
SEVKİYAT DURDU
Reuters ve bölgedeki diğer ajansların haberlerinde, Beyci rafinerisindeki depoların dün IŞİD militanları tarafından ateşe verildiği, Irak savaş uçaklarının ise rafinerinin çevresini bombalamaya başladığı ifade edildi. Ağırlıklı olarak Irak’ın kuzeyinin yakıt ihtiyacını karşılayan rafineriden, petrol sevkiyatı durmuş durumda. Beyci rafinerisi, günlük ortalama 300 bin varil rafinaj kapasitesine sahip. Rafineri, günlük olarak 170 bin varil civarında benzin ve diğer petrol ürünleri üretiyor, bunları da Irak’ın kuzeyi ve Bağdat’a gönderiyor. Üretilen petrol ürünlerinin tamamı Irak’ın iç tüketimine gidiyor. Bu nedenle Beyci’de üretimin durmasının dünya piyasalarını fazla etkilemeyeceğini savunan bir petrol uzmanı, “Rafinerinin amacı Irak’ın iç kesimleri ve kuzeyine benzin sağlamaktır. Dünya piyasasını etkileyecek büyüklükte değil ancak Irak’ta ciddi ürün sıkıntısı doğabilir. Türkiye, bu durumda Irak’a petrol ürünü gönderilmesi konusunda elinden geleni yapacaktır”
şeklinde konuştu.
PAZARLIK KOZU
Irak’ı yakından takip eden Analist Shwan Zulal, dün katıldığı İngiltere’nin başkenti Londra’daki “Irak Petrol Konferansı” esnasında son gelişmelere yönelik sorularımızı yanıtladı. Zulal, şöyle konuştu: “IŞİD, Irak’ın kuzeyinde yer alan en büyük rafineriyi kontrol etmek istiyor. Ancak bu rafineriyi ele geçirseler bile, Kerkük’ten gelen petrole sahip olmayacaklar çünkü Kerkük, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) kontrolünde. IŞİD, rafineriyi daha sonraki bir aşamada hem Bağdat, hem KRG’ye karşı pazarlık kozu olarak kullanmayı hedefliyor.”
TÜRKİYE'YE GELEBİLİR
Petrol uzmanları, Kuzey Irak’ın Beyci rafinerisine gönderdiği petrolü boru hattıyla Türkiye’ye gönderebileceğini kaydederek, “300 bin varil petrolü rafineri yerine Türkiye’ye gönderebilirler” yorumunu yapıyor. Irak’taki gelişmelerin petrol fiyatlarına yansımaları konusunda ise uzmanlar, “Irak maalesef üçe bölünecek gibi gözüküyor. Böyle bir bölünmenin fiilen gerçekleşmesi, petrol fiyatlarının sıçramasına neden olabilir” diyor. (Merve Erdil / Hürriyet)