Köşk seçim takvimi Resmi Gazete'de
Tarih: 11 Haziran 2014 - 01:00
YSK'nın Cumhurbaşkanlığı seçim takvimi Resmi Gazete'de yayımlandı. Süreç 29 Haziran'da başlayacak, kesin aday listeleri 11 Temmuz'da yayımlanacak
Cumhurbaşkanı seçimi başlangıç tarihi 29 Haziran, adaylık başvurularının son günü ise 3 Temmuz Perşembe saat 17.00 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete'de 11 Temmuz'da yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak. Seçim propaganda dönemi 9 Ağustos Cumartesi saat 18.00'de sona erecek.
Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile en yüksek devlet memuruna yapılan aylık net ödemenin beş katından fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminde yer alacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan YSK kararında, cumhurbaşkanı seçimi için; seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününe kadar olan süreçte seçimle ilgili yapılması gereken iş ve işlemlerin seçim takvimine bağlanması amacıyla kurul kararı ile oluşturulan komisyonun, yaptığı çalışmaları tamamlayarak konu hakkında düzenlediği karar taslağını sunduğu hatırlatıldı.
YSK'nın yerleşmiş uygulamalarına göre, seçim işlemlerinin ve seçim sürecinin işlemeye başladığı tarihin, aynı zamanda seçimin başlangıç tarihi kabul edildiği, cumhurbaşkanı seçiminin başlangıç tarihinin 29 Haziran Pazar olarak belirlendiği kaydedildi.
Seçim sürecinin başlaması ile oy verme gününe kadar ilgililerce yapılması gereken kanuni işlemlerin bir takvime bağlanmasının zorunlu olduğu vurgulanan kararda, "Zira kanunlar oy verme ile sonuçlanacak seçim süreci içinde seçim kurullarına, siyasi partilere, vatandaşlara ve tüm ilgililere sürelerle bağlı olarak görevler vermiş, yetki ve haklar tanımış, ayrıca Yüksek Seçim Kuruluna, seçim kanunlarının kimi seçim iş ve işlemlerine ilişkin olarak tespit ettiği süreleri gerektiğinde kısaltarak uygulayabilme olanağı tanımıştır" ifadesi kullanıldı.
Seçimin başlangıç tarihinin 29 Haziran olarak kabul edilmesine karar verildiği, ilk oylaması 10 Ağustos Pazar, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci oylaması 24 Ağustos Pazar (yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri, ilk oylama 31 Temmuz-3 Ağustos, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 17-20 Ağustos) yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili iş ve işlemlerin seçim takviminde gösterilen tarihler esas alınarak yürütülmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.
PARAMETRELER SEÇSİS'TEN TANIMLANACAK
Cumhurbaşkanı seçiminin başlangıç tarihinden sonra idari yapıda meydana gelen sınır değişikliklerinin bu seçimde dikkate alınmayacağına ve seçim takviminde belirtilen genel nitelikteki işlemler ile tarihlerinin sırası geldikçe Başkanlık duyurusu halinde TRT aracılığı ile yayınlanmasına karar verildi.
Seçimin başlangıç tarihi olan 29 Haziran'da, cumhurbaşkanı seçimine ait parametreler SEÇSİS'ten tanımlanacak, muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanların kimlik bilgilerini içeren listeler cumhuriyet başsavcılıklarından istenerek SEÇSİS'e girilmeye başlanacak ve listeler düzenlenecek, Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığına veya YSK'ya yapılacak başvurular başlayacak.
Seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partilerin YSK'ca tespit ve ilanı, 30 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilecek.
2 Temmuz Çarşamba saat 08.00'den itibaren muhtarlık bölgesi askı listeleri ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri, güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve itirazlar alınmaya başlanacak. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilecek ve itirazların alınması başlayacak.
YSK'nın internet adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğünün Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce DVD olarak hazırlanıp, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere tutanak karşılığı siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslimi gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuruların son günü 3 Temmuz Perşembe saat 17.00 olarak belirlendi.
