Seçimden sonra ne olur?
Tarih: 19 Temmuz 2014 - 11:33
10 Ağustos seçimlerine çok kısa bir süre kaldı. Seçime yönelik anketler kadar seçim sonrasındaki gelişmeler de merak konusu
Seçimlerde kim daha şanslı?, Sonuçlar nasıl olur? ve seçim sonuçları siyasi partileri nasıl etkiler? Bu sorulara KONDA Araştırmaları Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Gazeteci- Yazar Avni Özgürel, Anar Araştırma şirketi Genel Müdürü ibrahim uslu ve Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar Sabah gazetesine değerlendirdi.
4 isimden seçim analizi:
KİM DAHA ŞANSLI?
BEKİR AĞIRDIR: Tayyip bey
AVNİ ÖZGÜREL: Sayın başbakan çok şanslı
İBRAHİM USLU: Tayyip Erdoğan
ORAL ÇALIŞLAR: Tabi ki Tayyip Erdoğan
NEDEN?
BEKİR AĞIRDIR: Heybesinde 30 yıllık siyasi geçmiş var. 12 yıllık iktidar ve başarı hikayesi var.
AVNİ ÖZGÜREL: İnsanlar istikrara oy veriler.
İBRAHİM USLU: Lider, reformcu ve başarılı hizmetleri var. Türkiye'yi çok iyi bir yere taşıdı. Bir de tarihsel ve sosyolojik nedenleri var. Türkiye'de seküler, batıcı ve elitist bir kesimi CHP temsil ediyor ve devlet imkanlarını kullanarak uzun süre iktidar oldu. Ama muhafazakar çevreler DP, AP, ANAP ve son olarak Ak Parti ile iktidara geldiler. Tarihsel olarak muhafazakar çevre ilk kez AK Parti ile merkeze geldi.
ORAL ÇALIŞLAR: Arkasında çok büyük bir örgütün desteği var. Enerjik bir tavrı var. Tabi ki 12 yıllık başarılı bir icaraat dönemi var.
10 AĞUSTOS'TA NE OLUR?
BEKİR AĞIRDAR: Birinci turda Tayyip bey seçimi alır.
AVNİ ÖZGÜREL: Tayyip bey ilk turda yüzde 50'nin üzerinde bir oy alır.
İBRAHİM USLU: Recep Tayyip Erdoğan yüzde 55-60 , Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 40'ın altında Selaahattin Demirtaş yüzde 10'un altında alır.
ORAL ÇALIŞLAR: Tayyip Erdoğan yüzde 53, İhsanoğlu yüzde 35-36, Selahattin Demirtaş yüzde 8.5 civarında oy alacağını düşünüyorum.
11 AĞUSTOS'TAN SONRA NE OLUR?
BEKİR AĞIRDIR: AK Parti yeni bir yönetim belirleyecek. 2002-2014 arasında birinci AK Parti vardı, şimdi ikinci bir AK Parti dönemi başlayacak. Yeni gelen yeni yönetici kadro dış politikada yeni politikaları uygulamaya koyacaktır. Tabanı inandırırsa genel seçimlerde yüzde 45-50 bandında oy alır. Tayyip bey yüzde 55 civarında oy alırsa erken seçim olabilir.
İhsanoğlu yüzde 40-42 oranında oy alırsa CHP ve MHP yönetimleri devam eder. 40'ın altında değişim talepleri başlar.
AVNİ ÖZGÜREL: 29 Ağustos'ta bekir bozdağ ve Emrullah İşler partiyi seçime götürürse farklı bir yönetim olur. Ya da Bülent Arınç seçime götürürse Abdullah Gül'ün varlığı hissedilir.
İlk turda yüzde 55 oy alırsa Tayyip bey derhal erken seçime gider ve kongreyi seçim sonucuna erteler.
İBRAHİM USLU: Tayyip bey yüzde 55 ve üzeri oy alırsa Kasım ayında seçim olur. Bu baskın seçim olmaz. Seçimlerin 7 ay erken yapılması baskın seçim sayılmaz. CHP, MHP ve HDP AK Parti'ye karşı genel seçimlerde büyük koalisyonu kurmak için çalışacaklar. Eğer bu seçimlerde de başarılı olamazlarsa tıpkı 2002 yılında yaşanan siyasi tasfiye gibi bütününde bir tasfiye yaşanır. 11 Ağustos'ta muhalefette bir değişim olacağını zannetmiyorum.
ORAL ÇALIŞLAR: AK Parti'de iki eğilim var. Abdullah Gül ve Gül'süz formül. Bu seçimlerden çıkacak sonuca göre şekillenecek. Erken seçim olmaz. 3.dönem kuralından da vaz geçileceğini düşünmüyorum.
CHP'de Kemalist kanadın büyük bir kısmı tasfiye olur. Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli koltuklarını korurlar. Mevcut iki partide de değişime iki lider de daha yatkınlar
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/secimden-sonra-ne-olur/419394