Yazdır

Altın 3 haftanın zirvesine yakın

Tarih: 12 Ağustos 2014 - 16:42

Altın, Ukrayna'daki gerilim ile birlikte, üç haftanın en yüksek seviyesinin altında yatay seyretti

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlığını Ukrayna'daki gerilime vermeleri ile birlikte, üç haftanın en yüksek seviyesinin altında yatay seyretti.

Bir Rus insani yardım konvoyu, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yardımları asker göndermeyi perdelemek için kullanmaması uyarısında bulunmasının ardından, doğu Ukrayna'ya doğru hareket etti. Küresel hisse senetleri dün, Rus savaş uçaklarının Ukrayna sınırı yakınındaki tatbikatının sonlandırılmasının ardından Nisan ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. ABD'nin Irak'a hava saldırısının onaylanması, altının 8 Ağustos'ta ons başına 1,324.30 dolar ile 18 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesine neden oldu.

Altın geçen yıl, Fed'in ekonomideki iyileşme ile birlikte varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile yüzde 28 değer kaybettikten sonra, bu yıl, jeopolitik gerilimlerin yoğunlaşmasının yardımıyla sıçrama yaptı. Dolar, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında, yarın açıklanacak olan ve Temmuz ayında artış göstermesi beklenen ABD perakende satışlar verisi öncesi altı ayın en yüksek sevşyesi yakınında seyretti.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Çeşitli küresel anlaşmazlıklar tek yönde hareket ediyor, şekil ya da form tutuyor," dedi ve ""Bu durum, altın fiyatlarına şimdilik destek oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 07:26'da ons başına 1,312.80 dolara ulaştı. Spot altın ise Londra'da, yüzde 0.2 artışla ons başına 1,311.68 dolardan fiyatlandı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 42 altındaydı.

Küresel çapta hisseler dün, Nisan'dan bu yana en dik tırmanışı kaydetti. Ukrayna, Rus ayrılıkçıların iki gün önce yaptığı ateşkes önerisini reddetti. Gazze'de İsrail ve Filistinliler arasındaki ateşkes, tarafların kahire'de görüşme masasına tekrar dönmesi ile birlikte devam ediyor.

Eylül vadeli gümüş kontratları New York'ta yatay seyrederek ons başına 20.085 dolardan alıcı buluyor. Ekim vadeli platinin onsu yüzde 0.1 artışla 1,473.10 dolar olurken, Eylül vadeli paladyum ise yüzde 0.7 yükselerek ons başına 880. 50 dolarda.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-3-haftanin-zirvesine-yakin/421056