TBMM Başkanlığına yapılan cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgelerin YSK Başkanlığına gönderilmesinin son günü 4 Temmuz saat 17.00 olarak saptandı.
5 Temmuz Cumartesi, cumhurbaşkanı adaylık başvurularının YSK'ca incelenmesine başlanacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulacak. Oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilcilikleri tespit edilecek.
Cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamasının son gün 7 Temmuz Pazartesi saat 17.00 olacak.
GEÇİCİ ADAY LİSTESİ 8 TEMMUZ'DA YAYIMLANACAK
8 Temmuz Salı cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak.
Muhtarlık bölgesi askı listeleri ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin, askıdan indirilmesi ve itirazların sonu 9 Temmuz Çarşamba saat 17.00 olarak belirlendi. Bu gün, Türkiye saati ile 17.00, internet ortamında ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilanının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınmasının ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazların son tarihi olacak.
Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr internet adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasının sonu ve cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların son günü de olan 9 Temmuz Çarşamba, Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların YSK'ca incelenmesine başlanacak.
Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların YSK'ca karara bağlanmasının son günü 10 Temmuz olarak belirlendi.
KESİN ADAY LİSTESİ 11 TEMMUZ'DA YAYIMLANACAK
11 Temmuz muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü olacak. Gümrük kapılarında görev yapacak ilçe seçim kurullarının, yurt dışı geçici ilçe seçim kurullarının, yurt dışı sandık kurullarının, saklama ve ulaştırma kurulları (komisyonları) ile sayım ve döküm kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak. Gümrük sandık kurullarının oluşum çalışmalarına başlanacak, Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak.
Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanınca verilen kararlara ilişkin
işlemlerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tamamlanması ile ilçe
seçim kurulu başkanlıklarınca verilen kararlara ilişkin işlemlerin nüfus müdürlüklerince tamamlanmasının son günü 12 Temmuz saat 17.00 olacak.
Sandık bölgesi askı listeleri, siyasi parti ve adaylara talep halinde DVD olarak gönderilecek
Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekiminin yapılması ve ilanı 14 Temmuz Pazartesi yapılacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinde, listelerin döküm süresi dahil askı süresi içinde gerçekleşen tüm değişiklikleri içeren sandık bölgesi askı listeleri, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce DVD olarak hazırlanıp, talepleri halinde adaylara ya da yetkili kıldığı kişiye ve ayrıca siyasi partilerin genel merkez yetkililerine, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere tutanak karşılığı elden teslim edilecek. Yurt dışı seçmen kütüğünde askı süresi içinde meydana gelen seçmen bilgi değişikliklerini içeren kütüğün, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce DVD olarak hazırlanıp, talepleri halinde adaylara ya da yetkili kıldığı kişiye ve ayrıca siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden tesliminde gerçekleştirilecek. Bu listelere itirazlar o gün saat 08.00'de başlayacak.
Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazların son günü 15 Temmuz Salı olacak. O gün, YSK'ca tüm seçim çevreleri ile yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına ve ayrıca yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanacak.
Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazların ilçe seçim kurullarınca karara bağlanmasının son günü ve bu kararlara karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların başlangıcı 16 Temmuz olacak. O gün ayrıca gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçlerin gönderilmesine başlanacak.
İlçe seçim kurullarınca 16 Temmuz Çarşamba verilen kararlara karşı, il seçim kuruluna yapılacak itirazların son günü 17 Temmuz Perşembe saat 17.00 olarak belirlendi. İl seçim kurullarınca bu itirazlar saat 23.59'a kadar kesin olarak karara bağlanacak.
