Yazdır

Dolar 2015’te 2.20 TL olur

Tarih: 28 Eylül 2014 - 08:05

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, dolar kuru için tahminde bulundu

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, Mayıs 2013’ten yani ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltacağını açıklamasından bu yana gelişmekte olan ülkelerin hakettiğinden daha fazla dayak yediğini söyledi. Özcan, “En fazla dayağı Türkiye yedi. Rus rublesi ve Arjantin pesosu’dan sonra TL en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Bu ülkelere baktığımızda Rusya’da savaş riskinden bahsediyoruz, Arjantin ise borçlarını ödeyemedi. Türkiye, şu anda bulunduğu yeri haketmiyor” dedi.
Milliyet'in haberine göre, Odeabank’ın 17 Aralık’tan bu yana algı bozulmasında nasıl bir gelişme yaşandığına yönelik bir araştırma yaptıklarını anlatan Özcan, “Türkiye’yi gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdık. dolarda bugün olmamız gereken nokta 2.26 yerine 2.14 seviyelerini hesaplıyoruz. Gösterge tahvil faizleri ise yüzde 9.4 yerine yüzde 8.6 olabilirdi. Bu farkı kapatabilmek için Türkiye yeniden yatırımcı algısını yönetmeye ve ekonomik olarak da enflasyonu düşürmek için fiyat istikrarına odaklanmalı” dedi.

Dezenflasyon süreci...

Özcan’a göre, 2015 yılında hem doğrudan yatırımlar hem de portföy yatırımları açısından olumlu bir yıl olacak. Türkiye ekonomisinin bu yılsonunda yüzde 3.1 büyümesini beklediklerini kaydeden Özcan, dolarda ise hem bu yılsonunda hem de 2015’te 2.20 TL seviyelerini öngördüklerini söyledi.
Enflasyonun ise yüzde 9.5 ile önümüzdeki 12 ayın en yüksek seviyelerinde olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Özcan, bir dezenflasyon sürecine girileceğini, bu süreçte faizlerin ise yüzde 8.3’e kadar gerilemesini beklediklerini belirtti.
BIST’te ise düzeltme sürecinin devam edebileceğini kaydeden Özcan, “Bankacılık sektörünün öncülüğünde önümüzdeki 12 ayda BIST’te yüzde 10’luk bir potansiyel görüyoruz” dedi.
3 Ekim’de Fitch, 5 Aralık’ta ise Moody’s Türkiye’nin kredi notunu değerlendirecek. Bir not indirimi beklemeyen Özcan, kredi kuruluşlarından gelen açıklamaların ekonomik olmaktan çok siyasi olduğunu vurguladı.


‘ABD ekonomisinde yavaşlamayı konuşabiliriz’ 

Türkiye piyasaları sadece içerideki gündemle değil yurtdışındaki gelişmelere göre de yön buluyor. Özellikle son dönemde FED’den yapılan açıklamalar piyasalar tarafından önem taşıyor. ABD ekonomisini ve FED’i de değerlendiren Özcan şunları söyledi:
“Gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı politikalar eskisi gibi siyah ya da beyaz değil, gri. Bu yeni normale artık hepimiz alışmalıyız. Burada bir sürü gri senaryo var. Yani, belirsizlik ortamı. Son dönemde ABD ekonomisi toparlanıyor. Ancak, diğer yandan Japonya ve Avrupa ekonomileri gibi gelişmiş ülke ekonomileri ve dünyanın önemli bir ekonomisi olan Çin’den genişlemeci politikalara ihtiyaç olduğuna dair sinyaller geliyor. Piyasalar, bu reaksiyonu beklemiyordu. Bu ortam Türkiye için olumlu diyebiliriz. ABD’nin para politikasını sıkılaştırma etkisi Avrupa Merkez Bankası’nın tutumu ile sınırlı kalacak.”
ABD ekonomisinde de toparlanmanın zannedildiği kadar güçlü olmayabileceğini belirten Özcan, FED’in sıkılaştırma adımlarını da beklentilerden daha yavaş bir şekilde yapacağını kaydetti. Öte yandan, 2015’te ABD ekonomisinde de yavaşlamayı konuşabileceğimizi belirtti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolar-2015te-220-tl-olur/424580