye desteklemek için faizleri yüzde 2.75 ile rekor düşük seviyiye indirdi. Latin Amerika da düşük büyümeyi desteklemek için faizi kullanıyor. Sonbaharda Şili ve Peru politika faizlerini 25 baz puan düşürmüştü. Analistler, Latin Amerika’da faizlerin düşük kalmaya devam edeceğini öngörüyor.
Türkiye Merkez Bankası en son 17 Haziran’da politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.25’e getirmişti. Türkiye’de yılbaşından bu yana ise faizler 375 baz puan arttı.
Brezilya’da faiz beklentileri değişmedi
Bu arada, Brezilya’da ekonomistlerin bu yıl sonu için gösterge faiz oranı beklentileri değişmedi. Brezilya Merkez Bankası (COPOM) tarafından haftalık düzenlenen ankete göre, ekonomist ve analistlerin gösterge faiz oranı beklentisi bu yıl için yüzde 11,50, 2015 yılı sonu için yüzde yüzde 12,00 olarak aynı kaldı. COPOM, anket için 100 civarında ekonomistin görüşünü alıyor.
Fed için faiz tahminleri öteleniyor
Citigroup analistleri FOMC toplantısı tutanaklarının faiz artırımı konusunda daha ‘güvercin’ açıklamalar içermesi, Fed’in büyümeye yönelik tahminlerini aşağı yönlü revize edeceği beklentilerini işaret ederek, ilk faiz artırımına yönelik tahminlerini ötelediler. Citigroup analistleri daha önce Eylül 2015 olarak ortaya koydukları ilk faiz artırımı tarihini Aralık 2015 olarak değiştirdiler. Analistler, enfl asyon görünümünün 2017’ye kadar cansız kalmaya devam edeceğine de işaret ederek, faiz artırımlarının çok daha yavaş bir hızla yapılacağını ve 2018 sonrasında kadar politika faizinin normalleşmesini beklemediklerini de vurguladılar.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faiz-indirimi-icin-harekete-gecildi/429458