Yazdır

Silahlar susmadı, ihracat yüzde 30 düştü

Tarih: 15 Temmuz 2014 - 11:16

TİM Başkanı Büyükekşi, çatışmaların sürmesiyle birlikte bölgeye yapılan ihracatın her geçen gün gerilediğini belirtti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak’ta yaşanan çatışmaların ardından bu ülkeye yapılan ihracatın haziran ayında yüzde 21 gerilediğini hatırlatarak, bu oranın bugün itibariyle yüzde 30’a yükseldiğini söyledi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Mehmet Büyükekşi, komşu ülkelerde yaşanan her türlü gerilimden Türkiye’nin olumsuz etkilendiğini vurguladı. Bir an önce başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesini arzuladıklarını anlatan Büyükekşi şöyle devam etti:

“Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihracat pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30’a yükseldi. Bu son derece önemli bir oran. Irak'a yaptığımız ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2.5 puan negatif etkisi var.”

Konuşmasında, Türkiye’nin 1 milyar doların altında ayakkabı ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi1,5 milyar dolar olarak belirlenen 2023 ihracat hedefinin sektör tarafından 2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattı. Büyükekşi, “Bunun için mutlaka yeni yatırımların yapılması gerekiyor. Özellikle 6. Bölge’ye yapılacak yatırımlar için sağlanan teşviklerden yararlanmak için başvuru süresi 1 yıl uzatıldı. Normal bölgede yaparsanız 10 yıl, organize sanayi bölgesinde yaparsanız 12 yıl teşviklerden yararlanabileceksiniz. Ayakkabı sektörünün orta ve uzun vadede ayakta kalabilmesi, rekabette bir adım öne geçebilmesinin olmazsa olmaz şartı kümelenme modelinin hayata geçirilmesidir.  Bu nedenle özellikle 6. Bölgedeki sunulan imkanlardan yararlanmanızı öneriyorum.”

Mehmet Büyükekşi, 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için katma değeri yüksek üretim gerçekleştirmek zorunda olduklarını belirterek, bunun da yolunun  inovasyon, tasarım, ar-ge ve markalaşmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.
 
"Savaş ve ithalat baskısı altındayız"

TASD Başkanı Hüseyin Çetin ise konuşmasında, zor ve sıkıntılı bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, bir an önce çatışmaları sona erdirecek adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Çetin, “Bir yandan savaş koşulları öte yandan ucuz ve sağlıksız ithalat baskısı ayakkabı sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ancak tüm sıkıntılara rağmen, ihracatı ve sektörü geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/silahlar-susmadi-ihracat-yuzde-30-dustu/418935