Yazdır

Polat Holding devletle neden iş yapmadı

Tarih: 07 Temmuz 2014 - 05:58

Polat Holding Başkanı Adnan Polat: Devletle hiç iş yapmadık. Bu bilinçli tercihti. Çünkü devletle iş yaptığınızda siyasetin de içine girmeniz lazım

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Galatasaray’ın eski başkanlarından Adnan Polat, uzun yıllar süren spor kulübü yöneticiliği nedeniyle kamuoyunun yakından tanıdığı işadamlarından biri. Ancak bu durumu bugüne kadar hiç kullanmadığını vurgulayan Adnan Polat, “Devlet ile normal bir vatandaş ya da sıradan bir işadamı ilişkimiz oldu her zaman. Biz ölçülü büyümekten yanayız. Hiçbir özelleştirme ihalesine girmedik. Devletten birşey almadık. Almayı da düşünmüyoruz” dedi.

BİLİNÇLİ BİR TERCİH

“Ben Türk’üm ve Müslümanım. Gerisi detay” diyerek ‘devletle iş yapmama’ tercihinde dini bir nedeninin olmadığının altını çizen Adnan Polat, “Bu bir prensip meselesi, bilinçli bir tercih. Belediyede, tapuda, zaman zaman bakanlıklarda temaslarımız oluyor. Ama devletle direk iş yapmayı tercih etmiyoruz. Çünkü çok büyük olmanın peşinde değiliz. Bana göre devletle belli bir büyüklükte iş yaptığınızda siyasetin de içine girmeniz lazım. Devlet ile çok fazla girift olmanız lazım. Biz bunu beceremiyoruz” diye konuştu. 

Seramik sanayi, inşaat, yenilenebilir enerji ve turizm alanlarında yoğunlaşan faaliyetleri ile İbrahim Polat Holding’in temellerinin ilk olarak 1955’lerde atıldığını hatırlatan Adnan Polat, şunları söyledi: “Temelimiz 1955’lerde atılmış ama bugün 90’larda, hatta 2000’lerde kurulanlardan bizden çok daha büyük ölçülere gelen şirketler oldu. Ama biz 100 metreci değil de maratoncuyuz. Meseleye böyle bakıyoruz. Devletle iş yaptığınız zaman çalışma şekli ve ilişkiler daha farklı boyutlara geliyor. Siyasetin bir ucundan girip çıktım. 1999’da CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı idim. Siyasi hayatım 3 ay. Seçimi kaybettikten sonraki açıklamamda “Bana oy verenlere şahsım adına, vermeyenlere ailem adına teşekkür ediyorum” dedim. Zor bir iş. İyi ki seçilmemişim. İstanbul’u yönetmek ömür törpüsü.”

1 MİLYAR TL CİRO

İbrahim Polat Holding’in 2013’te 1 milyar TL’ye yakın ciro elde ettiğini kaydeden Adnan Polat şunları anlattı: “Grupta 350 milyon TL’ye yakın cirosu ile Ege Seramik ağırlığını koruyor. Polat Enerji’de ise 130 milyon dolar ciro yaptık. Aslan payı halen seramikte. Ancak yenilenebilir enerji ve inşaat da büyük bir pay alıyor. 2014 için gerekli izin ve ruhsatların alınmasında bir gecikme olmazsa 300 milyon dolar yatırım planlıyoruz. Büyümemizi sürdüreceğiz. Şu an 3 bin 500 çalışanımız var. Yeni yatırımlarla bu da artacak.” 

