Yazdır

Çevre Bakanı’ndan acı itiraf

Tarih: 30 Mayıs 2014 - 11:01

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce niçin “Türkiye’nin öyle bir bütçesi yok” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 17 Ağustos depreminden sonra kamunun kendi üzerine düşen görevin çoğunu yerine getirdiğini savundu. “Türkiye’de depremle ilgili çok şey yapıldı” diyen Güllüce, “Eğer vatandaşın sağlam olmayan binalarını yık ve yeniden yap diyorsanız Türkiye’nin öyle bir bütçesi yok” diye konuştu. 

Geçtiğimiz hafta Ege’de yaşanan 6.5 şiddetindeki depremin ardından yeniden gündeme gelen ‘Türkiye depreme hazır mı?’ tartışmalarına ilişkin Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’nin depreme hazırlıksız olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin olarak “Çıkıp bir profesör ‘Türkiye’deki bütün binalar yıkılıp tekrar yapılmalı’ diyor. Altı yedi kelime söylüyor ama bu söylediğinin maliyetinin kaç yüz milyar dolar olduğunu bilmiyor. Hem matematik bilmeyeceksin hem de televizyona çıkıp ‘kentsel dönüşüm tüm Türkiye’de deprem odaklı olmalı bütün binalar yıkılmalı’ diyeceksin. Türkiye’nin bu kadar parası var mı, bilmiyor. Türkiye’nin bütçesine bakacaksın, sonra konuşacaksın. Bu işler bir günde olmuyor. Şili’de de, Japonya’da da bu bir süreç içinde gerçekleşmiş” dedi. 

 “Tüm binaların yıkılıp yeniden yapılması” şeklinde yapılan açıklamalara tepki gösteren Güllüce, şunları söyledi: “Vatandaşın parası var mı yıkıp yeniden yapmaya, parası yoksa devletin bütün binaları yıkıp yapacak kadar parası var mı? Peki binası olmayana ne yapacağız. Ağzı olan konuşuyor. Bilim adamına yakışmayan konuşmalar yapılıyor. Türkiye’nin kaç binası olduğunu bileceksin, her binanın değerini bileceksin bunları çarpacaksın sonra Türkiye’nin bütçesine bakacaksın ve konuşacaksın.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cevre-bakanindan-aci-itiraf/415226