Kiler'e ayrıcalıklı imar hakkı
Tarih: 30 Ekim 2014 - 07:42
Yapılan değişiklikle Kiler, arazideki projesini komşu binalardan bağımsız olarak istediği gibi yükseltebilecek
Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “millete faydalı işler yapıyorlar” diyerek imar sorununun halledilmesini istediği AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in Kartal’daki arazisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir adım daha atarak çekme mesafelerini (iki bina arasındaki uzaklık) değiştirdi. Mesafeyi 3 metreden 5 metreye çıkaran bu küçük plan değişikliği aslında parsele tanınan diğer ayrıcalıklı imar haklarıyla birlikte değerlendirdiğinde büyük resim ortaya çıkıyor.
Bitişik nizam olarak yükselen mevcut binaların bulunduğu alanda Kiler’e ait olan parsel tek başına riskli alan edilip yapılaşma oranı da 1.75’ten 2.5’e çıkarılmıştı. Şimdi bahçe mesafelerinin artması ile Kiler’in arazisinin sağındaki solundaki parsellerle bağlantısı tamamen kesildi. Artık Kiler, arazideki projesini komşu binalardan tamamen bağımsız istediği gibi yükseltebilecek.
Kartal Yukarı Mahalle’de Minibüs Caddesi üzerinde 568 ada, 21 parselde Kiler Grubu’na ait 4 bin 300 metrekarelik arazi 12 Kasım 2013’te dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın onayı ile Afet Yasası kapsamında “riskli alan” ilan edildi.
8’er katlı iki apartman ile 6 katlı bir blokun yer aldığı arazinin emsali 1.75’ten 2.5’e çıkarıldı. Yaklaşık 4 bin 300 metrekarelik araziye, 4 bin metrekare daha eklenmiş oldu. Mimarlar Odası Kartal Temsilciliği plana itiraz etti. İtiraz dilekçesinde parselin riskli ilan edilmesi için gerekli koşulların oluşmadığı belirtildi. Tek başına riskli alan ilan edilen bu parsele imar artışı getirilmesinin de afet yasasına aykırı olduğu vurgulandı.
Bu kimin itirazı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapılan itirazlar doğrultusunda revizyona giderek hazırladığı yeni planı 21 Ekim Pazartesi günü askıya çıkardı. Ancak yapılan değişiklikte itirazlara ilişkin hiçbir düzenleme yapılmadığı sadece “imar planı onama sınırının daraltılması ve 5 metre yapı yaklaşma sınırı bırakılmasına” ibaresinin eklendiği görüldü.
Bu küçük değişikliğin neden yapıldığı, kimin bu yönde itirazda bulunduğu bilinmiyor. Çünkü yerel yönetimler tarafından hazırlanan planların aksine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan planlarda bu bilgilere yer verilmiyor.
Plana itiraz eden Mimarlar Odası Kartal Temsilciliği’nin Başkanı Esin Köymen, “Bahçe mesafelerini 5 metreye çıkarmışlar dalga geçer gibi. Orada zaten devasa bir blok inşa edecek. Sağından solundan 5 metre çekmesi planın özünü değiştirmiyor ki” dedi. Parselin bulunduğu anacadde üzerinde çekme mesafesinin 5 metre olduğunu belirten Köymen, plan değişikliği ile sadece yan bahçe mesafesinin 3’ten 5 metreye çıktığını kaydetti. Köymen “İnşaatı 2 blok yapacaksa bloklar arasındaki mesafeleri dengelemiş oldular. Herhalde projeyi yaparken sıkıştılar, sığdıramadılar.
Değişikliği de bu yüzden yaptılar ya da bitişik nizam olan binaları ayrık yapılaşmaya zorlamak için çekme mesafesi artırılmış olabilir. Kendi parselinde bağımsız hareket edebilmek için 5 metreyi bağışlamış. Nasıl bakarsak bakalım iyi niyetli bir değişiklik değil” diye konuştu.
Kaynak: Cumhuriyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kilere-ayricalikli-imar-hakki/427360