Yazdır

Moodys'den yeni Türkiye raporu

Tarih: 05 Kasım 2014 - 09:43

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin döviz rezervleri benzer gelişen ülkelere oranla daha zayıf olduğu açıklamasında bulundu

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's kıdemli analistlerinden Martin Kohlhase, "Petroldeki düşüş kalıcı olursa bu durum Türk piyasaları için olumlu olabilir" dedi.

Moody's, Türkiye'nin döviz rezervleri benzer gelişen ülkelere oranla daha zayıf olduğu açıklamasında bulundu.

Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişinin cari açığın yüzde 28'i düzeyine indiğini belirten Moody's, cari açığın finansman kalitesinde bozulma olduğuna işaret etti.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, tasarrufların düşük olmasının cari açıktaki bozulmayı artırdığı vurgulanırken, Türkiye'de dış borçlanmada artış eğiliminin devam etmesi beklendiği kaydedildi. Açıklamada, "Dış borçların kısa vadeli yapısı risk yaratıyor" ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin Fed para politikasındaki normalleşmeye karşı kırılganlığının arttığını altını çizen Moody's kamu borcunun azlığı ve düşük bütçe açığı Türk ekonomisinin güçlü yanları olduğunu belirtti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin ekonomik büyüme görünümüne ilişkin olarak "Seçimlere kadar sürecek ekonomik politikadaki belirsizlik büyümeyi düşük tutacak" açıklamasında bulundu.

KIRILGANLIK YÜKSEK

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Analisti Alpona Banerji, Türkiye'nin ekonomi ve mali alanda görece güçlü konumuna karşılık dış faktörler kaynaklı risklere karşı kırılganlığının yüksek olduğunu ve kredi notunun kısa vadede artmasının olası olmadığını söyledi.     

Moody's Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviye olan "Baa3", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak değerlendiriyor.
              
Banerji, kredi notunu aşağı yönlü değiştirecek faktörleri, kamu finansmanında önemli bozulma olması, politik istikrarsızlıkta artış ve dış finansman dengelerinde bozulmanın hızlanarak sermaye girişlerinde kalıcı bir durma ve kurumlarda Türkiye'nin yatırım ortamını bozacak değişiklikler olarak sıraladı.
             
Banerji, kredi notu görünümünün durağana revize edilmesi için ise iç ve dış politik gerilimin azalması, yatırımcı güveninin artması ve dış dengeler üzerindeki baskıların azalması gerektiğini belirtti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/moodysden-yeni-turkiye-raporu/427872