Yazdır

Migros’ta neler olacak?

Tarih: 04 Ekim 2014 - 11:47

Tuncay Özilhan, Migros konusunda şimdiden çok heyecanlı. Ve bu işin en iyi, mevcut yönetimle yapılacağına inanıyor.

BC Partners bünyesindeki Migros ile Anadolu Grubu’nun ortaklık görüşmelerinin başladığına dair açıklama, perakende sektöründe son dönemde yaşanan en önemli gelişmelerden biri. Zaten uzun süredir herkesin gözü Migros’un üzerindeydi. Anadolu Endüstri Holding’in de perakende sektörüne ilgisi biliniyordu.

Habertürk’ten Esen Evran bu ortaklığın Anadolu Endüstri Holding için ne anlama geldiğini Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile konuştu. Özilhan, bu konuda son noktaya gelmekten çok heyecanlı. Şirketi yurtdışında büyütmek istediğini ve büyük potansiyel gördüğünü söylen Özilhan, “Bu ortaklığın gerçekleşmesi durumunda Migros’un kaptan köşkünde bir değişiklik olacak mı?” sorusuna, “Hem Bülent Özaydınlı’nın hem de Özgür Tort’un çok önemli birikimleri var. Bana göre sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada bu işi onlardan iyi bilen yok. Tabii ki bu işin başında yine onlar olsun isterim” diye yanıt verdi.
Ekomini markasıyla açtığı küçük formatlı marketlerle faaliyet gösteren Anadolu Grubu, Migros’u, grubu Türkiye ve civarındaki coğrafyada büyütebileceği yeni bir iş, bir sektör olarak görüyor. Özilhan, “Bulunduğumuz sektörlerde lideriz. Migros da kendi alanında sektörün lideri. Bu kararı da perakende mağazacılıkta büyümek amacıyla aldık” dedi.

24 YILDIR MİGROS'LA BİRLİKTE
Bülent Özaydınlı’nın tarihinde Migros’un hep yeri oldu. 1990-2000 yılları arasında MigrosGenel Müdürü olan Özaydınlı, 2000’de Tofaş Grup Başkanlığı, 2002-2007 arasında da Koç Holding CEO’su oldu. Özaydınlı’nın 2007’de emekli olmasından sonra Koç Holding 2008 yılında Migros’u BC Partners’a sattı. Özaydınlı bu kez BC Partners bünyesindeki MigrosYönetim Kurulu Başkanlığı ile eski şirketine dönmüş oldu. Dün Bülent Özaydınlı ile de konuştum. Özaydınlı, “Henüz derinleşmiş bir şey yok, görüşmelere yeni başlıyoruz” demekle yetindi.

Piyasa değeri 10 günde 203 milyon $ arttı
Anadolu Endüstri Holding ile yüzde 40.25 pay satışı için görüştüğünü açıklayan Migros hisseleri, hisse başına 26 TL’lik fiyat teklifinin, önceki günkü kapanış fiyatının yüzde 36 yukarısına işaret etmesinin etkisiyle dün yarım gün açık olan Borsa İstanbul’da sert yükseldi. Hisseler, haftayı yüzde 7.33 artışla 20.5 liradan tamamladı. Ancak Migros’un hisse grafiğine bakıldığında yükseliş trendinin 22 Eylül tarihinde başladığı görülüyor. 22 Eylül’de 17.65 liradan kapanan Migros hisseleri o tarihten bu yana yüzde 16.2 yükseliş kaydetti. Şirketin 22 Eylül’de 1 milyar 402 milyon dolar olan piyasa değeri ise tam 203 milyon dolar birden artarak 1 milyar 605 milyon dolara ulaştı. Migros’un piyasa değeri dünkü yarım günlük yükselişte ise 110 milyon dolar arttı.

EŞİT ORTAK OLUNCA ÇAĞRI GEREKTİRMİYOR
Migros’taki ortaklık sonunda çağrı yapılıp yapılmayacağı da merak konusu. Anadolu Grubu, şirkete eşit payla ortak olacağı için, ana hissedar değişmeyeceğinden, çağrıya gerek kalmayacak.

‘HER ŞEYi DE SÖYLETMEYiN RAKiPLER VAR’
Migros, hatırlanacağı gibi 1997 yılında Rusya pazarına girdiği Ramstore ile büyük başarı yakalamıştı. Migros Eylül 2007’de 54 Ramstore’u Enka’ya sattı. Ancak şu anda Makedonya’da 14, Kazakistan’da 27 Ramstore var. Tuncay Özilhan, yeni pazarlar hedefliyor. Ancak bununla birlikte “Esas hedefimiz yurtiçi. Yurtiçinde geliştirilebilecek yeni segmentler var” diyor.

Migros’un, hipermarket, süpermarket ve Mjet’ler ile tüm formatlarda olduğunu hatırlatıp, “Discount mu düşünüyorsunuz?” diye sorduğumda da Özilhan espriyle şu karşılığı veriyor: “Rakiplerimiz var, bana her şeyi söyletmeyin.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/migrosta-neler-olacak/425121