Yazdır

Cari açık neden düştü?

Tarih: 15 Ekim 2014 - 11:59

Cari açık 2,77 milyar dolar ile beklentilerin altında geldi. Cari açıktaki düşüş nereden kaynaklandı? İşte yanıtı...

Cari işlemler açığı Ağustos ayında 2 milyar 768 milyon dolar olarak gerçekleşti. Foreks anketinde beklenti 3,2 milyar dolar olarak belirlenmişti. Bu arada bir önceki ayın cari açık rakamı 2,63 milyar dolardan 2,65 milyar dolara revize edildi. Cari açıkta yaşanan düşüşü değerlendiren İş Yatırım, cari açıktaki dengelenmenin hız kessede sürdüğüne işaret ederken, düşüşün nereden kaynaklandığına da açıklık getirdi.

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:
    
"Dengelenme Hız Kesse de Devam Ediyor
   
Ağustos ayında cari açık 2,8 milyar dolar ile 3,2 milyar dolarlık piyasa beklentisinin ve öngörümüzün altında geldi. Tahminimizdeki sapma hizmet gelirlerindeki pozitif sürprizden kaynaklandı. Aylık gerçekleşme, 12 aylık birikimli açığı sınırlı oranda yükselterek 48,5 milyar dolardan 48,9 milyar dolara çekti ve dış dengelenmede bir ivme kaybına işaret etti.
   
Altın cephesinde ise, Temmuz'da aylık bazda kayda değer oranda gerileyen 12 aylık birikimli altın hariç cari açık Ağustos'ta 0,7 milyar artarak 45,7 milyar dolara geldi ve kıymetli metallerin cari açığı daraltıcı yönde etkili olduğunu gösterdi. Ek olarak, enerji dışı cari denge 1,3 milyar dolarla fazla vermeye devam ederek, cari açıktaki düzeltmenin enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmadığına işaret etti.
   
Finansman tarafında ise, kısa vadeli akımlarda devam eden çıkış (-0,3 milyar dolar) ve uzun vadeli girişlerdeki zayıflama (3,3 milyar dolardan 1 milyar dolara) sonucunda toplam kayıtlı sermaye girişi Temmuz ayındaki 2,7 milyar dolardan 0,6 milyar dolara geriledi. Net hata noksan kalemi 0,8 milyar dolarla cari açığı finanse etmeye devam ederken, resmi rezervler Ağustos'ta 1,9 milyar dolar arttı.
   
Bugünkü sonuçlar, süregelen jeopolitik risklere ve Avrupa ekonomisindeki zayıf toparlanmaya rağmen ihracatın gücünü korumasıyla cari açıktaki düzeltmenin hız kaybına rağmen devam ettiğini gösteriyor. Ek olarak, enerji fiyatlarında süregelen aşağı yönlü hareket nedeniyle 2014 yılı ortalama petrol fiyatı öngörümüzü aşağı çektik. Bu resme ihracat performansındaki dayanıklılığı da ekleyerek 2014 yılı cari açık tahminimizi 46,8 milyar dolara indiriyoruz (milli gelirin %5,8'i). ''
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cari-acik-neden-dustu/426065