Siyasi partilerin genel merkez yetkilileri ile Seçmen Kütüğü Genel Müdürünün 298 sayılı Kanun'un 122 ve 123. maddeleriyle, 124. maddesinde yazılı şikayet ve itirazlar üzerine verilen kesin kararların, Yüksek Seçim Kurulunca incelenip karara bağlanmasını istemelerinin son günü 18 Temmuz Cuma olacak. Bu madde uyarınca yapılacak itirazların YSK'ca karara bağlanmasının son günü de bugün saat 23.59 olarak saptandı. İl seçim kurulunun kesin kararı ile itiraz edilmeksizin kesinleşen ilçe seçim kurulu kararlarının nüfus müdürlüklerince ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce işlenmesinin bitirilmesi de bugün yapılacak.
Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri, 20 Temmuz'da kesinleştirilecek
Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi ve yurt içi sandık atama işlemlerinin yapılması 20 Temmuz Pazar gerçekleştirilecek.
Yurt dışı seçmenler, YSK'nın www.ysk.gov.tr internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını belirlemeye 21 Temmuz Pazartesi Türkiye saati ile 08.00 başlayacak. Gümrük kapılarında görev yapacak ilçe seçim kurullarının, yurt dışı sandık kurullarının, saklama ve ulaştırma kurulları ile sayım ve döküm kurullarının oluşturulması çalışmalarının tamamlanması ve ilgililere tebliği gerçekleştirilecek. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri, cumhuriyet başsavcılığından istenilen ikinci liste ile karşılaştırılarak değişikliklerin SEÇSİS'e işlenmesi işlemleri bitirilecek ve askıya çıkarılacak. Bugün ayrıca Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda propaganda için başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisinin ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu temsilcilerinin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü olacak.
22 Temmuz Salı yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin SEÇSİS'e girilmesi ile seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
24 Temmuz Perşembe yurt içi sandık kurulu oluşum çalışmaları ile gümrük sandık kurullarının oluşum çalışmaları tamamlanacak ve oluşumda görev alanlara bu husus bildirilecek. Görevlendirilen bu kişilere yönelik eğitim çalışmalarına başlanacak. Radyo ve televizyonda yayın için başvuran cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK'ca kura çekilecek.
Yurt dışı seçmenlerin oy verecekleri gün ve saat aralığını belirlemesinin son günü 25 Temmuz Cuma Türkiye saati ile 17.00 olacak. Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilikte ve hangi günlerde oy kullanacaklarına ilişkin sandık atamalarına başlanacak. Sandık seçmen listelerine sandık alanı görevlileri şerhi işlenerek çoğaltılmaya başlanırken, gümrük sandık kurullarında görevlendirilenlerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak.
Gümrük kapılarında oy verme işlemi 26 Temmuz'da başlayacak
Gümrük kapılarında oy verme işlemine 26 Temmuz 2014 Cumartesi günü başlanacak. Yapılan yurt dışı sandık atamaları, YSK'nın www.ysk.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
28 Temmuz 2014 Pazartesi sandık seçmen listelerinin çoğaltılması bitirilecek. İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak.
Yurt dışı temsilciliklerde sandık kurulu başkan ve üyelerinin eğitimine 29 Temmuz Salı başlanacak ve 30 Temmuz Çarşamba tamamlanacak.
Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı 31 Temmuz Perşembe olarak belirlenirken, bugün yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanacak.
Adaylar, 3 Ağustos'tan itibaren radyo ve TV'de propaganda konuşması yapacak
Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması 3 Ağustos Pazar olarak saptanırken, bugün yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi sona erecek.
4 Ağustos Pazartesi yurt içinde görevlendirilenlerle ilgili eğitim çalışmalarının tamamlanacak. İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanması bitirilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi gerçekleştirilecek.
6 Ağustos Çarşamba ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır hale getirilmeleri sağlanacak.
Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin kesinleştirilmesi ve çoğaltılması 8 Ağustos Cuma günü yapılacak.
Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltma işleminin tamamlanması 9 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Seçim propaganda dönemi bugün saat 18.00'de sona erecek.
10 Ağustos Pazar yurt içinde oy verilecek ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.
İkinci oylamaya ilişkin takvim
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde 24 Ağustos Pazar yapılacak ikinci oylamaya ilişkin takvime de Resmi Gazete'de yer verildi.
