Yazdır

Batık bankacı Aksoy zaman aşımına oynuyor

Tarih: 24 Haziran 2014 - 06:55

Ciner Grubu'na bağlı Habertürk, Show TV'nin satışını iptal ettiren Erol Aksoy'a ağır dille yüklendi

Türkiye'yi 2001'de Cumhuriyet tarihinin en büyük krizine sürükleyen 21 batık bankanın devlete faturası faiziyle 112 milyar doları buldu. Patronları tarafından 'hortumlanan' batık bankaların ortaklarından ise devlet bugüne kadar sadece 22 milyar dolarlık tahsilat gerçekleştirebildi. Üstelik zar zor. Öyle ki TMSF ile geri ödeme protokolü yapıp borçlarını 10 yıllara yayan sonra da taksitlerini ödemeyip tekrar borç takarak zaman kazanan batık banka patronlarının neredeyse tamamı elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. Bugün hapis yatan bir batık banka patronu bile bulunmazken kimi yıllarca süren davaların zamanaşımına uğraması nedeniyle paçayı yırttı, kimi de zamanaşımına girmek için verilen hapis cezalarına itiraz edip hala zaman kazanmaya çalışıyor.

MİDE RAHATSIZLIĞINI BAHANE ETTİ

Habertürk'ün hazırladığı habere göre, işte bu ayak oyunlarına başvuran son aktör de 14 yıl önce 6 ay arayla iki bankasına el konan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 1 milyar doları aşkın borcu olan Erol Aksoy.

Erol Aksoy, hakkında açılan davalar sırasında kimi zaman ayılıp bayılırken kimi zaman da mide rahatsızlığı geçirdiğini ileri sürerek yargılamalara katılmaktan kaçındı. Tüm oyalama taktiklerine karşın İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Aksoy hakkındaki kararı verdi.

12.5 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Erol Aksoy, 9 Ekim 2013'te İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tam 12.5 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Batık bankacı karara itiraz edip Yargıtay 7. Ceza Dairesi'ne temyiz başvurusu yaptı. Böyle böyle zaman kazanmaya çalışan batık bankacı Aksoy'un temyiz duruşması ise 2 Temmuz 2014'te. Yani Trade Deposit Bank ve İktisat Bankası'na el konulmasından neredeyse tam 14 yıl sonra batık bankacı Aksoy'un hukuğu oyalaması devam ediyor. Oysa dünyada benzer şekilde kendi finans kurumunun içini boşaltan kaynaklarını zimmetine geçirenler 150 yılı bile bulan ağır cezalara çaptırılıyor.

KREDİ VERİYORMUŞ GİBİ PARAYI KENDİNE AKTARDI

Peki İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Aksoy hakkında ne karar vermişti? Mahkeme heyeti, sanıklardan Erol Aksoy'un, suç döneminde el konulan İktisat Bankası'nın hakim ortağı olduğunu ve yönetim kurulu başkanlığı görevini yaptığını, bankanın paralarını doğrudan kendisine veya grup şirketlerine kredi veriliyormuş gibi göstererek ve menfaat temin ederek 543 milyon 68 bin 182 TL'yi zimmetine geçirdiğini belirtti. Heyet, sanık Aksoy'un ''zimmet'' suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanığın söz konusu cezayı birden çok kez işlemesi nedeniyle verilen hapis cezasını 15 yıla çıkaran heyet, Aksoy'un mahkemeye karşı tutum ve davranışları nedeniyle cezayı 12 yıl 6 aya indirdi. Ancak mahkeme heyeti Aksoy hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetmişti.

Hiç bir protokole uymadı, zaman çaldı

Erol Aksoy'ın 12.5 yıl hapis cezası almasına neden olayların başlangıcı 2000'li yıllara dayanıyor. Aksoy, 4 Aralık 2000'de İktisat Bankası henüz Fon'a devdedilmeden önce yine kendisine ait olan ve offshore bankacılığı yapan Trade Deposit Bank'ı İktisat Bankası Malta Şubesi ile birleştirmişti. Bu banka üzerinden kullandırılan usulsüz krediler İktisat Bankası'na el konulmasından hemen sonra suyüzüne çıkmıştı. Çünkü İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de tespitlerinde yer aldığı üzere bu bankanın kaynakları kredi adı altında Aksoy şirketlerine aktarılmıştı.

Son protokolü 2007

15 Mart 2001'de bankasına el konulan Erol Aksoy ile ilk geri ödeme protokolü görüşmeleri 2003 yılında yapılmıştı. 2004'e gelindiğinde Aksoy'un 45 şirketine el konulmuş ve devlete olan borcu 1.6 milyar doları bulmuştu. Aradan geçen son 10 yılda el konulan şirketler aracılığı ile 212 milyon dolarlık tahsilat gerçekleştirilebildi. Aksoy hiç bir protokolün gereğini yapmadığı gibi rızasıyla bir ödeme de gerçekleştirmedi. Aksoy ile son protokol görüşmeleri 2007 yılında yapılmış bu tarihte borç tutarı yapılan indirimlerle 986 milyon dolar olarak belirlenmiş ve 12 yıllık bir ödeme planı çıkarılmıştı. Ancak Aksoy bu anlaşmaya da uymayınca 3 Nisan 2008 itibariyle Erol Aksoy'un tüm varlıkları üzerindeki tek söz sahibi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu oldu.

Madoff, 1 yılda 150 yıl ceza yedi

2008 yılında ABD tarihinin en büyük yolsuzluk olayına adı karışan finans aktörü Bernard Madoff'u ABD Bölge Mahkemesi, 2009 Haziran'ında aldığı kararla zimmetine para geçirmek ve yatırımcıları dolandırmaktan 150 yıl hapis cezasına çaptırmıştı. Yani 50 milyar dolarlık vurgunla ABD'de krizin simgesi olan Madoff, 1 yıl içinde hüküm giymişti.

PATRONLARDAN GÖNÜL RIZASIYLA DEĞİL İCRA SATIŞIYLA TAHSİLAT YAPILDI

2001 krizinde bankaların 112 milyar dolarlık faturasına karşın 10 yıl önce el konulan 21 bankadan 2013 yılı itibariyle toplam 22.5 milyar dolarlık tahsilat gerçekleştirildi. Söz konusu tutarın 7 milyar dolarlık kısmı ise 21 batık banka patronundan sağlandı. Geri kalan ise el konulan grup şirketlerinin satışından ve üçüncü kişilere açılan kredilerin tahsil edilmesinden elde edildi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/batik-bankaci-aksoy-zaman-asimina-oynuyor/417128