İstihdam için yeni adım
Tarih: 31 Mayıs 2014 - 11:48
Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi için yeni istihdam stratejsi belirlendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2014-2023 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi ile turizm, inşaat, finans, bilişim, sağlık, tarım, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 2023 yılına kadar istihdam artırılarak, kayıt dışı istihdamın yüzde 50 oranında azaltılması hedefleniyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Ulusal İstihdam Stratejisi'nde, Türkiye'nin büyüme ve gelişme eğilimleri de dikkate alınarak turizm, inşaat, finans, bilişim, sağlık, tarım, tekstil ve hazır giyim istihdam stratejileri belirlendi.
Buna göre, bilişim sektöründe, sektöre yönelik işgücünün niteliği geliştirilecek, girişimcilik teşvik edilecek, yeni ürün ve teknoloji geliştirmeye yönelik araştırmalar desteklenerek sektördeki istihdam artırılacak. Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek.
Bilgi ve iletişim sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 2013 yılı sonuna göre 2023 yılına kadar yüzde 50 artırılacak. İşgücünün niteliği, sektörün güncel ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilecek. Bilişim alanında yeni ürün ve istihdamı artırmaya yönelik araştırmalar desteklenecek. Girişimciliğe ve ihracata yönelik teşvikler ile toplumsal ve kültürel alanda bilişim teknolojilerini kullanma ve değişim sürecine uyum becerileri artırılacak.
Finans sektöründe ise nitelikli işgücü talebi karşılanacak ve mevcut istihdam imkanları geliştirilecek. Bankacılık sektöründe istihdam düzeyi 2013 yılı sonuna göre 2023 yılına kadar yüzde 28 artırılacak. Sektörde engelli istihdamı düzeyi 2015 yılına kadar yüzde 10 oranında artırılacak.
İnşaat sektöründe, ulusal ve uluslararası rekabet gücü ile istihdam kapasitesini her vasıf düzeyinde yükselterek, gelişmelere hızlı uyum sağlayabilen, verimliliği yüksek, iş sağlığı ve güvenliği bilinci gelişmiş, kayıtlı işgücünün sürdürülebilir istihdamının sağlanması amaçlanacak.
Sektördeki mevcut istihdam, 2013 yılı sonuna göre 2023 yılına kadar yüzde 160 oranında artırılacak. İnşaat sektöründe 2023 yılı sonuna kadar çalışanların yüzde 30'u mesleki yeterlilik sertifikasına sahip hale getirilecek, iş kazası sayısı yüzde 50 oranında azaltılacak, sektördeki kayıt dışı istihdam ise yüzde 50 oranında azaltılacak.
-Hekim sayısı artacak
Sağlık sektöründeki gelişmelere paralel olarak artan nitelikli işgücü talebini karşılamaya yönelik önlemler almak, mevcut istihdam şartlarını geliştirmek amaçlanacak. Bu kapsamda, sağlık sektöründe çalışan sayısı 2013 yılı sonuna göre, 2023 yılına kadar yüzde 100 artırılarak, sektördeki istihdamın toplam istihdama oranı OECD ortalamasına yaklaştırılacak. Sektördeki meslek standartları 2015 yılına kadar tamamlanacak. 2023 yılında bin kişiye düşen hekim sayısı 2,4 düzeyine çıkacak. 2023 yılında bin kişiye düşen hemşire sayısı 3,8 düzeyine çıkacak.
-Tarım sektöründe hedefler
Türkiye'de kayıt dışılığın en yoğun yaşandığı sektör olan tarım sektörüyle ilgili de hedefler belirlendi. Tarım sektöründen tarım dışı sektörlere zamana yayılan kontrollü bir geçiş için tedbirler alınacak, sektördeki işgücünün niteliği ve uyum yeteneği artırılacak, teşvikler yoluyla istihdamın kayıt altına alınması sağlanacak ve tarım sektöründe mevsimlik gezici-geçici işçilerin yapısal sorunlarının çözümü ile çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik tedbirler alınacak. 2015 yılına kadar tarım sektöründe ücretli çalışan işçilerin temel mesleki ve beceri eğitimlerinden geçirilmesi sağlanacak. Gerekli teknik ve yasal önlemler alarak tarım sektöründe aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışan çocuk işçiliği tamamıyla ortadan kaldırılacak. Tarım sektöründe kayıt dışı istihdam düzeyi 2012 yılındaki yüzde 83,6'dan 2023 yılında yüzde 50 seviyesine indirilecek.
-Tekstil işçisine sertifika
Tekstil ve hazır giyim sektöründe ise mevcut istihdam imkanlarının geliştirilmesi, nitelikli işgücü talebinin karşılanması ve kayıt dışı istihdamın önlenmesi amaçlanıyor. Kayıt dışılığı önlemeye yönelik teşvik edici politikalarla denetimler artırılarak, 2012 yılı sonuna göre 2023 yılına kadar kayıt dışı istihdam yüzde 50 oranında azaltılacak. Sektörde çalışan işçilerin yüzde 50'sinin 2023 yılına kadar sertifika sahibi olması sağlanacak.
Turizm sektöründe de esnek çalışma şartlarının uygulanabilirliğinin artırılması, nitelikli işgücü talebinin karşılanması ve alternatif turizmin desteklenmesi yoluyla mevcut istihdam imkanları geliştirilecek. 2013 yılı sonuna göre 2023 yılına kadar turizm sektöründe istihdam yüzde 80 oranında artırılacak. 2023 yılına kadar 400 bin turizm çalışanı meslek içi eğitimden geçirilecek, 500 bin kişiye sektöre yönelik işgücü yetiştirme eğitimi verilecek. Kayıt dışılık 2013 yılı sonuna göre 2023 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılacak.
2023 yılı vizyonu ile hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi, üçer yıllık dönemleri kapsayan ve her yılın sonunda güncellenecek eylem planları aracılığıyla hayata geçirilecek.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/istihdam-icin-yeni-adim/415290