Türkiye'nin çok acil rafineri ihtiyacı var
Tarih: 20 Temmuz 2014 - 16:43
Socar Türkiye Başkanı Yavuz: Biz Star rafinerisini yapıyoruz ama devreye girdiği zaman bile Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamıyoruz.
301 canın can verdiği katil madenden çıkarıldığında, yatırıldığı seddeyi kirletmemek için söylediği “Çizmeleri mi çıkarayım mı?” sözüyle unutulmazlar arasına giren Murat Yalçın’a iş teklif eden Socar Grubu neler yapıyor? Socar’ın Türkiye’nin 2023 vizyonundaki katkısı ne olacak? Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’a göre, Türkiye’ye niçin acil bir rafineri gerekli. Star Rafinerisi ihtiyaca yetmeyecek mi? Yavuz’a göre AK Parti Hükümeti’nin gerçekleştirdiği büyük devrim ne? Akşam Gazetesi Yazarı Funda Özkan sordu, Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz konuştu…
HÜKÜMET YOLLARI KÖYÜMÜZE RAHAT GİDELİM DİYE YAPMADI
Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz: AK Parti altyapı devrimini gerçekleştirdi. Bunun üzerine üretim devrimini koymamız lazım. Kars’tan İstanbul’a hızlı tren olacaksa, Kars’ta üretip, İstanbul'da satmalıyız.
301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada evine ateş düşenler değil kastım, biz toplum olarak unutmayacağız ve hafızamıza nakşedilen karelerden biri de Murat Yalçın olacak, televizyon ekranından seyredenler belki adını unutacak ama o sözler kalacak: Çizmelerimi çıkarayım mı? Socar Grubu, o güzel insana meslek hayatında yeni bir sayfa açtı. Artık Petkim Yarımadası’nda çalışıyor. Bu vesileyle Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’u aradım hem tebrik etmek hem de ‘stratejik öneme haiz’ yarımadayı görüp, sohbetimizi sizlere aktarabilmek için.
Başbakan 2023 dedi
Ülke olarak 2023 vizyonundan söz ediyoruz ama siz 2030 projeksiyonunu vurguluyorsunuz.
Socar olarak Mayıs 2008’de aldıktan sonra birinci fazımızı 2008-2018 olarak tanımladık. Sayın Başbakanımıza buranın potansiyeli ile ilgili bilgiler verdik, onun da yönlendirmeleriyle planlarımızı 2023 olarak revize ettik. 2008-2023 ikinci faz ve 2023’ten sonra 2040’a kadar projeksiyonumuz uzatılabilir. Türkiye’nin ihtiyaçları var. Bunlarla projeksiyonumuz da ortaya çıkıyor.
Türkiye’nin ihtiyaçları nedir sizce?
Çok acil bir rafineri. 9 milyon ton dizel ithalatı yapıyor, jet yakıt, LPG ithalatı yapıyor. Petkim ithalata bağımlı yaşamak zorunda kalıyor. Bağımlılığı kapatmak gerekiyor. Türkiye’nin 2018’den sonra bir rafineri daha yapması gerekiyor. Biz STAR rafinerisini yapıyoruz ama devreye girdiği zaman bile Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamıyoruz.
Türkiye, 8-10 milyar dolar petrokimyasal hammadde ithalatı yapıyor, bazı ürünler Türkiye’de hiç üretilmiyor. Acı bir örnek vereyim, otomobillerin lastiklerinin temel hammaddesi olan ve geçmişte Yarımca’da ürettiğimiz karbon siyahını hâlâ üretemiyoruz, çünkü kapandı o fabrika. Maalesef birçok kimyasalı Petkim üretirse Türkiye sahip olacak. çünkü petrokimyada hammadde zincirinin tamamını birlikte üretmek zorundasınız, o yüzden en küçük yatırım 2-3 milyar dolar değerinde.
Aliyev de birinciliği istedi
13’üncü sıradasınız ve 2018 için Türkiye’de ilk üç sanayi şirketi arasına girmeyi hedeflediğinizi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in “Neden birincilik değil?” dediğini okumuştum. Hedef birincilik mi?
