Yazdır

Bankaların özkaynak yönetmeliğinde değişiklik

Tarih: 06 Eylül 2014 - 11:00

Bankalarda özkaynak ve konsolide özkaynak tutarlarının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi

Bankacılık Kanunu uyarınca bankalarca uyulması zorunlu olan sınırlamalarda ve standart oranların hesaplanmasında dikkate alınacak özkaynak ve konsolide özkaynak tutarlarının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, çekirdek sermayenin hesabında Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca özkaynaklara yansıtılan kazançlar dikkate alınırken, "gerçeğe uygun değeri üzerinden izlenmeyen varlıkların veya yükümlülüklerin nakit akış riskinden korunma işlemine konu edilmesi halinde, bunlara ilişkin olarak Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca özkaynaklara yansıtılan kazançlar" kapsam dışında tutulacak. Mevcut düzenlemede yalnızca varlıklar kapsam dışında tutuluyordu.

Bankanın çekirdek sermaye yeterliliği oranının veya konsolide çekirdek sermaye yeterliliği oranının yüzde 5,125’in altına düşmesi halinde, Kurulun bu yönde alacağı karar uyarınca İlave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçlarının değeri azaltılabilecek veya bu araçlar hisse senedine dönüştürülebilecek. Mevcut düzenleme geçici veya sürekli olarak kayıtlardan hisse senedi karşılığının silinebilmesini de içeriyordu.

Bankacılık Kanunu'nun 71. maddesi çerçevesinde bankanın faaliyet izninin kaldırılması veya  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonununa devredilmesi ihtimalinin belirmesi halinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun bu yönde alacağı karara istinaden ilave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları kayıtlardan silinebilecek veya hisse senedine dönüştürülebilecek.

İlave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçlarının değerlerinin azaltılmasına/kayıtlardan silinmesine veya hisse senedine dönüştürülmesine ilişkin usul ve esaslar Kurulca belirlenecek.

Düzenlemeyle katkı sermaye yeniden tanımlanırken, bankanın faaliyet izninin kaldırılması veya Fona devredilmesi ihtimalinin belirmesi halinde, katkı sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları kayıtlardan silinebilecek veya hisse senedine dönüştürülebilmesine imkan sağlanacak.

Katkı sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçlarının kayıtlardan silinmesine veya hisse senedine dönüştürülmesine ilişkin usul ve esaslar Kurulca belirlenecek.

Çekirdek sermaye hesaplamasında, Kredi Riskine Esas Tutarın İçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşımlar ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğin ilgili maddesinde belirtilen hesaplama sonucu elde edilen negatif tutarın mutlak değeri, indirim olarak dikkate alınacak.

Bağlı ortaklıktaki azınlık payları, ana ortaklık banka veya bağlı ortaklık tarafından özel amaçlı bir şirket veya başka bir araç ya da sözleşme aracılığıyla doğrudan veya dolaylı olarak fonlanmış olmaları halinde, ana ortaklık bankanın konsolide özkaynak hesabında dikkate alınmayacak.

Özkaynak unsurlarına uygulanacak indirim esaslarına ilişkin uygulamada takvimde değişiklik olmazken, bu hüküm uyarınca dikkate alınmayan kısımların nasıl değerlendirileceği düzenlendi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalarin-ozkaynak-yonetmeliginde/422910