RÜZGÂR VE GÜNEŞ 

Rüzgar ve güneş enerjisinde büyümek üzere strateji belirlediklerini söyleyen Adnan Polat , “Rüzgarda şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Kanadalı The Public Sector Pension Investment Board ile Fransız devletine ait EDF ile ortaklığımız var. 650 megavat kurulu güce ulaştık. Türkiye’nin toplam kurulu gücü rüzgarda 3 bin megavata geldi. 150 megavatlık 220 milyon dolara malolacak bir yatırımımz daha var. 2018 sonuna kadar 1200 megavata ulaşmayı hedefliyoruz. Toplam yatırımımız da 2 milyar doları geçecek. Şu anda rüzgar enerjisinde yüzde 20-21 payla sektörde lideriz, bunu önümüzdeki dönemde de koruyacağız“

Galatasaray’ın işi 10 yıl daha çok zor

AYNI zamanda eski Galatasaray Spor Kulübü Başkanı da olan Adnan Polat kulüpten ayrıldıktan sonra sessizliğini ilk kez Hürriyet’e bozdu. ‘Galatasaray uzun bir mesele’  diyerek konuşmak istemediğini vurgulayan Polat sadece şunları söylemekle yetindi: “Galatasaray’ı çok yakından izliyorum ve gelişmelere çok üzülüyorum. Galatasay’ın borçluluk konusu çok uzun bir hikaye. Galatarasay son 3 yılda 1.5 milyar TL’den fazla para harcadı. Bu kaynakları benim bıraktığım enstrümanlarla buldular. Ancak kulübün şu andaki ekonomik durumu çok kötü ve önümüzdeki 10 yılda da Galatasaray’ı ekonomik açıdan çok kötü bir dönem bekliyor. Dolayısıyla bu durum sportif performansına da etki edecek. Galatasaray’ın hiç bir aktivitesine katılmıyorum. Geri dönmeyi düşünmüyorum. Çünkü kulübe kırgınlığım var ve ayrıca işlerim de çok yoğun. Galatasaray’ın bugünkü durumuna çok üzülüyorum. 
Hepsi bu.”

Kasımpaşa’ya 5 yıldızlı otel

KASIMPAŞA’da Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini üstlendiklerini söyleyen Polat, şunları anlattı: “Orada Piyale Paşa Camisi’nin çevresindeki bölgenin dönüşümünü yapıyoruz. Arazinin büyük bir kısmı zaten bizdeydi. Üstünde işgaller vardı. Kentsel dönüşümü gündeme gelince, biz yapabiliriz diye düşündük. Şu an halen planlama aşamasındayız. Uzun bir alışveriş caddesi, 400 odalı 5 yıldızlı bir oteli, konut ve iş yerleri olan çok büyük bir proje. 250 bin metrekarenin üzerinde bir inşaat yapacağız.”  

Babam çok iyi o nedenle ben yokum

GALATASARAY başkanlığı döneminde İbrahim Polat Holding’deki görevlerini bırakan Adnan Polat’ın halen holding yönetiminde olmaması dikkat çekici. Adnan Polat bunun nedenini ve ailedeki işbölümünü şöyle anlattı: “Ben Galatasaray ile çok yoğun meşgulken, holdingdeki görevlerimi bıraktım. Sonrasında baktım ki babam İbrahim Polat işleri çok iyi yürütüyor. ‘Bu durumu neden bozalım, böyle devam etsin’ dedik. Öyle de sürüyor, yoksa herhangi bir anlaşmazlık ya da ayrılık yok. Hepimiz aynı binada işlerimizi yürütüyoruz. Babam ve kardeşlerim sanayi ve turizm grubuyla ilgili. Ben de inşaat ve enerji işleriyle ilgileniyorum. ”

Tüketici güvenliği de sorgulamalı

İKİ yıl önce Türkiye’nin ilk akıllı binalarından Polat Tower’da çıkan yangının inşaat sektörü açısından büyük kazanımları olduğunu söyleyen Adnan Polat şöyle konuştu: “O yangının bu şekilde atlatılmasında inşaat sürecinde güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Türk inşaa sektörü için örnek oldu. Yangından bu yana Polat Tower’da daire fiyatları yüzde 30’ün üzerinde arttı. İnşaatçılar büyük binaların güvenliğine çok önem vermeli ama tüketiciler de, metrekareyi, binanın diğer özelliklerini sorduğu kadar, güvenliği de sorgulamalı.” (Hülya Güler / Hürriyet)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/polat-holding-devletle-neden-is-yapmadi/418131