Kart düzenlemesi bu ile hiç etkilemedi!
Tarih: 10 Kasım 2014 - 07:19
BDDK'nın kredi kartı düzenlemesi Türkiye genelinde kredi kartı harcamalarının 1 yılda yüzde 10 düşürdü
Taksit sınırlamaları, Türkiye genelinde kredi kartı harcamalarının 1 yılda yüzde 10 kısılmasına yol açtı. Adana ve Kars’ta düşüş yüzde 23’ü bulurken, ilginç gelişme İstanbul’da harcamaların yüzde 4 artması oldu.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rakamlarına göre Kurumun aldığı kart harcamasını kısmaya yönelik önlemler başta Ankara ve İzmir olmak üzere diğer büyükşehirleri vururken İstanbul’da etkili olmadı. Ülke genelinde kart harcamaları yüzde 10 düşerken İstanbul’da yüzde 4 arttı. Bu rakam İstanbulluların taksit önlemlerine rağmen taksit tutarını artırarak harcamaya devam ettiklerini veya taksitsiz harcamalarını artırdıklarını gösteriyor.
BDDK bir süre önce kart borcunun asgari ödeme tutarını artırmış ardından genel harcamalara 9 aylık taksit sınırı getirmişti. BDDK’nın rakamlarına göre bu önlemler etkisini en fazla Adana’da gösterdi. Bu ilde son 1 yılda kart harcaması 2.8 milyar liradan 2.1 milyara indi. Harcamaların yüzde 23 kısıldığı Adana’nın yanı sıra diğer büyükşehirler Ankara ve İzmir’de de kart harcamaları sırasıyla yüzde 20 ve 17 düşüş gösterdi. Sadece bu iller değil, Diyarbakır, Mersin, Antep ve Bursa gibi büyükşehirlerde de kredi kartıyla yapılan alışveriş yüzde 20’nin üstünde daralmak zorunda kaldı.
ÜÇTE BİRİ İSTANBUL’DA
2013 Eylül’de 83.2 milyar lira olan toplam kredi kartı harcamaları 2014 Eylül ayı rakamlarına göre 8 milyar lira azaldı ve 75.2 milyara indi. Kart harcamalarının üçte birinden fazlasının yapıldığı İstanbul’da ise 1 yıl önce 29.7 milyar lira olan harcama toplamı eylül sonu itibarıyla 30.8 milyara çıktı. Haziran ayına göre ise İstanbul’un kart harcamasında yüzde 2’lik bir düşüş söz konusu. Hakkâri, Ardahan, Bingöl gibi kart kullanımının çok düşük olduğu şehirlerde kart harcamalarında yüzde 7’den 35’e varan artışlar yaşandı.
BİR ŞİRKET BATIK ORANINI FIRLATTI
BDDK’nın il bazında verileri yayımladığı Fintürk rakamlarına göre ayrıca son 1 yılda Başkent Ankara’nın kişi başı batık kredi tutarı yüzde 80 artarak 573 liradan bin 26 liraya çıktı. Ankara’nın toplam batık kredileri tutarının son üç ayda (haziran eylül arasında) 1.5 milyar lira artarak 3.6 milyardan 5.2 milyara çıkması bu resmin ortaya çıkmasında etkili oldu. Kulislerde bir şirketin tahsil edilemeyen yüklü kredisinin Ankara’nın batık kredi tutarını artırdığı konuşuluyor.
DOLARIN ARTIŞINDAN EN ÇOK ŞIRNAK NASİPLENDİ
Döviz kurunun yükseldiği son 1 yılda bu yükselişten en fazla nasiplenen il Şırnak oldu. Bu ilde döviz hesaplarının TL karşılığı yüzde 40 artarak 59 milyondan 83 milyona çıktı. Adana’daki artış yüzde 34’ü geçti. Şirketlerin döviz hesaplarına bakıldığında ise Adıyaman en şanslı il oldu. Bu ilde şirketlerin döviz hesapları yüzde 339 artarak 17 milyon liradan 76 milyon liraya tırmandı. Ardahan ve Batman’da da yüzde 200’leri aşan astronomik artışlar oldu.
ANTEP'E SURİYE'DEN PARA AKIŞI SÜRDÜ
Eylül 2014 itibarıyla mevduatı en fazla artan il yıllık yüzde 21, üç aylık yüzde 14’lük artışla Gaziantep oldu. Şimdi kendi adlarına da hesap açabilmeleri için hazırlık yapılan Suriyelilerin, halen bu şehre gelip akrabaları adına hesap açtığı bilindiği için Antep’teki mevduat patlaması Suriyelilere bağlanıyor. Kilis’te de yıllık artışın yüzde 35, son üç aylık artışın ise yüzde 10 olması bu tezi güçlendiriyor. Kredilerde ise son üç ayda kredi tutarı 2.8 milyar liradan 3.3 milyara çıkarak yüzde 18 artan Rize başı çekti. Büyük deprem yaşayan Van’ın kredileri yüzde 50 artarak 3.9 milyara ulaştı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kart-duzenlemesi-bu-ile-hic-etkilemedi/428246