Borsadaki şirketlerde kadın hakimiyeti az
Tarih: 24 Kasım 2014 - 12:24
Borsa İstanbul şirketlerinin yüzde 44.1'inin yönetim kurulunda hiç kadın yok
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından İsveç Konsolosluğu'nun finansal ve Egon Zehnder International Türkiye ofisinin stratejik desteği ile yürütülen Bağımsız Kadın Direktörler Projesi kapsamındaki "II. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı" Sabancı Center'da gerçekleşti.
Konferansta ayrıca, "Bağımsız Kadın Direktörler 2014 Raporu" da kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor sonuçlarına göre BIST şirketlerinin yüzde 44.1'inin yönetim kurullarında hiç kadın üye bulunmuyor.
Konferansta bu yıl ikincisi verilen Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü'ne Türk Tuborg, Turcas Petrol, Martı Otel İşletmeleri A.Ş, Burçelik Bursa Çelik Döküm Sanayi ve Burçelik Vana Sanayii layık görüldüler. Alcatel Lucent Teletaş Komünikasyon, Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Endeksinde yer alan tüm ölçeklerde cinsiyet eşitliğinin yakalanmış olması sebebiyle Özel Ödül'e layık görüldü.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen, şirketlerin yönetim kurullarını kadın direktörler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçlayan "Bağımsız Kadın Direktörler Projesi" kapsamındaki "II. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı" Sabancı Center'da düzenlendi. 2014 Türkiye Bağımsız Kadın Direktörler Raporu'nun açıklandığı toplantıda Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ayşegül Ekşit'in katılımıyla "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu" ödülleri de sahiplerini buldu.
Toplantıyı Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Göçmen açtı. Ekonomik Konularda Genel Koordinasyondan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan video aracılığı ile yaptığı açılış konuşmasında 'Kadınlarımız ekonomik ve toplumsal hayatta hak ettikleri yeri almadıkları sürece bizim kalkınmış bir ülke olmamız
mümkün olmaz. Türkiye'de sanattan spora, iş hayatından bilime pek çok alanda kadınların başarı hikayeleri geleceğe dair bizleri umutlandırsa da bu alanda daha fazla ilerlemeye ihtiyacımız var. Bu ilerlemeyi ancak kamu kurumları ve sivil inisiyatiflerinin bütünsel ve koordineli çalışmasıyla gerçekleştirebiliriz,' dedi. Sayın Babacan düzenlemelerin
ekonomimizin ve özellikle şirketlerimizin toplumsal cinsiyet çeşitliliğinin getirebileceği karar kalitesinden fayda sağlaması için gerçekleştirildiğine dikkat çekti ve Kadın Direktörler Konferansı'nın gelenekselleşmesini diledi.
Konferansta Sabancı Üniversitesi tarafından hazırlanan "Bağımsız Kadın Direktörler Türkiye 2014" raporu Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü ve Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Direktörü Melsa Ararat tarafından paylaşıldı. Raporun önsözünü Ekonomik Konularda Genel Koordinasyondan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan kaleme aldı.
BIST'de yer alan 422 şirketin yönetim kurullarının incelendiği rapora göre Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2012 yılından bu yana Kurumsal Yönetim İlkelerine eklediği yönetim kurularında kadınların yer almasına ilişkin tavsiyesine rağmen 2014 yılında 2013'e göre kadın direktör sayısında bir değişikliğe rastlanmadı. Her iki yılda da sayıca 352'de kalan kadın direktörler oransal olarak yönetim kurulu üyelerinin yüzde 11.7'sini oluşturdu. Bu oran Türkiye bağlamında toplumsal cinsiyet çeşitliliği konusunda gönüllülük esasına dayanan düzenlemelerin ve 'Uy ya da Açıkla' yaklaşımının etkili olmadığını gösteriyor.
Kadın üye oranında artış olmamasına rağmen bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasında kadın üye oranı 2013'e göre artış gösterdi. 2014 yılında yeni atanan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin yüzde 24'ü kadın oldu. Böylelikle toplam kadın direktörler içinde bağımsız kadın direktörlerin oranı yüzde 8.8'den yüzde 9.3'e yükseldi. Bu sonuç kısmen Bağımsız Kadın Direktörler Projesinin etkilerine bağlanmakta.
