Doğu-Batı analizinde Türkiye görüşleri
Tarih: 26 Mayıs 2014 - 16:55
East Global Geopolitics Dergisi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın katkılarıyla İstanbul’daki okuyucularıyla buluştu
Uluslararası olaylara, özellikle Akdeniz, Ortadoğu ve Asya’da yaşanan politik, ekonomik ve kültürel gelişmelere Avrupa’nın bakışını yansıtmayı amaçlayan East Global Geopolitics Dergisi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın katkılarıyla İstanbul’daki okuyucularıyla buluştu. “Doğu ve Batının Ötesinde” başlığı ile Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü UniCredit Danışma Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Eski Başkanı Ümit Boyner üstlenirken, UniCredit Group Yönetim Kurulu Üyesi ve Kamu İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Giuseppe Scognamiglio ile Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Profesörü, dış politika yazarı Soli Özel konuşmacı olarak katıldı.
Panelde, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle birlikte “McDonald’s Barış Teorisi”nin nasıl çürüdüğü tartışılırken, Güney Amerika ve Kuzey Afrika’da etkinliğini giderek artıran Çin’in politikaları da masaya yatırıldı. Ayrıca özellikle kriz sonrası rekabetçiliği yeniden canlandırmak için bir çok ülkenin benimsediği “içsel devalüasyon” politikası da analiz edildi.
KONUŞMALARDAN SATIR BAŞLARI
UniCredit Danışma Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Eski Başkanı Ümit Boyner açılış konuşmasında şu noktalara dikkat çekti:
*Batı’daki boşluğu Doğu dolduramıyor. *Doğu’nun insan kaynaklarına yatırım yapması gerek.
UniCredit Group Yönetim Kurulu Üyesi ve Kamu İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Scognamiglio’nun ‘genel’ olarak paylaştığı görüşler ise satır başlarıyla şöyle:
*Derginin satıldığı ülkeler arasında en çok satışı Türkiye’de yapıyoruz *Yıllara göre büyüme yüzdeleri: 80’ler, gelişmekte olan ülkeler %31, gelişmiş ülkeler %69; 90’lar, gelişmekte olan ülkeler %46, gelişmiş ülkeler %54; 00’lar, gelişmekte olan ülkeler %67, gelişmiş ülkeler %33; Şimdi: gelişmekte olan ülkeler (yani doğu) %74, gelişmiş ülkeler (yani Batı) %69
*Gelişmekte olan ülkelerde büyüme daha yavaş, gelişmiş ülkelerde biraz iyileşme kaydediliyor *Rekabetçiliğin ve inovasyon kapasitelerinin geliştirilmesi gerek *Gelecekteki yapının ulusal politikalarla alakası olmayacak. *Global bir idareye ihtiyacımız var *AB Bölgesi’ndeki kriz, hem bu bölgede hem de bu bölgenin dışındaki coşkunun yavaşlamasına neden oldu. *Sermaye ve likidite döngüsü gerektiği gibi işlemiyor çünkü ülkeler paralarını ellerinde tutmaya çalışıyor ki bu aptalca *Avrupa’ya yönelik olumsuz algının değişmesi gerekiyor. *Avrupa’nın güven kazanması gerekiyor.
Scognamiglio Türkiye’yle ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
*Türkiye’deki deneyimimiz olumlu *Politik karışıklıklar Türkiye ekonomisinin temellerini etkilemedi *Türkiye, modernleşen toplumların nasıl büyüdüğüne örnek *36 milyon internet kullanıcısı var *54 milyon kredi kartı (dünyada ikinci) *Cep telefonlarında penetrasyon oranı %93, 70 milyon cep telefonu kullanıcısı var *Facebook kullanımında dünyada 7’nci, Twitter kullanımında 11’inci sırada *Bir yatırımcı için bugünün ekonomisi bir mucize.
Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Profesörü, dış politika yazarı Soli Özel’in ‘genel’e ilişkin görüşleri şöyle:
*Dönem, kaygı ve heyecan dönemi *Yeni dünyanın şekillenmesine tanık oluyoruz *Avrupa, ABD’nin daha ne kadar zaman ağırlığın %90’ının kaldırmasını bekliyor?
*ABD’nin “doğu” kavramı ve Asya’nın “doğu” kavramı birbirinden farklı *Rusya’nın bütçesinin %50’si, sermayesinin %70’i gaz ve petrole dayanıyor *Yeni dünyada herkes inovasyonlarıyla yargılanacak *Avrupa’da birbirine bağımlılık devam ediyor, politikadan ve inovasyondan mahrum bir tablo var. Bu da bir boşluk değil, bir vakum oluşturuyor *Rusya ve Çin’in ABD’nin sunduklarını sunabilecek durumları yok *Obama, ABD’nin gücünü onarıyor *ABD’nin gücünün olmadığı bir dünya, bizim yönetmeyi bilmediğimiz bir dünya *Obama’nın politikaları başarılı olursa daha değişik bir dünyamız olabilir *Dünyanın geri kalanının ABD olmadan nasıl faaliyet göstermeye devam edeceğini çözmesi gerek çünkü ABD’nin sunduklarını başka kimse sunmuyor *Çin dışındaki gelişmekte olan ülkeler sanayi ile büyüdü *1995’te Türkiye’nin GSYİH’sinin %50’si sanayiye dayanıyordu; bugün ise %15’İ. Gelişmekte olan ülkeler üretmiyor artık *Gelecekte en önemli sorun eşitlik olacak.
Soli Özel Türkiye’yle ilgili olarak da şöyle konuştu:
*Türkiye, daha kentsel bir ülke oldu *Kendini akışa bıraktı *Türkiye ilerlemeye başladığında AB hala yoldaydı *Yeni harekete geçen toplumlardaki liderler kentselleşmeyi infaz ederek çok popüler oldular *Politika dengesiz *Gezi sonrasında Brezilya’da çıkan sorunlara gelişmiş ülkelerde sıklıkla rastlanıyor
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dogu-bati-analizinde-turkiye-gorusleri/414861