Yazdır

Taksi şoförüydü şimdi TEB genel müdürü

Tarih: 28 Ekim 2014 - 07:11

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, bir dönem ABD’deki en yoksul taksi şoförlerinden biri olduğunu belirtti

 Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, hayatından örnek vererek finansal okuryazarlık konusunun ve girişimciliğin önemini anlattı. Leblebici, kendisinin bir dönem Amerika’daki en yoksul taksi şoförlerinden biri olduğunu belirterek, girişimciliğin insanı önemli noktalara taşıdığını söyledi.



Leblebici, TEB ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) iş birliğiyle düzenlenen “Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi”nde, finansal okuryazarlık konusunun önemli olduğunu ve bu konuyu banka olarak gündeme taşımak istediklerini söyledi. Leblebici, şöyle devam etti: “Eğer finansal ekosistemi doğru taşlarla oluşturabilirsek, Türkiye bulunduğu konumdan çok daha ileri gidebilir. Eğer biz eğitimi ve finansal okuryazarlığı yayamazsak, 2008 krizinde de gördüğümüz gibi ekosistemi doğru oluşturmamış oluyoruz. Bütün şubelerimizi eğitim merkezlerine dönüştürdük. Şu ana kadar 140 bin insana bu konuda eğitim verdik ve vermeye de devam ediyoruz. MEB ve UNICEF ile içimize sindirerek hayata geçirdiğimiz bir projemiz var. Sanat yoluyla sosyal ve finansal  eğitim projesiyle finansal eğitimin, tasarrufun ne olduğu ve nasıl artırılacağına ilişkin bilgilerin hepsini vereceğiz.”

Memur ol baskısı bitti

Operation HOPE’un kurucusu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın finansal okuryazarlık danışmanlarından John Hope Bryantv da, Türkiye’nin,  2023 hedeflerine ulaşmak için girişimcilikten başka çaresi olmadığını kaydetti. Dünya genelinde ailelerin çocuklarına “memur ol” baskısı yapmayı bıraktığını aktaran Bryantv, Apple ve Google gibi dev firmalar çıkarmak için genç girişimcilere fırsat verilmesi çağrısında bulundu. Bryantv, şunları kaydetti: “Ülkenizin geleceği her hafta para harcadığınız yerlerde. Geçen hafta gittiğiniz kafelerde, kuaförlerde, restoranlarda. Yarın gideceğiniz küçük ve orta ölçekli mağazalarda, KOBİ’lerde... İlla Google’ı kurmanıza gerek yok.  Faturalarınızı ödeyebilecek kadar, hayatınızı sürdürecek kadar geliriniz olmalı.”

9 meteliksizle gezerseniz 10’uncu siz olursunuz

Finansal okuryazarlığın her toplum için hayati önem taşıdığını anlatan Bryantv, 16. Amerika Başkanı Abraham Lincoln’un iç savaşın hemen ardından özgürlüğüne kavuşan kölelere finansal okuryazarlık eğitimi verdiğini hatırlattı. İş dünyasında büyümek için başarılı insanlarla vakit geçirmenin faydalı olacağını vurgulayan Bryantv, “Eğer 9 meteliksizle gezerseniz 10. meteliksiz  olursunuz. En tehlikeli insan umudu olmayandır. Umudunuz yoksa neden bir fırsat göresiniz ki” diye konuştu.

Kuruşlarla  1.5 milyon asgari ücret ödenir

FODER Başkanı Özlem Denizmen ise finansal okuryazarlığın arttığı ülkelerde tasarruf oranlarının da yükseldiğini kaydetti. Tasarruf oranının Çin’de yüzde 50, Hindistan’da yüzde 38, Türkiye’de  ise yüzde 12.5 olduğunu belirten Denizmen, bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Denizmen, tasarruf yapmada insanları motive eden unsurun geleceğe karşı güven ve çocuklar olduğunun altını çizdi. Tasarrufun artmasında kuruşun önemine de dikkati çeken Denizmen, ceplerdeki bütün madeni paralar toplandığında bugün 1 milyon 537 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşının ödenebildiğini kaydetti. Denizmen, Milli Eğitim müfredatına finansal okuryazarlık konusunun girmesini istediklerini kaydetti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/taksi-soforuydu-simdi-teb-genel-muduru/427179