2018 bizim için kritik bir dönüşüm yılı çünkü rafinerimiz devreye girecek. TANAP bitiyor, devreye gidiyor, limanımız gelecek yıl devreye giriyor, 2018’de ikinci fazı devreye giriyor, enerjide yatırımlarımızın bir kısmını devreye alıyoruz. Üretimde 15 milyar dolarlık bir ciroya sahip olacağız ve ikinci büyük sanayi kuruluşu olacağız. 2018-2023 fazımızda yatırımlara devam ederek sanayi üretiminde birinciliği hedef olarak koyduk.
Enerjide gömlek değiştirdik
30 Mayıs’ta Sayın Başbakanımızın katıldığı törenle Türkiye iki anlaşmaya imza attı. Çok önemliydi, kamuoyunda maalesef çok da ön plana çıkmadı. Türkiye ilk kez doğalgaz üretilen noktaya ortak oldu. Şahdeniz’de doğalgaz rezervlerinde yüzde 19 imtiyaz hissesini TPAO, Total’den satın aldı. Türkiye tarihinde kendi sınırları dışında yaptığı en büyük yatırım ve kendisini güvenceye aldı. İkincisi TANAP’ta, ki TANAP güney gaz koridoru dediğimiz Şahdeniz’den çıkacak doğalgazın, İtalya’ya kadar uzanacak 50 milyar dolarlık boru hattı projesinin dört ayağından biri, TANAP yani Trans Anadolu. Türkiye, TANAP’ta yüzde 30 hisse aldı. TANAP’ın yüzde 58’i Socar’a ait, yüzde 30’u Botaş’ın yüzde 12’si de BP’nin. Bu noktada Türkiye, enerji oyununda çok önemli bir atılım yaptı, oyuncu oldu Türkiye'nin gömlek değiştirmesi artıkça etrafımızdaki atmosfer ısınıyor. Irak’ta, Suriye’de yaşanan hadiseler Türkiye’nin pasif pozisyondan aktif pozisyona geçmesinin yarattığı problemlerdir.
Murat iyi bir teknik emniyet uzmanı olacak
Soma faicasında çizmelerimi çıkarayım mı diyerek hepimizi ağlatan Murat Yalçın’ı işe almak kimin aklına geldi?
Benim aklıma geldi. Kültürümüzde var olan hasletlerin birçoğu unutuluyor. Fedakarlık, dervişlik, ahi ruhu ne derseniz deyin. Örnek davranışların toplumda öne çıkarılması gerekiyor. Çalışma hayatında da böyle üstün ahlaklı insanlara ihtiyacımız var. Hafta başında işbaşı yaptı. Petkim teknik emniyet bölümünde staja başladı. Eğitimden sonra rafineri bölümünde iş sağlığı, iş güvenliği teknisyeni olarak çalışacak. İyi bir teknik emniyet uzmanı olacaktır. Yaşadığı tecrübe ile gözünden hiçbir aksaklık kaçmaz.
Refah tüm Anadolu'ya yayılacak
Karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolunda AK Parti hükümeti büyük devrim gerçekleştirdi. Altyapı devriminin üzerine üretim devrimini koymamız lazım. Altyapıyı niye yaptık? Evlerimize rahat rahat gidip gelelim diye değil. Üretimi Anadolu’nun her tarafına yayabilmek, refahı her tarafına yayabilmek için yaptı. Kars’tan İstanbul’a hızlı trenimiz olacaksa, Kars’ta üretip, İstanbul’da satabilmeliyiz.
Azerbaycan Respuklikası Dövlet Neft
Patronlarla hangi dilde konuşuyorsunuz?
İkimizinki de Türkçe ama birbirimizi anlamadığımız epey kelime oluyor. Örneğin, Socar, İngilizce kelimelerin kısaltması olsa da Azericede karşılığı Azerbaycan Respuklikası Dövlet Neft Şirketi.
Türkçe konuşuyoruz. Kendi aralarında hızlı konuştuklarında sıkıntı yaşayabilirsiniz ama sizinle konuştuklarında sıkıntı yaşamazsınız. Onların Türkçesi birçok alanda bizden daha doğru.
Azeri bir okuyucu 'bizimki öz Türkçe, sizinki ağdalı Türkçe' diye yazmıştı.
Doğru demiş. Biz hoşuma gitti deriz, onlar hoşuma gelir derler. Doğrusu o değil mi? Hoşuna gitmez, gelir. Azeri Türkçesi, Orta Asya Türkçesine daha yakın.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyenin-cok-acil-rafineri-ihtiyaci-var/419461