Yazdır

Soma'da ölü sayısı 282'e yükseldi

Tarih: 13 Mayıs 2014 - 17:52

Enerji Bakanı Taner Yıldız Soma'daki maden ocağının bulunduğu bölgede aldığı bilgilere göre ölü sayısının 282'e yükseldiğini açıkladı

Manisa Soma’da kömür ocağında çıkan yangında mahsur kalan işçilere ulaşmak için zamana karşı yarış başlatıldı. Ancak saatler ilerledikçe ölüm haberleri geldi. Türkiye’yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Bakan Yıldız, 205 madencinin hayatını kaybettiğini sabaha karşı söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gün içinde ölü sayısının 238'e çıktığını bildirdi. Akşam saatlerinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı açıklama tüm Türkiye'yi bir kez daha kahretti. Yıldız ölü sayısının 245'e çıktığını bildirdi. Bakan Yıldız saat 22.30'da yaptığı açıklamada ise ölü sayısının 274'e yükseldiğini açıkladı. Yıldız sabah 08.15 civarında kahreden bir haber daha verdi. Yıldız'ın açıklamasına göre 282'e çıktı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, işçilerin öldüğü madende incelemede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıklamalarda bulundu. Çalışmalara yaklaşık 3 saat verildiğini, ölenlerin sayısının 274'e yükseldiğini söyleyen Bakan Yıldız, "Saat 02.00 itibari ile çalışmalar tekrar başlayacak ve sabaha kadar devam edecek. 196 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Zaman aleyhimize işliyor. Bu işlemleri yarım tamamlamak istiyoruz. Şuan için 2 tane zor bölgemiz kaldı. Karbonmonoksit, trafo patlamasından mı başka bir şeyden mi araştırmalar sonunda belli olacak. Adli süreç ve incelemeler işçilerin tamamı çıkartıldıktan sonra başlayacak. Hazırlanacak raporlar doğrultusunda karar vereceğiz" diye konuştu.

KARAGÜN BÖYLE BAŞLADI

SOMA ilçesinin Eynez bölgesindeki Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş madeninde dün her şey normal başlamıştı.

Ancak yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı ve vardiya değişimi sırasında 598 işçinin bulunduğu madende saatler 15.10’u gösterdiğinde facia yaşandı. Elektrik panosunda meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. 2 kilometrelik galerileri bulunan madende ilk anda çıkışa yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başarırken yaklaşık 300 işçi alev duvarının arkasında mahsur kaldı.

Ancak tek tehlike alevler değildi. Maden ocağı dumanla dolmaya başladı. Bununla birlikte zamanla yarış da başladı. Çünkü her geçen dakika işçiler için çok önemliydi. Kurtarma çalışmaları kapsamında madene oksijen verildi. İşçilerin gaz maskeleri vardı ancak onların da bir dayanma süresi vardı.

Ancak saatler ilerledikçe cenazeler çıkarılmaya başlandı.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Elektrikler kesildiği için madendeki asansörler de çalışmadı. İlk etapta yakındaki bir maden ocağından gelen tahliye ekibi kurtarma çalışması başlattı. İlçedeki ambulansların yanı sıra çevre ilçelerden de ambulanslar sevk edildi maden ocağına. Olay duyulur duyulmaz işçilerin yakınları da madene akın ederken jandarma kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilenmemesi için çevrede güvenlik önlemi aldı.

ZEHİRLENDİLER

Yaklaşık 30 kişi hastaneye kaldırıldı. Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, hastaneye getirilenlerin dumandan zehirlendiğini söyledi. Parlak, tedavisi süren 4 işçinin de sağlık durumlarının iyiye gittiğini belirtti.

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini, saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yolunda olduğunu açıkladı. Yerin metrelerce altında kalan işçiler için zaman daralıyordu. Çözüm yolları arandı. Soma İtfaiye Müdürü Temel Korkmaz, “İşçileri çıkarmadan yangına müdahale edilmeyecek” dedi. İşçilerin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, “Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var” dedi.

