Yazdır

Çakma müfettişle sahte teftiş

Tarih: 26 Ekim 2014 - 07:38

Kendilerini iş müfettişi olarak tanıtan dolandırıcılar işyerlerine giderek “teftişe geldik” diyerek esnaftan menfaat sağlıyor

Sahte belgeler düzenleyip kendisini iş müfettişi olarak tanıtan dolandırıcıların, işyerlerine giderek “teftişe geldik” yalanıyla esnaftan menfaat sağladığı ortaya çıktı.

Hürriyet'in haberine göre, sahte iş müfettişleri gerçeği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu’nun TOBB, TESK, TİSK ve TOF’a gönderdiği yazıyla ortaya çıktı. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel imzasıyla yapılan uyarıda işyerlerine sözde denetime gelen sahte müfettişlere karşı dikkatli olunması istendi. 

SAHTE BELGEYLE MENFAAT

Uyarı yazısında şu noktalara dikkat çekildi: “Son günlerde bazı kişilerin sahte belgeler düzenleyerek iş müfettişi unvanını kullandıkları ve işyerlerine giderek teftiş yapacaklarını beyan ederek menfaat sağlamaya çalıştıkları belirlenmiştir. Bu kişilerin işyerlerine giderek iş mevzuatıyla ilgili kitap, dergi ve benzeri nitelikteki yayınlarla toplantı, yemek, seminer organizasyonuyla ilgili davetiye sattıkları yönünde duyumlar alınmaktadır.

BU OLAYLAR RENCİDE EDİYOR

Bakanlığımızı ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı kamuoyu huzurunda rencide eden bu tür olaylar dolayısıyla açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Başkanlığımızca ücret karşılığında herhangi bir kitap, dergi ve benzeri nitelikte yayın satılmadığı gibi yine bu nitelikte eğitim, bilgilendirme ve benzeri faaliyetimiz de bulunmamaktadır.İş müfettişleri teftiş faaliyetlerini kanun, tüzük ve yönetmeliklerle sair mevzuata uygun olarak önceden hazırlanan ve kendilerine verilen teftiş programları dahilinde yürütmekte olup teftiş için gittikleri işyerlerinde işverenlere ve ilgili kişilere ‘iş müfettişi kimlik belgesi’ni göstermek suretiyle kendilerini tanıtırlar.”

Mutlaka kimlik isteyin

İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel imzasını taşıyan uyarı mektubunda şunlara yer verildi: “İşverenler ve ilgili diğer kişilerin benzer durumlarla karşı karşıya kalmaları halinde ilgililerden bahsi geçen kimlik belgesini göstermelerini talep etmeleri, herhangi bir şüphe veya tereddüt halinde başkanlığımızla irtibata geçmeleri, sahtecilik ya da dolandırıcılık halinde ise Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmaları gerekmektedir. İşverenler ve kişilerin mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla konunun duyurulmasının önemli olduğu düşünülmektedir.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cakma-mufettisle-sahte-teftis/427018