Buna göre, cumhurbaşkanı seçimi geçic sonuçlarının ilan edileceği 11 Ağustos Pazartesi, propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlar bugün saat 17.00'ye kadar yapılacak. Üçüncü maddede yapılan itirazlar, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.
12 Ağustos Salı, ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna itiraz saat 17.00'ye kadar yapılacak. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.
13 Ağustos Çarşamba il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz saat 17.00'ye kadar gerçekleştirilecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri SEÇSİS'e işlenmeye başlanacak. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak.
İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü 14 Ağutos Perşembe olacak.
YSK'ca kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere 15 Ağustos Cuma gönderilecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin durumunda değişiklik olması halinde, SEÇSİS'e işlenmesinin bitirilmesi ve yeni görev alanlara Örnek: 142 düzenlenmesi gerçekleştirilecek. İkinci maddedeki işlemlerin bitirilmesinden sonra, sandık seçmen listelerine sandık alanı görevlileri şerhi işlenerek çoğaltılmaya başlanacak.
17 Ağustos Pazar ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak. Gümrük kapılarında ve dış temsilciliklerde oy verme işlemine başlanacak. Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda propaganda için başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak aday veya temsilcisinin ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu temsilcisinin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü de bugün olacak.
18 Ağustos Pazartesi, radyo ve televizyonda yayın için başvuran cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK'ca kura çekilecek.
20 Ağustos Çarşamba radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, çoğaltılması sonlandırılan sandık seçmen listeleri dahil seçim araç ve gereçlerini içeren torbaların hazırlanması bitirilecek. Dış temsilciliklerde oy verme işlemi bugün sona erecek.
21 Ağustos Perşembe ilçe seçim kurulları başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek ve göreve hazır duruma getirilecek.
22 Ağustos Cuma tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri, cumhuriyet başsavcılığından istenilen üçüncü liste ile karşılaştırılarak değişikliklerin SEÇSİS'e işlenmesi işlemleri bitirilecek ve çoğaltılmasına başlanacak.
23 Ağustos Cumartesi kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltma işlemi tamamlanacak. Bugün saat 18.00'de seçim propaganda dönemi sona erecek.
24 Ağustos Pazar oy verilecek ve seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.
25 Ağustos Pazartesi cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına saat 17.00'ye kadar itiraz yapılabilecek. İkinci maddede yapılan itirazlar, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.
26 Ağustos Salı saat 17.00'ye kadar ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılabilecek. İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itiraz, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.
İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü 27 Ağustos Çarşamba olacak.
İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın, Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü ise 28 Ağustos 2014 Perşembe olacak. YSK'ca kesin seçim sonuçları Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.
MAL BİLDİRİMİ ESASLARI
Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile en yüksek devlet memuruna yapılan aylık net ödemenin beş katından fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminde yer alacak.
Adaylar, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişilerden yardım ve bağış alabilecek, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacak.
2014 Yılında Yapılacak Cumhurbaşkanı Seçiminde Cumhurbaşkanı Adaylarına Yapılacak Yardım ve Bağışlar ile Adayların Mal Bildirimine İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge'nin kabulüne ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı adaylarının, mal bildiriminde bulunmaları, kendilerine yapılacak parasal yardım ve bu yardımın miktarı ile belgeye dayalı harcamalarının, temin edilen defter ve kayıtlara eksiksiz olarak intikal ettirilmesine yönelik iş ve işlemlerin, ilgili yasa hükümlerine uygun ve bir düzen içinde yürütülmesinin sağlanmasının gerekli görüldüğü belirtilen kararda, genelge ile 2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde cumhurbaşkanı adaylarının yardım, bağış, mal bildirimine ilişkin usul ve esaslara ilişkin düzenlemelerin yapıldığı kaydedildi.
