Yazdır

Basılan oksijen yangını körükledi iddiası

Tarih: 15 Mayıs 2014 - 03:22

Meslek odaları ve sendikalardan korkunç iddialar: 1-Yangın trafodan değil kömür kızışmasından. 2- Verilen oksijen yangını körükledi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, bölgede koordinasyonsuzluğun diz boyu olduğunu iddia ederek, “Ciddi kurtarma sıkıntısı var. Sınıfta kaldık, bunu yüzlerce canla ödedik” dedi. Erdinç Çelikkan ve Fevzi Kızılkoyun'un Hürriyet'teki haberine göre, Soma havzasında kaza riskinin giderek arttığı konusunda daha önce hazırladıkları raporlarda bütün eksikliklere dikkat çektiklerini belirten Torun, şunları söyledi:

YAŞAMALARI MUCİZE

“Facianın elektrik arızasından kaynaklandığı, pano patlamasından olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. İşlenmiş ve açıkta kalmış kömür damarının alev almasından kaynaklanmış. İçerde hâlâ çok yoğun bir karbonmonoksit var. Canlı çıkmaları mucize.”

GRİZU RİSKİ ARTIYOR

“Havza gittikçe derinleştiği için grizu riski artıyor. Önceden risk haritası hazırladık. Bunları Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile paylaştık. Gerekli önlemleri, bunların uygulanması gerektiğini belirttik. Ne yazık ki dikkate alınmadı. Taşeronlaşmayı da koyunca kazalar yükseliyor.”

KURTARICILAR DA ÖLDÜ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Danışmanı Dr. Fikret Sazak da, ilk aşamada madene oksijen basılmasın yangını körüklediği iddiasını gündeme getirerek, şunları söyledi: “Yangın çıktıktan hemen sonra 20 kişilik kurtarma ekibi içeriye giriyor. Bu sırada içeriye oksijen basılıyor. Oksijenin etkisiyle yangının tekrar körüklenince 20 kişilik kurtarma ekibi de mahsur kalıyor. Bu ekipten ölenler var. Yangına neden olan trafo patlaması değil, eski üretimden kalan metan gazı yangını tetikliyor. İşçilerin çoğu metan gazından zehirlenerek ölüyor. Zonguldak dışındaki madenlerde profesyonel ve uzman müdahale ekibi yok. İlk etapta tahliye ekibi yetersiz kalıyor. Bu bir kaza değil bir iş cinayetidir. İşçilerin ölümü ihmal, kusur ve yanlışlardan kaynaklı.”

KEŞMEKEŞTİ

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Can Doğan da yangının kömürün tutuşması sonucu meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Maden yangınlarına özel müdahaleler gerekir. Buraya ilk geldiğimizde keşmekeşlik vardı, madene kimin girip çıktığı belli değildi. İşçilerin yaşaması için verilen oksijen yangını arttırdı, işçilere faydası olmadı.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/basilan-oksijen-yangini-korukledi-iddiasi/414024