CAN KAYBI ARTIYOR

Saatler ilerledikçe ölüm haberleri gelmeye başladı. AFAD saat 23.00 sıralarında ölü sayısını 17, yaralı sayısını 11 olarak bildirdi. Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise ölü sayısını 157 olarak açıkladı.  Gece yarısı Enerji Bakanı Taner Yıldız, "201 işçi kardeşimizi kaybettik. Rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz" dedi.

CENAZELER KAVUN DEPOSUNDA

Patlamada ölenlerin cesetleri, Kırkağaç ilçesinde bulunan kavun saklama deposuna konuldu.

Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Madenci ailelerinden bazıları da soğuk hava deposuna gitti.

SON AÇIKLAMA: 205 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Sabah saatlerinde bir kez daha kameraların karşısına çıkan Bakan Taner Yıldız hayatını kaybeden işçi sayısının 205'e yükseldiğini açıkladı.

ESKİ BAŞKAN: 250 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ, 150 İŞÇİ İÇERİDE

Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, Soma'da meydana gelen maden kazasına ilişkin DHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Mehmet Torun, facianın nedeninin trafo patlaması olmayabileceğini iddia ederek; "Her ne kadar sayın Bakan trafo patlaması diye duyurduysa da bizim izlenimlerimize göre, ocağa giremedik henüz ama, aldığımız bilgiler ışığında eski imalat dediğimiz daha önce çalışmış kömür damarının kendiliğinden yanması sonucu açığa çıkan karbonmonoksitin taban yollara, ana yollara dağılmasıyla 500'e yakın çalışan etkilemesi ve onları zehirlemesi sonucu oluşan büyük bir facia bu. Karbonmonoksit gazı tam yanma olmadan, yarım yanmasında çıkan gazdır. Burada da dünya madencilik tarihinde çok ciddi bir faciayla karşı karşıyayız. Aslında bu bir iş cinayeti. Odamızın daha önce ocaklarla ilgili raporları var. 3 maden mühendisi meslektaşımızı kaybettik. Şu anda 250'ye yakın maden işçisinin cenazesi çıkarıldı. Ve 150 civarında da maden emekçisinin de şu anda mahsur kaldığını biliyoruz" diye konuştu. Torun, facianın olduğu ocağın durumuna ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı; "Açık konuşmak lazım bu havzanın belki de en iyi ocaklarından biri olarak söyleniyor. Daha berbatları var o yüzden söylüyorum. Ama bu eski imalat dediğimiz, eski çalışmalardan mutlaka uzak durulması gerekiyordu. Büyük ihtimalle böyle bir ihmal oldu."

CHP'Lİ VEKİLDEN ÜZEN AÇIKLAMA

Maden faciası ile ilgili olay yerinde incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye’nin en büyük maden kazası ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.

KORKUNÇ RAKAMLAR

Felakette hayatı kaybeden işçi sayısının 350’ye yaklaştığı bilgisini veren Özel, “Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük maden kazası ile karşı karşıyayız. Bizzat madende görev yapan yetkililerden aldığım resmi bilgiye göre ölü sayısı 350’ye yaklaştı” dedi.

TAHLİYE EDİLMEYENLER VAR

205 işçiye ait naaşların bir soğuk hava deposunda tutulduğunu, maden içinde hazırlanmış 70 naaş daha bulunduğunu kaydeden Özel, “Buna ek olarak cesedine ulaşılmış ancak tahliye edilmemiş 60–70 ceset daha var. Bu bilgileri verirken içim kan ağlıyor ancak gerçekler bunlar” diye konuştu.

SİGORTASIZ İŞÇİLER

Madende sigortasız ve küçük yaşta işçilerin çalıştırıldığına dair bilgilerde aldıklarını kaydeden Özel şöyle dedi: “15 yaşında bir çocuğumuzun maden içinde olduğu bilgisi bize geldi. Bu kardeşimizin ailesine ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kaza göz göre göre geldi. Biz bu konunun siyaset üstü ele alınmasını istedik, araştırma önergesi verdik ama bizi dikkate almadılar. Sonunda böyle bir facia ile karşı karşıya kaldık.



Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/somada-olu-sayisi-282e-yukseldi/413908