Raporda BİST şirketlerinin yüzde 44.1'inin yönetim kurullarında hiç kadın üye bulunmadığına dikkat çekiliyor. Başka bir deyişle, Türkiye'nin en önemli 186 şirketinde yönetimde hiç kadın bulunmadığı sonucu ortaya çıktı.
Bağımsız üyeler arasında kadın üye oranının artmasına paralel Yönetim Kurulu Komitelerinde yer alan üyeler arasında da kadın üye oranı artış gösterdi. Geçen yıl yüzde 8.5 olan bu oran 2104'te yüzde 8.5 oldu. Komiteler basında bakıldığında Denetim komitelerinde yer alan kadın direktör oranı yüzde 9.5 ve Kurumsal Yönetim Komitelerinde
yer alan kadın direktör oranı ise yüzde 8.9. Türkiye'de bankaların kurmak zorunda olduğu kredi komitelerinde toplamda 6 kadın üye var ve bunlar toplam üyelerin da yüzde 9.2'sini oluşturmakta. Proje Direktörü Melsa Ararat bu rakamları yorumlarken toplam kadın üyelerin yarısının şirketleri kontrol eden ailelerin mensubu olduğuna ve Denetim Komitelerde sadece bağımsız üyeleri görev yapabileceğine dikkat çekerek özellikle denetim konusunda kadınlara güven duyulduğuna işaret etti.
Toplantının ana tema konuşmalarını UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir ve Royal Bank of Scotland CEO'su, 2011 Avrupa Çeşitlilik Şampiyonu Chris Sullivan gerçekleştirdiler.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat'ın "Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2014"ü sunuşunun ardından, Egon Zehnder Küresel Çeşitlilik Kurulu Eş başkanı Edwin Smelt "Yönetim Kurulları'nda Kadın: Küresel Bakış" başlıklı bir konuşma yaptı.
Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ayşegül Ekşit'in katılımıyla "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülleri" takdimi gerçekleşti.
"Kötü yönetimden korunmaya çalışmanın yollarından birinin de kadınlarla güçlendirilmiş yönetim kurullarından geçtiğini düşünmekteyiz"
Kurumsal Yönetim Derneği Başkanı Mehmet Göçmen konuşmasında yönetimde demokratik katılımın sağlanmasını kurumsal yönetimin temel gerekliliklerinden biri olarak gördüğünü ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun Bağımsız Kadın Direktörler Projesi'nin yönetim kurullarında kadın üyelerin artmasında önemli bir işlevi olacağına inandıklarını söyledi. Mehmet Göçmen "Kötü yönetimlerin kaynakların israfına nasıl sebep olduğunu, şirketlere, kurumlara, toplumlara nasıl zaman ve enerji kaybettirdiğini biliyoruz. Gerek kendi yaşadığımız tecrübelerden, gerekse dünyayı gözlemleyerek edindiğimiz bilgilerden, kötü yönetimden korunmaya çalışmanın yollarından birinin de kadınlarla güçlendirilmiş yönetim kurullarından geçtiğini düşünmekteyiz." dedi.
"Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerde de görülebileceği gibi kadınların üst yönetimde olmaları şirketlerin kârını da olumlu etkiler"
UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir "İş hayatında, orta seviye yönetim ve karar verici pozisyonlarda daha fazla kadın temsiline ihtiyacımız var. Yönetim kurulları, farklı bir bakışla kurumsal gündemlerin değişmesini
sağlayabilecek kadınların bulunması gereken önemli yerlerden biridir. Kadınların yönetim kurullarına yer alması iş hayatında cinsiyet eşitliğini destekleyecek ve kurumsal kültürü bu yönde etkileyecektir. Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerde de görülebileceği gibi
kadınların üst yönetimde olmaları şirketlerin kârını da olumlu etkiler," dedi
Royal Bank of Scotland CEO'su, 2011 Avrupa Çeşitlilik Şampiyonu Chris Sullivan konferansta "Toplumsal Cinsiyet Açısından Daha Dengeli Bir Ortam Yaratmak" başlıklı bir konuşma yaptı. Chris Sullivan konuşmasında bugün gelişmiş ekonomilerde de görülen toplumsal cinsiyet dengesi engelleri üzerinde durdu ve RBS'in kadın yetenek havuzunun
genişlemesi için, sekiz yılı aşkın bir süredir uygulamaya koyduğu sürdürülebilir stratejilerden örnekler verdi.
