Yazdır

Yatırımcı altın için hangi haberleri izlemeli

Tarih: 22 Temmuz 2014 - 15:39

Herkesi gözü altın fiyatlarında ki hareketlilikte… Peki, yatırımcı hangi haberlere dikkat etmeli?

Emtia piyasalarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Sert fiyat hareketlerinin yaşandığı son bir yıllık süreçte yatırımcılar sürekli bir kararsızlık haline girdiler. Burada dikkat edilmesi gereken hususun kısa vadeli olarak artık sürecin çok yavaş işlediğini tekrar edelim. Nedeni ise sürekli olarak değişen jeopolitik olaylar ve uluslararası platformda yatırımcı tercihleri ile dünyanın güçlü bankalarının pozisyon bakımından değişime uğramaları olmakta. 

Herkesi gözü altın fiyatlarında ki hareketlilikte. Bu duruma önce global piyasaların gözü ile daha sonrasında ise fiziki yatırımcı için Türk Lirası karşılığında neler olabileceğine dair düşünceler ile sizlere ışık tutalım. ‘Yatırımcılar hangi haberlere dikkat etmeli?’ sorusuna ışık tutmaya çalışalım. 

GLOBAL PİYASALARDA ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ TEMELLERİ
*Jeo-Politik Riskler: Ukrayna ile başlayan, Irak ve Filistin çatışmaları ile devam eden bir ortamda yoğun bir gündem akışı ve seyrin kötümserliğe yönelişi kıymetli maden piyasasını tetikler. Bunun yanı sıra yeni gündem konuları arasında, Kuzey Kore, Rusya ambargoları gibi gündemler de yaşanırsa altın fiyatlarında değer kazanımı devam edebilir. 

*Rezerv Çeşitliliği: Sene başında gündem olan bu konu şimdilik arka plana dahil oldu. Çin, Rusya ve Güney Kore döviz çeşitliliğinde altın miktarlarını arttıracağına dair anlatımlarda ya da yayınlarda bulunursa tetik etkisi yaşanabilir. Çin’den bu çalışma anında Shangai ve Pekin emtia borsaları, Singapur ve Çin limanlarına olan metal sevkiyatları gibi unsurlar kıymetli maden fiyatlarını yükseltebilir. 

*Banka Pozisyonları: Geçtiğimiz sene ABD bankalarına ardı ardına cezaların kesilmesinden sonra sırada Avrupa bankalarına kesilen cezalar söz konusu. Bu durumda değişkenlik yaşanması kıymetli maden fiyatlarını yükseltebilir. Bu durumu CFTC kontratlarından anlayabiliriz. Altın fiyatları 1310 dolar seviyesinde iken bile 156 bin net alış pozisyonu korunmaya devam ediyor. 

*Ülkelerin Ekonomik Görünümü: Öncelikle baş gündem maddesi Çin. Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde yaşanan gelişmeler altın fiyatlarına doğrudan etki yaşatıyor. Ülke ekonomisinin büyüme gücünde yaşanabilecek zayıflama altın fiyatlarını zayıflatabilir. Bu durum satın alma müdürleri endeksi (PMI) ve büyüme oranları ile takip edilmelidir. 

*Banka Raporları: Nerede ise her iki ayda bir bankaların kıymetli maden piyasaları açısından yaptıkları yeni fiyat beklenti raporları fiyatlar üzerinde ciddi bir etki yaşatıyor. Fiyat hamleleri artık 2014 yılı içerisinde belli bir bant aralığında olacak inancı devam ediyor. Banka ortalama fiyat beklentilerine bakıldığında 1100 dolar ile 1380 dolar fiyat hareketlerine şaşırılmamalı.
 
GLOBAL PİYASALARDA FİYAT DÜŞÜŞLERİ ÜZERİNDE ETKİLER 
*Güvenli Liman Kavramı: Yatırımcı 2012 yılı sonunda artık güvenli liman olarak tahvil ve bono piyasalarına yönelim yaşamaya başladı. Bunun yanı sıra sürekli ve hızlı bir şekilde değişen yatırım düşünceleri fiyatlarda da daralma gösterdi. Örnek olarak ülke bazlı baktığımızda Çin piyasalarında konut sektörünün gelişmesi altın için negatif bir ölçek olmakta. Dünyanın en yüksek tüketimlerinden birini yapan Çin halkı yatırımlarını bu yöne iterek altın talebini tüketim anlamında daraltabilir. 