Söz konusu genelgede, cumhurbaşkanı seçiminde cumhurbaşkanı adaylarına yapılacak yardım ve bağışlar ile adayların mal bildirimine ilişkin tüm işlemlerinin, şeffaf, güvenilir ve öngörülen zamanda yapılabilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesinin amaçlandığı belirtildi.
Buna göre, adaylar, YSK tarafından belirlenecek adaylık başvurusu süresi içinde (29 Haziran - 3 Temmuz 2014) mal bildiriminde bulunmak zorunda olacak.
Kendileri, eşleri ve çocukları
Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınmaz malları ile en yüksek devlet memuruna yapılan aylık net ödemenin (6.546,04 TL) beş katından (32.730,20 TL) fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil edecek.
Bu itibarla adayların; kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil) mal bildiriminde yer alacak.
Ayrıca en yüksek devlet memuruna yapılan aylık net ödemenin (6.546,04TL) beş katından (32.730,20 TL) fazla değer ve tutarındaki para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları, hisse senedi ve tahvilleri, altın ve mücevheratı, her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinesi ve diğer ziraat makineleri, inşaat ve iş makineleri, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları, hakları, alacakları, borçları ve gelirleri mal bildirimine konu teşkil edecek. Burada belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri tek kalem halinde gösterilecek.
Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunacak.
"Mal Bildirimi Formu" tek nüsha olarak doldurulacak ve tarih belirtilmek suretiyle imzalanarak adaylık başvurusu süresi içinde kapalı zarfta YSK Başkanlığına verilecek.
Seçilen adayın mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesini müteakip Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Adaylar yabancılardan yardım alamayacak
Adaylar, adaylığın kesinleşmesinden seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişilerden yardım ve bağış alabilecek, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacak.
Adaylar sadece nakdi yardım alabilecek, ayni yardım kabul edemeyecek.
Bir kişinin her bir adaya yapabileceği nakdi yardım miktarı, her bir tur için en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını (9.082,51 TL) geçemeyecek. Alınan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinden müstesna olacak. Adaylar ödünç niteliğinde para kabul edemeyecek.
Adaylar bin liraya kadar olan nakdi yardımları makbuz karşılığında ve aynı gün seçim hesabına yatırmak üzere alabilecek. Bu kapsamda, bin liranın üzerindeki nakdi yardımlar ise adayların "Seçim Hesabı" olarak açtırdıkları ve YSK'ya bildirdikleri bir banka hesabına bağış yapan tarafından yatırılacak.
Alınan bağış ve yardımlar sadece seçim harcamalarında kullanılacak ve başka bir amaç için tahsis edilemeyecek.
Adaylığın kesinleşmesinden seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde bağış ve yardımlar ile yapılan harcamalar bu genelgenin 4. maddesinde belirlenen ve Yüksek Seçim Kurulu tarafından tasdik edilen listelere günlük olarak kaydedilecek.
Aday, YSK'ya önceden bildirmek şartıyla, seçim hesapları ile gelir ve harcamalara ilişkin bilgi ve belgelerin kayda geçirilmesi ve ibrazı hususlarında 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na göre yetki almış meslek mensuplarından veya avukatlardan birini ya da birkaçını yetkili kılabilecek. Bu durumda, yetkilendirilen meslek mensubu, yukarıda belirtilen hususların yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesinde ilgili mevzuat hükümlerine göre sorumlu tutulacak.
Bağış ve yardım listeleri ile harcama listeleri YSK'ya tasdik ettirilecek
Adaylar tarafından kullanılacak bağış ve harcama listelerinin şekil, içerik ve tasdiki, makbuzların şekil ve içeriği, bastırılması, bağış ve yardımların alınması, kayda geçirilmesi, harcanması, harcanmayan ya da bağış sınırını aşan kısmın Hazineye intikali ile bu hususlara ilişkin diğer usul ve esaslar söz konusu genelge ile belirlendi.
Adaylarca kullanılacak bağış ve yardım listeleri ile harcama listeleri sayfa sıraları birbirini takip edecek şekilde bastırılarak, kullanılmadan önce tüm sayfaları YSK'ya tasdik ettirilecek. YSK'ca belirlenen bağış ve yardım listeleri ile harcama listeleri, genelgede yer verilen formlara uygun şekilde düzenlenecek.