"Bu aynı zamanda bir insan hakları meselesidir"
İsveç Başkonsolosu Jens Odlander'in mesajını Sevil Özmen aktardı. Jens Odlander mesajında toplumsal cinsiyet eşitliğinin uzun yıllardır İsveç'in en önemli değerlerinden biri olduğunu belirtti. "Kadınlar tarafından kurulan ve yönetilen şirketler kadın yetenekleri cezbetme, kadınlara uygun hizmet ve ürünleri sağlama konularında rekabette
önemli avantaja sahipler. Daha önemlisi yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet çeşitliliği kadınları güçlendirir ve genç işkadınlarına olumlu rol modeller oluşturur. İsveç İstanbul Başkonsolosluğu olarak başta Bağımsız Kadın Direktörler Projesi olmak üzere bu amaca hizmet eden projeleri destekliyoruz. Normların ve kültürün değişmesi zaman alacaktır. Ancak Bağımsız Kadın Direktörler Projesi yönetim kurullarının, düzenleyicilerin ve yönetim kurullarına girmeye hazır kadınların ajandalarına girmeyi başardı," dedi.
Türkiye'nin "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu'na sahip şirketleri
Konferansta bu yıl ikincisi verilen Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü'ne Türk Tuborg, Turcas Petrol, Martı Otel İşletmeleri A.Ş, Burçelik Bursa Çelik Döküm Sanayi ve Burçelik Vana Sanayii layık görüldüler. Alcatel Lucent Teletaş Komünikasyon, Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Endeksinde yer alan tüm ölçeklerde cinsiyet eşitliğinin yakalanmış olması sebebiyle Özel Ödül'e layık görüldü. Ödül Töreni, Sermaye Piyasaları Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül EKŞİT'in katılımıyla gerçekleşti. Ekşit ödülleri
sunarken yaptığı konuşmada "Kadının üst yönetimde olmasının şirketlerin kârlılıklarını olumlu etkilediği, yönetim kurulu toplantılarının daha verimli gerçekleşmesine katkıda bulunduğu, risk yönetimine katkıda bulunduğu yapılan akademik çalışmalarla da
desteklenmektedir. Mevzuat ile getirilen yeniliklerden ve gönüllü girişimlerden istenilen sonuçların alınabilmesi için bu konudaki farkındalığın ilgili tüm taraflar açısından artırılması ve şirketler kesiminin de bu konuda çabalarını artırarak sürdürmesi büyük önem taşımaktadır." dedi.
Ödül, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Melsa Ararat, Işın Güler ve Özgecan Koçak tarafından tasarlanan endeks hesaplamalarına dayandırıldı. Endeks "Yönetim Kurullarında Kadınların temsili", "Yönetim Kurullarında Bağımsız Kadın Üyelerin temsili", "Komitelerde
Kadınların temsili" ve "Yönetim Kurullarında Kadın Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadın CEO bulunması," ve en az üç kadın üye eşiğinin yakalanıp yakalanmadığını dikkate almakta. Endeks her sene hesaplanmaya devam edecek.
İsveç Konsolosluğu'nun finansal ve Egon Zehnder International Türkiye ofisinin stratejik desteği ile yürütülen Bağımsız Kadın Direktörler Projesi ile kadınların yönetim kurullarındaki konumunun güçlendirilmesini ve bu yolla yönetim kurullarının daha etkin çalışmasını hedefliyor. Küresel Yönetim Kurullarında Görev Almaya Hazır Kadınlar (Global Board Ready Women) inisiyatifinin de kurucu üyesi olan proje kapsamında yönetim kurulunda görev almaya hazır nitelikte kadın direktör adaylarından oluşan veritabanı sürekli güncellenmekte, yönetim kurullarında kadın direktörlere yer vermek isteyen şirketlere adaylar önerilmektedir.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/borsadaki-sirketlerde-kadin-hakimiyeti-az/429400