*Ülke Ekonomilerinde Büyüme ve Daralma: Bu açıdan bakıldığında Avrupa'dan Asya'ya kadar daralma anı altın fiyatlarında negatif  yönde baskı yaşatır. Nedeni ise 2013 yılında olduğu gibi Avrupa'nın kriz ortamından kaçışta altın satışı yaptığına dair görüşlerin artması olacaktır. Asya piyasalarında da aynı yönde haberlerin artış yaşaması kıymetli maden pozisyonlarında  kayda değer bir düşüşün sinyali verilebilir. 

ABD ekonomisinde büyüme ve istihdamın düzenli büyümeye geçişi faiz artışının zamanının geldiğine işaret sayılacağından altın fiyatları bu durumdan negatif etkileneceği varsayımı tüm piyasalarda en üst gündem maddesi olmaktadır. Bu durum hakkında FED başkanının her konuşması kıymetli maden için ölüm kalım niteliği taşımaktadır. 

Son dönem zarfında G20 zirvesinde 2013 yılından beridir süre gelen bir danışıklı dövüş çabası ile ABD dünya ekonomilerini ciddi anlamda sarmama politikasını ileri rehberlik ile uygulamaya geçti. Şimdi ise en yakın müttefiki olan Avrupa’da yaşanan ciddi kriz sinyallerine karşılık eli kolu bağlı bir şekilde bekleyerek 2015 yılında artık zorunlu da olsa faiz artışı hamlesine geçeceği gerçeğini piyasalara alıştıra alıştıra söylemekte. Bu durumda altın fiyatlarının daha fazla düşüş eğiliminde olacağı da kuşkusuz bir gerçek olarak karşımıza çıkmakta.

*Bankaların Emtia Birimleri Üzerinde ki Bela: Bu durum birçok yatırımcı tarafından göz ardı edilmekte. Fakat yatırım yapılan piyasa interbank para piyasaları olunca ve altın fiyatları üzerinde güçlü pozisyonların açıldığı tek piyasa Forex olunca iş değişir. Bankaların emtia birimlerinin kapanması, daralmaya gitmesi veya yüklü miktarda ceza yemesi açık olan pozisyonlarını kapatma nedenidir. Bu durum da altın fiyatları üzerinde negatif bir etki yaşanabilir. 
 
TÜRKİYE AÇISINDAN  ALTIN FİYATLARI
Uluslararası değişkenler tabi ki iç piyasamızda etki göstermekte. Bununla beraber 2012 ve 2013 yılında yaşanan gelişmeler bu durum dışına çıkıldığının bir göstergesi olmakta. Altın fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini dolar kurumuzdaki oynaklık belli eder. Orta ve uzun vadede beklentilerin dolar kurunda hala yüksek olması yatırım aracı olarak hala cazibesini en üst seviyede tutmaktadır. Bu durumun etkilerine maruz kalmamak için banka dolar kuru beklentilerini göz ardı etmemek gereklidir.
 
Goldman Sachs USD/TRY için önümüzdeki 6 ay içerisinde 2,15/2,35 fiyat aralığını hedeflerken, 2015 yılında 2,50 seviyesini hedef göstermekte. Bu durum doğrultusunda da altın gram bazlı etkileşiminde 2015 yılında dalgalanma daha sonrasında ise doların güçlenme beklentisine karşılık değerinde ki düşüşlerin sınırlı kalacağı yönünde bir inanç söz konusudur. Dolar kurunda ralli dönemi beklentisi yaşanmıyor. Bu durumun bir şok etkisi yaşatmayacağı beklentisi de fiyatları Altın/TRY bazlı olarak geri çekilmelere maruz kalacağını ortaya koyabilir. 

Sonuç: Altın fiyatlarında gerileme ilk ABD faizlerine kadar sürebilir beklentisi ağır basıyor. Buna karşılık gelişmekte olan piyasalardan sadece Çin'e baktığımızda 2016 yılına kadar şu an %7 civarında olan altın rezervini %25 e çıkartacağını belirtmesi kıymetli madenin değerinde daha büyük dalgalanmaların yaklaştığının sinyali olmaktadır. 
(Deniz Lenger – Yatırım Danışmanı)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirimci-altin-icin-hangi-haberleri-izlemeli/419662