Yazdır

13 yıl sonra geri ödeme

Tarih: 25 Ekim 2014 - 04:32

Emlak Bankası'nın tasfiyesi sırasında bir banka çalışanının paralarını zimmetine geçirdiği 22 vatandaşa 13 yıl sonra 2.1 milyon lira ödenecek

Emlak Bankası 2001 yılında tasfiye edilirken bir çalışan 22 vatandaşın hesabını sıfırlayarak zimmetine geçirdi. Tam 13 yıl sonra 22 vatandaşa o gün 1.1 milyon bugün 2.1 milyon lira olan mevduatları Bankacılık Yasası’na konacak maddeyle geri ödenecek. Zimmete geçirdiği paralar nedeniyle hapis yatan çalışan nedeniyle 22 vatandaş açtığı davaları kazandı. Paralarını almak ise 13 yıl sonraya kaldı.

ZİMMETİNE GEÇİRDİ

Neşe Karanfil'in Hürriyet'teki haberine göre Emlak Bankası 2001 yılında tasfiye edilip mevduatlar Ziraat Bankası’na geçilirken 22 vatandaş bir şok ile karşılaştı. Ziraat Bankası’na hesapları ‘sıfır’ bakiye ile devredilen vatandaşlardan biri ABD’de yaşayan bir profesördü. 300 bin lirası bir anda sıfır liraya inen profesör başta olmak üzere 22 vatandaş mahkemelere koştu. Açılan davalar kazanıldı kazanılmasına ancak Emlak Bankası’ndan alacaklılar listesinde Hazine Müsteşarlığı ilk sırada yer aldığı için bir türlü ödeme yapılamadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Alt Komisyon’a sevk edilen Bankacılık Yasası 22 vatandaşın umudu oldu.



ÖZEL MADDE KONULDU

Tasarıda yer alan bir maddeyle 2001 yılından beri verilmeyen 22 vatandaşın parasının ödenmesine ilişkin bir düzenleme konuldu. 2001 yılında bakiyesi sıfırlanan paranın 1.1 milyon lira olduğu ve şu anda faizlerle birlikte 2.1 milyon liraya çıktığı belirtildi. Bankacılık Yasası değişiklik tasarısının 20. maddesine göre, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası şirketi hakkında 2000 yılında çıkan 4603 sayılı yasaya geçici bir madde eklenecek. Maddeye göre Emlak Bankası nezdinde mevduat niteliğinde olup, her ne sebeple olursa olsun Halk Bankası ve Ziraat Bankası ile yapılan devir protokolünün dışında kalan ve sonradan mahkemelerce mevduat alacağı olduğu tespit olunan alacaklar Tasfiye Kurulu tarafından sıra cetveli kaydına gerek olmaksızın mahkeme hükümleri çerçevesinde alacaklılarına ödenecek. Maddenin gerekçesinde de mahkeme kararları ile mevduat olduğu tespit edilen alacakların devir bilançolarında yer almadığı için ödenemediği, İcra İflas Yasası’na atıftan dolayı alacakların sıra cetvelinin 4. sırasında yer aldığı belirtilerek, düzenleme ile mağduriyetin giderilmesinin amaçlandığı bildirdi. 

‘Sıfır’ bakiye nasıl öderiz? 

SÖZ konusu vatandaşlardan biri de ABD’de yaşayan bir profesör. Onun 300 bin lira, bir başka vatandaşın da 100 bin lira alacağı bulunuyor. Devirin ardından bu kişilerin Ziraat Bankası’na gidip para çekmek istediler ancak Ziraat yetkilileri, “Hesabınız da sıfır bakiye var. Mahkeme kararı da gelse sıfır bakiyeyi nasıl ödeyeceğim?” yanıtı verdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/13-yil-sonra-geri-odeme/426945