Yardım ve bağışlar ile harcamalar için düzenlenen belgeler, sıra numarası takip edecek şekilde ve iki nüsha olarak herhangi bir matbaada bastırılacak, bastırılan belgeler ve makbuz koçanları kontrolü yapılarak Yüksek Seçim Kurulu İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca tasdik edilecek ve ancak tasdik edildikten sonra kullanılabilecek. Bunlar siyah veya mavi tükenmez kalem kullanılarak doldurulacak. Silinti ve kazıntı yapılmadan, yazı ve rakamlar okunaklı bir şekilde düzenlenecek. Hatalı belge düzenlenmesi durumunda, aslına iliştirilip üzerine "İPTAL" yazılarak iptal edildikten sonra sıradaki belge düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı adaylarına yapılacak bağış ve yardımların banka hesabına yatırılmak suretiyle yapılması esas olacak. Ancak, bin liraya kadar kadar nakdi yardımlar bağış makbuzu karşılığında alınabilecek. Bağış makbuzları; genelge ekinde belirtilen şekle uygun olarak düzenlenecek. Kişilerden tahsil edilen nakdi yardım karşılığı iki nüsha olarak düzenlenen bağış makbuzunun aslı, nakdi yatıran tarafa verilecek, sureti ise sorumlu kişide kalacak.
Harcama makbuzlarının şekil ve içeriği
Yapılacak harcamaların 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen tevsik edici belgeler karşılığında yapılması esas olacak. Bununla birlikte, vergi mükellefi olmayanlara yapılan ödemeler ile karşılığında tevsik edici belge alınması mümkün olmayan durumlarda, her bir gider miktarı bin lirayı aşmamak üzere bu genelge ekinde belirtilen şekle uygun olarak düzenlenecek gider makbuzu karşılığında harcama yapılabilecek. Harcamalar karşılığında kullanılacak gider makbuzları, genelge ekindeki şekle uygun olarak düzenlenecek. Elden yapılacak ödemeler karşılığında iki nüsha olarak düzenlenen gider makbuzunun aslı, ödeme yapılan tarafa verilecek, sureti ise sorumlu kişide kalacak.
Adayların herhangi bir matbaada bastıracakları bağış ve harcama makbuzlarının, cilt, seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı YSK İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından kontrol edilecek. Kontrolde hatalı olduğu görülen makbuzların yenisi bastırılacak ve sonuç bir tutanağa bağlanacak. Hatalı olanların yerine yeniden bastırılanlar tekrar kontrol edildikten sonra makbuzların tamamı YSK İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca tasdik edilerek adaya veya görevlendirdiği kişiye zimmetle teslim edilecek.
Seçim hesapları ile bağış, yardım ve harcamalara ilişkin tüm bilgi ve belgeler ile kullanılmayan makbuz ve listeler, seçim sonuçlarının kesinleşmesini izleyen on gün içinde YSK'ya tutanak karşılığında teslim edilecek. YSK bir ay içinde, adaylara ait seçim hesaplarını, bağışları ve harcamaları inceleyerek varsa usulsüzlükleri ve öngörülen limitlerin aşılıp aşılmadığını tespit edecek. Bu aşamada tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla YSK tarafından adaylara 30 gün süre verilecek.
Alınan bağış ve yardımlardan belirtilen limiti (9.082,51 TL) aşan miktar ile harcanmayan kısım Hazineye intikal ettirilecek. Kurul bu görevi yerine getirirken Sayıştay Başkanlığı ve gerekli görülen diğer ilgili kamu kurumlarından yardım alabilecek.
YSK'ca yapılan inceleme sonuçları kesin olacak ve incelemenin tamamlanmasını müteakip bir ay içinde ilan edilecek.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kosk-secim-takvimi-resmi-gazetede/416095