Yazdır

Milyonluk yıldızlar ne ödeyecek

Tarih: 09 Haziran 2014 - 14:50

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nın yasallaşmasıyla, Türkiye’deki futbolcular transfer ücretleri karşılığında yüzde 5-15 arasında vergi ödeyecekler

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nın bir yıldır yasallaşmaması, Türkiye’yi futbolcular için bu yıl da vergi cenneti haline getirdi. Futbolcular, yüksek transfer ücretleri karşılığında sadece yüzde 5-15 arasında değişen vergi ödeyecekler.
 
Türkiye yerli ve yabancı futbolcular için bu yıl da vergi cenneti…
 
Geçen yıl Mayıs ayında Meclis’e sevk edilen “Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı” ile futbolcular, vergi cennetinden çıkartılıyordu. Tasarı bir yılı aşkın süredir TBMM’de bekliyor. Görünen o ki daha uzun süre belki de hiç yasalaşmayacak. Yakında başlayacak olan transfer döneminde, “vergi” olayı çok önemli…
 
NASIL BİR CENNET
 
Milyonlarca euro ya da dolar alan futbolcuların ne kadar vergi ödediğini herhalde merak ediyorsunuzdur. Türkiye futbolcular için 2014 yılında da adeta bir vergi cenneti.  Aldıkları transfer ücretleri nedeniyle, yüzde 5-15 arasında değişen bir vergi ödeyecekler.
 
Örneğin; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Bursaspor, Kasımpaşa ve Trabzonspor gibi Süper Lig’deki kulüpler, futbolculara ödedikleri transfer ücreti üzerinden (tutarı ne olursa olsun) yüzde 15 vergi kesintisi yapacaklar. Hepsi o kadar. Kaldı ki futbolcuların çoğu, uyanık davranarak “net transfer ücreti” üzerinden anlaştığı için, vergiyi de kulübü üstleniyor.
 
HOCALARA CENNET DEĞİL
 
Türkiye, antrenör ve teknik direktörler için, futbolcular gibi “vergi cenneti” değil. Bunlara yapılan ücret ödemelerinde vergi oranı, lig ayrımı olmaksızın yüzde 15-35 arasında değişiyor. Antrenör ve teknik direktörler, cennet-cehennem kıyaslamasında, vergi yönünden cennet ile cehennem ortasında bir yerde gözüküyorlar. Futbol kulüplerinin gelirleri ve sponsorluk ödemelerine sağlanan çok özel avantajlara da bir başka yazımızda değineceğiz.
 
DİĞER ÜLKELER
 
Türkiye, futbolcular için “vergi cenneti”. Ancak İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerdeki futbolcular açısından adeta “vergi cehennemi”. İngiltere ve Japonya’da futbolcuların ödediği vergi, Türkiye’dekinin 3 katından da fazla, Almanya’da ise 3 katı. Tahmin ettiğiniz gibi, yabancı uyruklu futbolcuların Türkiye’yi tercih etmelerinin önemli nedeni, vergi cenneti bir ülke olması.
 
VERGİ YÜZDE 25’E ÇIKIYOR
 
Yeni Gelir Vergisi Tasarısı ile Türkiye’de futbolculara tanınan ayrıcalığa son veriliyor. Tasarının aynen yasalaşması halinde yüzde 15’den başlayacak olan vergi (stopaj) oranı yüzde 25’i bulacak. Ancak, Bakanlar Kurulu’na, vergi oranını bir katına kadar (yani yüzde 50’ye kadar) artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olacak.
 
Rekortmenler listesi değişir
 
İşverenden yani futbol kulübünden alınan ücretler, beyan edilmediği için futbolcu, antrenör ve teknik direktörler “vergi rekortmenleri” listesinde yer almıyordu. Yeni tasarı yasalaştığında özellikle Bakanlar Kurulu oran artırımı yetkisini kullandığında, vergi rekortmenleri listesinde futbolcu, antrenör ve teknik direktörlere rastlayabileceğiz. Nedenine gelince, yeni vergi tasarısına göre, ücret dışı geliri olanlar, (örneğin kira veya ikinci bir ücret gibi başka gelirleri varsa) bu gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edecekler.
 
Futbolcuların 2014 vergi tarifesi (%) 
Turcell Süper Lig 15
Bir Alt Lig 10
Diğer Kulüpler 5
Teknik direktörler 35
 
Teknik direktörlerin 2014 vergi tarifesi (%)
11 bin TL’ye kadar gelir 15
27 bin TL’nin 11 bin TL’siiçin 1.650 TL, fazlası 20
97 bin TL’nin  27 bin TL’si için 4.850 TL, fazlası 27
97 bin TL’den fazlasının 97 bin TL’si için 23 bin 750 TL, fazlası 35
 
Ülkelerin futbolcu vergi tarifesi (%)
İNGİLTERE 50
İTALYA 43
JAPONYA 50
FRANSA 50
ALMANYA 45
HOLLANDA 52
İSPANYA 43 
TÜRKİYE 5-15
(Şükrü Kızılot/Hürriyet)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/milyonluk-yildizlar-ne-odeyecek/415962