Parası olan birikimlerini nerede değerlendirsin?
Tarih: 20 Ekim 2014 - 07:20
Yatırımcılara önerilerde bulunan ABank Genel Müdürü Uluşahin, "Döviz hareketlenince panik yapmayın." dedi ve gerekçesini açıkladı
Yaklaşık 6 ay önce Şekerbank’tan ABank’a transfer olan Meriç Uluşahin kısa dönemde faizlerde dalgalanmalar olsa da 2-3 yıllık dönemde faizlerin daha stabil, yüzde 8 ile 10 arasında bir bantta seyredeceğini öngörüyor. Akşam'dan Ayfer Arslan'ın haberine göre, Yüzde 74 hissesi Katar sermayeli Commercial Bank of Qatar’a (CBQ) ait olan Anadolu Grubu iştiraki ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Fed faizleri artırsa bile Avrupa’daki parasal genişleme nedeniyle Türkiye’de faizler üzerinde çok uzun kalıcı bir baskı beklemiyor.
ABank’ın 3 yıllık büyüme stratejisini de paylaşan Meriç Uluşahin, ticari, perakende ve bireysel bankacılığın yanı sıra özel bankacılıkta da büyümeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Özellikle Körfez bölgesinde Katar’dan kurumların yanı sıra Türkiye’deki ürünlere yatırım yapmak isteyen bireyleri de yeni ürünlerle çekmek istiyoruz” diye konuştu.
DERDİMİZ SIRA DEĞİL
* ABank’ın büyüme planları nedir?
Hedefimiz pazar payına ya da sadece sıraya oynamak değil. ABank daha çok ticari ağırlıklı bir banka. Biz ticari ve orta KOBİ’de etkin bir bankayız. ABank bilançosunun yüzde 63.4’ünü orta segment KOBİ’ler oluşturuyor. Perakendede payımız yüzde 3 seviyesinde. Bunu 3 yıllık perspektifte yüzde 15-16 seviyesine çıkarmak istiyoruz. Hedefimiz 5-10 yıllık dönemde bankayı sürdürülebilir bir büyüme ve karlılığa odaklamak.
KREDİLERDE % 16-18 BÜYÜYECEK
* Hangi sektörlere odaklanacaksınız?
İnşaatta varız. Ayrıca turizm, sağlık, yiyecek-içecek ana sektörümüz haline gelecek. Banka olarak kredilerde bu yıl yüzde 16-18 büyümeyi hedefliyoruz.
KATARLI YATIRIMCIYI ÇEKECEK
* Sermayedarınızın Katarlı olması nedeniyle o bölgeye özel projeleriniz söz konusu olacak mı?
Özel bankacılık gelecek yıl büyüyeceğimiz alanlardan birisi. Katarlı sermayenin yanı sıra bireyleri de özel servislerle Türkiye’ye çekeceğiz. Bir takım ürünleri geliştiriyoruz. Direkt mevduat yapmak isteyenler var. Genelde mevduat ve fon ağırlıklı ürünler olacak.
2015 ikinci çeyrekte dolar zayıflayacak euro değerlenecek
* Dolar kurunda nasıl bir seyir bekliyorsunuz?
Euro-dolar paritesi olarak bakarsak bir dönem dolar kıymetli olacak ama daha sonra tekrar euronun değer kazanacağı bir döneme gireceğiz. 2015 ikinci çeyreğinden itibaren parite daha euro lehine döneceği bir yapıya dönebilir.
* Parası olan birikimlerini nerede değerlendirsin?
Sepet öneririm. Ama sepet her zaman TL ağırlıklı olmalı. TL'nin vadesini doğru yöneterek döviz hareketlerinde paniklemediğimizde kazançlı çıkarız. Hareketin olduğu yerden herkes dolar alıyor. Soğukkanlı olmalı. Çünkü ya kur kendi içinde düzeltme yapıyor ya da TL getirisi o kura uygun düzeltmeyi TL faizi ile yapıyor.
Faiz % 8-10 arasında seyreder
* Faiz oranlarına ilişkin öngörüleriniz neler?
Faizler önümüzdeki dönemde yukarı doğru çıkışını sürdürecek. 2015 yılının ilk çeyreğinde Fed’den bir faiz artırımı bekleniyor. Türkiye açısından bakarsak kısa dönemli iniş çıkışlar olabilir ama önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde faizlerin daha stabil gideceğini bekliyorum. Etrafımızdaki coğrafi gelişmeler veya önümüzdeki yıl seçim beklentileri var. İnişleri çıkışları belki görebileceğiz ama 2015-2016 ve 2017 dediğimiz zaman çift haneli faizleri Türkiye’de görmeyi beklemiyorum. Avrupa’daki genişleme nedeniyle Türkiye’de faizler üzerinde çok uzun kalıcı bir baskı olmayacak. Faizler yüzde 8-10 arasında bir aralıkta dalgalanır.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/parasi-olan-birikimlerini-nerede-degerlendirsin/426451