Yazdır

Patrondan korkmayın

Tarih: 17 Mayıs 2014 - 06:53

Çalışma Bakanı Çelik, müfettişlerin Soma'daki madencilerle tek tek görüşeceğini belirterek, işçilere, "Yanlışlıkları korkmadan anlatın" çağrısı yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, büyük bir facianın yaşandığı Soma’ya bakanlığın teftiş kurulu başkanının öncülüğünde, daha önce hiç Soma’daki madenlerde görev yapmamış müfettişlerden oluşan bir heyetle gitti.

Deniz Zeyrek'in Hürriyet'teki haberine göre Çelik, müfettişlerin Soma’daki madencilerle de tek tek görüşeceğini belirterek bütün işçilere, “Patronlardan korkmayın, yanlışlıkları anlatın” çağrısı yaptı. Çelik, Soma yolunda uçakta şunları söyledi: “Yasayı çıkardığımızdan beri farkındalığı artırmak için iş güvenliği konusunda canımız çıkıyor. Ancak zorlanıyoruz. Yasanın çıktığı günlerde 1 ayda gazetelerde sadece 7 haber çıktı. Son 4 günde ise 417 haber çıktı. Bu farkındalığın sürekli hale gelmesi lazım. Sadece bu faciayı yaşayan madencilere değil, Türkiye’deki bütün işçilere çağrı yapıyorum. ALO 170’e işyerindeki bütün yanlış ve haksız uygulamaları bildirin. İsminizi vermenize gerek yok. Hemen gereğini yaparız.”

HERKESİ DİNLEYECEKLER

Madende bugüne dek 16 teftiş yapıldığını kaydeden Çelik, “Bunlardan 8’i periyodik, 8’i kaza ve şikayet üzerine olmuş. Bu teftişlere maden mühendisi de katılır. Şu anda bu olaydan sonra teftiş kurulu başkanımız öncülüğünde Soma’da hiç görev yapmamış 5 müfettiş ile inceleme yapacağız. İşçileri tek tek dinleyeceğiz. İşçilerin şirketten, işten atılmaktan korkmalarına gerek yok. Hepsinin yanında olacağız. Müfettişlerin arasında elektrik ve maden mühendisleri de olacak. Ölüm raporlarını, iş güvenliği uzmanlarının madendeki rapor ve defterlerini tek tek inceleyecekler. Madeni adım adım dolaşıp madendeki fiili durumu tespit edecekler” dedi.

SORUMLULUKLARI VAR

Bir yılda 2 programlı teftiş yapıldığını da sözlerine ekleyen Bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlki nisan, mart aylarında; ikincisi eylül ekimde. Dolayısıyla işletmeler periyodik teftişleri önceden bilir ve hazırlıklı olur. Mesela bu madende son teftiş 13-18 Mart arasında yapılmış. 13’ünde haber vermeden gitseniz bile sonraki 5 gün işverenin tedbir almasını, işçilerini tembihlemesini önlemek zor. Ancak şunu söyleyeyim. Bu raporları hazırlayan müfettişlerin kişisel sorumlulukları var. Bu yüzden kılı kırk yarmak lazım. Zaten insanlıktan nasibini almışlarsa böyle riskli ortamlarda hiçbir müfettiş incelemesini üstün körü yapmaz. işverenin de yasal sorumlulukları var. 300’a yakın insanın öldüğü bir yerde işverenin sorumluluğu yok diyemeyiz.

KAYIT DIŞI YOK

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ölenlerin yakınlarına ve yaralılara yönelik işlemlerin hızlıca yapıldığı belirten Faruk Çelik, “206 maden şehidi için işlemleri tamamladı. Diğer bilgiler geldikçe de yapıyoruz. Şunu söyleyebilirim. Beze ulaşan bilgilere göre madende kayıt dışı ve çocuk işçi bulunmuyordu” dedi.

KANSER DEĞİLİM

Kanser olduğuna ilişkin iddiaların gündeme getirilmesi üzerine Çelik, “Tahliller test amaçlıydı, temiz çıktı, kanser değilim. Testlerin zamanlamasını doktorlar belirledi. Bu nedenle Ankara’dan ayrılamadım” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/patrondan-korkmayin/414198