Yazdır

İdeal kur seviyesini açıkladı

Tarih: 19 Ağustos 2014 - 07:04

İhracatta hedefin tutması ve cari açığın dizginlenmesi için ihracatçılar ideal kur seviyesini dolarda 2.15-2.20, euro’da 3 TL olarak açıkladı

İhracatçılara göre döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ihracat performansını zora sokuyor. İstikrarlı şekilde yükselmesi beklenen kurun bir ay içinde 2.08 ile 2.18 TL arasında dalgalanması, ihracat hedeflerinin tutturulması ve cari açığın düşürülmesi açısından kaygı yarattı.

Milliyet'ten Fehim Genç'in haberine göre, ,hracat performansının sürekliliği için dolar kurunun önemine işaret eden ihracatçılar, ideal kurun dolarda 2.15 - 2.20, euro’da ise 3 TL civarında olması gerektiğini ifade ederken, ekonominin çarklarının hızlanması, iç ve dış yatırımların artması için de faizlerin düşürülmesi gerektiğini vurguladılar.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Anketi’nin sonuçlarına göre, yılsonunda dolar kurunun 2.13, euro’nun da 2.86 olarak öngörüldüğünü; rekabetçi ideal kur seviyesi beklentisinin ise dolarda 2.10, euro’da 2.85 olarak şekillendiğini açıkladı. Büyükekşi, “İhracatın ekonomik büyümeye tam destek vermeye başladığı bu ortamda, faiz indirimleri, yatırım iklimini canlandırıcı bir etki yapacaktır” dedi.

‘Faizde 2 puan indirim piyasaları rahatlatır’
İsmail Gülle / İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı


“Dolar kurunun ihracat performansımız için en az 2.20 TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın faiz indiriminin 2 puan civarında olması, piyasaları rahatlatacaktır. Bununla birlikte jeopolitik riskler, kur ve faizin önüne geçmiş durumda. Avrupa Birliği pazarında yaşanacak daralma, kur ve faizden çok daha önemli bir problem. En büyük pazarımızda iş yapabilirsek kur ve faizi konuşuruz. İş olmazsa, bunları da konuşamaz hale geliriz.”

‘Otomotiv ihracatında euro kuru 3 TL olmalı’
Orhan Sabuncu / Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı


“Otomotiv ihracatı euro ile yapılıyor. Euro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi dolar cinsinden ihracatımızı düşürür. Mart - nisan - mayıs döneminde euro’nun dolar karşısında bir miktar değer kaybettiğini görsek de geçen yılın aynı dönemine göre euro / dolar kuru bu yıl daha yüksek seyrediyor. Bu nedenle ilk 7 ayda çapraz kur kaynaklı bir ihracat kaybı yok. Dövizin makul artması ihracata olumlu yansır. Kurun anormal artışı, girdi maliyetini artırıyor, bu da ihracata olumsuz yansıyor. Bizim talebimiz çok net; sürdürülebilir bir ihracat için rekabetçi, istikrarlı ve mümkün olduğunca öngörülebilir bir kur politikası. Bu doğrultuda da euro’nun 3 TL civarında olması gerekir.”

‘Dolarda 2.15 - 2.20 arası iyi, 2.05 kötü’
Rıdvan Mertöz / İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı


“İhracatçı her Sabah kalktığında ilk olarak döviz kuruna, faize ve hammadde fiyatına bakar. Dolar kurunda 2.15 - 2.20 TL arası bizim için idealdir. Fakat 2.05 TL bizim için kötü. Özellikle 2008’den sonra borçsuz üretici, borç almayan ihracatçı yok. Borcu olan herkes faiz konusunda tedirgin. Faizlerin düşmesi iyi olacaktır. Fakat ekonominin gereği bunun enflasyonla paralel olması gerekir. Türkiye’de sermaye yetersiz. Bu nedenle dış yatırıma ihtiyaç var. Bizim para sıkıntımız var. Yabancı yatırım da gelmek için istikrar arıyor. Malezya bile bizden daha çok yatırım çekiyor. Ülkemizde üretimden kopuş var. Daha çok kazanmak için inşaatçı, al-satçı oldular. Bir inşaat çılgınlığı var.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ideal-kur-seviyesini-acikladi/421550