İspanya'dan Filistin için tarihi adım
Tarih: 18 Kasım 2014 - 23:15
İspanya Meclisi, Filistin devletinin tanınması için hükümete sunulan tavsiye kararını, oy birliğiyle kabul etti
Filistin'in tanınmasına yönelik İsveç, İrlanda ve İngiltere parlamentolarında atılan adımların bir yenisi bugün İspanya'da gerçekleşti.
Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) meclis gündemine getirdiği Filistin devletinin tanınmasına yönelik öneri, iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) tutumuyla değişlikliğe uğrasa da, "Filistin devletinin tanınması" ifadesiyle kabul edildi.
Mecliste kabul edilen ve İspanya hükümetine tavsiye niteliği taşıyan metinde, "Uluslararası hukuk anlamında Filistin devletinin tanınması" kararı alınırken, bu tanımanın her iki tarafın karşılıklı güvenliğini ve barışını garanti eden, vatandaşların haklarına saygı gösteren ve bölgesel istikrarı sağlayan bir müzakere sürecinin sonucu olması gerektiği ifade edildi.
Orta Doğu'daki barış sürecinin küresel ve kalıcı bir çözüme ulaşması için, "Filistin'in egemen bir devlet olarak tanınmasının başta AB olmak üzere uluslararası toplumda teşvik edilmesini" savunan İspanya Meclisinde onaylanan kararda, 2015-2016 yıllarında BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi olacak İspanya'nın bu dönemde "adil ve kalıcı çözüm teklifleri" getireceği taahhüt edildi.
PSOE'nin sunduğu ilk karar metninde yer alan "Filistin devletinin tanınması" kelimesini "tanınmasının teşvik edilmesi" yönünde değiştirmek isteyen PP'nin bu ısrarı son anda engellendi. PP buna rağmen, İsrail'den gelebilecek tepkileri azaltmak için, "İsrail devletinin meşru çıkarları, endişeleri ve arzuları da dikkate alınmalıdır" şeklindeki bir ifadeyi de onaylanan karar metnine ekledi.
Meclisteki oturuma İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da katıldı. Margallo yaptığı kısa konuşmada meclisteki siyasi partilere teşekkür ederek, İspanyol hükümetinin İsrail - Filistin meselesinin kalıcı çözümü, Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışacağını ifade etti.
'TANINMA VAKTİ GELDİ' VURGUSU
Bu arada muhalefetteki Birleşik Sol (IU), Yeşiller (ICV), Galisya Milliyetçi Bloğu (BNG) partileri ve Çoğulcu Sol grubunun sunduğu, "Bu yasama döneminin bitiminden önce (2016) Filistin devletinin tanınmasını" isteyen öneri ise geri çekildi.
İsrail devletinin bu zamana kadarki tutumunu sert dille eleştiren muhalefet partilerinin meclis sözcüleri, Filistin devletinin tanınmasının vaktinin geldiğini vurgulayıp, bugün kabul edilen kararın yeterli olmadığını savunsa da, herşeye rağmen Filistin devletinin tanınmasına ve barışa yönelik bir adım olarak değerlendirmelerinden dolayı karara destek verdiklerini açıkladı. Muhalefetteki milletvekilleri, İspanyol hükümetine en kısa zamanda Filistin devletinin tanınması çağrısını yaptı.
Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önerinin meclis gündemine gelmesini sağlayan PSOE milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez de meclisteki konuşmasında, "Biz Ortadoğu'da bir çok sorunun temelini oluşturan bir çatışmanın sona ermesini, bölgeye barış ve istikrarın gelmesini, şiddetin son bulmasını savunuyoruz. Uluslararası toplum çok açık bir şekilde İsrail'e müzakere masasına oturma şartını koymalıdır. Filistin devletinin tanınmasına çok fazla süre kalmadı. Hiçbir ülke savaş kültürüyle yaşamaya mahkum değildir. Çok önemli olsa da sadece diyalog çağrısı yapmak artık yetmez. Barışı elde etmek için yapabileceğimiz en iyi şey Filistin devletinin tanınması olacaktır" dedi.
İspanyol meclisindeki oturumu Filistin, Moritanya, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Suudi Arabistan ve Irak'ın Madrid Büyükelçileri de izledi.
Öte yandan, meclisteki oturum sırasında yapılan konuşmalarda, bu sabah Kudüs'teki bir sinagoga yapılan saldırı kınandı. Ayrıca İspanya hükümeti de Kudüs'teki saldırıyı kınayan yazılı bir mesaj yayınladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ispanyadan-filistin-icin-tarihi-adim/428951