Rusya'nın kararı Türkiye için 'şans'
Tarih: 18 Ağustos 2014 - 15:27
Rusya, aldığı yaptırım kararları sonrası gıda ticaretindeki yönünü Türkiye’ye çevirdi
Ukrayna krizinin ardından AB ile yaşanan gerilim, Rusya’nın gıda ticaretinde yönünü Türkiye'ye çevirmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta Rusya’dan bir heyet Ankara’ya gelerek, tarım, gıda ve süt ürünleri ihracatını görüştü. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, "Bu bizim için çok kazançlı bir şey Türkiye için de şans. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım" derken ABD ve AB'den olumsuz bir tepki de beklemediğini kaydetti. Yiğit, "Böyle bir şey olsa bile, Türkiye bunu takmaz" diye konuştu.
TÜRKİYE İÇİN FIRSATTIR
RS FM'e konuşan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti'li İbrahim Yiğit, Rusya'nın AB ve ABD'ye tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurduktan sonra Türkiye'ye heyet gönderdiğini anımsatarak şöyle konuştu:
"Rusya'dan bir heyet Türkiye'ye geldi. Görüşmeler başladı, mutabakat metni imza altına alındı; fakat şu anda teknik çalışmalar devam ediyor. Bu bizim için de çok iyi bir şey olacak. Bu Türkiye için de bir fırsattır. Bizim toplam sebze ve meyve ihracatımız, 3 milyon 346 bin ton. Bunun yüzde 36’sı Rusya’ya gidiyordu. Şimdi tabi ki bu fazlalaşacak. Yüzde 50'ye 60'a çıkacak. Bu Türkiye için de bir şans. Türkiye'de 45 milyon ton yaş sebze- meyve potansiyelimiz var, üretimimiz var. İhraç ettiğimiz 3 milyon 346 bin ton, en azından 5-6 milyon tona çıkacak. Rusya'ya da 1 milyon 100 bin ton yaş sebze- meyve gönderiyorduk, bu da tahmin ederim 3 milyon 4 milyon tona çıkacak. Bu bizim için çok kazançlı bir şey. Türkiye için de şans. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Teknik heyetler imza altına aldılar mutabakat metnini fakat teknik karşılıklı komiteler çalışmalarına devam ediyor. Gelecek yıllar için de neler yapabiliriz, onun çalışmaları devam ediyor."
“2023 HEDEFİNE DAHA ÖNCE ULAŞILIR”
Rusya'nın öncülüğünde ikinci aşamada gümrük birliğindeki Belarus, Kazakistan gibi ülkelere de ihracat yapılabileceğini vurgulayan İbrahim Yiğit, "Türkiye için çok güzel bir şey olacak. Çünkü bugün bizim tarımsal ihracatımız 18,5 milyar dolar. 2023 hedeflerimiz arasında bu rakamı 50 milyar dolara çıkarmak var. Herhalde bu hedeflere daha önce ulaşacağız" dedi.
“TEKNİK HEYETLER GELECEĞE DÖNÜK ÇALIŞACAK”
Teknik heyetlerin çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Yiğit, "Teknik heyetlere ve Türkiye'de bu üretimi yapan firmalara bunların listesi verildi; sağlık sertifikası çok önemli, bunun üzerinde duruyor Rusya. Daha önce de bazı problemler çıkmıştı. Bunu da bakanlık olarak en güzel şekilde, sağlık sertifikasına geçmek kaydıyla çözecekler ve sadece bu yıl için değil, bir dahaki yıllara ait de bir planlama yapacaklar" dedi.
“ARTIK SORUN YAŞANMAZ; TÜRKİYE ÖNLEM ALDI”
Yiğit, daha önce yaş sebze- meyve ihracatı konusunda Rusya'yla yaşanan bazı sorunların da artık yaşanmayacağını kaydederek, "Çünkü Türkiye de gereken önlemleri aldı, sağlık sertifikasına ulaştı. Zaten o geçici bir şeydi, sonra Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatımız tekrar devam etti. Biraz önce söylediğim gibi, 1 milyon 100 bin civarındaydı, ihraç ettiğimiz yaş sebze meyvenin yüzde 36'sı Rusya'ya gidiyordu. Tahmin ederim şimdi en az yüzde 50'si yüzde 60'ı gidecek" dedi.
“TÜRKİYE TAKMAZ”
İbrahim Yiğit, bu konuda ABD ve AB'nin Türkiye'ye tepki verme olasılığına ilişkin soruya da, "Beklemiyoruz, çünkü biz AB ülkesi değiliz, yedek üyeyiz. ABD'de de serbest rekabet sistemi var, piyasa ekonomisi var. İstediğimiz ülkeye, istediğimiz malı verebiliriz. Burada herhangi bir şey yapacağını zannetmiyorum. Böyle bir şey olsa bile, Türkiye bunu takmaz. Türkiye bunu niye ciddiye alsın ki, ne diyecekler Türkiye'ye? Benim ürünüm var, sen ambargo koymuşsun, ülkenin ihtiyacı var, almak istiyor. Bu ülkeler de alacak, en yakın ülke biziz, üretim de bizde fazlasıyla var, o yüzden bizden almaları gayet doğal" diye konuştu. Yiğit, bu anlaşmayla birlikte Türkiye-Rusya ilişkilerinin daha da gelişeceğini vurguladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rusyanin-karari-turkiye-icin-sans/421513