Yazdır

JP Morgan eski yöneticisinden çarpıcı tespit

Tarih: 09 Mayıs 2014 - 09:32

Bir dönem JP Morgan'da yöneticilik yapmış olan Amerikalı Arthur Sculley, Anadolu kaplanları üzerine çarpıcı tespitlerde bulundu

JP Morgan'da yöneticilik yapmış olan Amerikalı Arthur Sculley'e göre, 'Anadolu Kaplanları'nın yaşamında bussiness'ı etkileyecek hiçbir şeye yer yok. Dindarlık hayatlarının farklı bir köşesinde duruyor.

Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran, Financial Times’ın çarşamba günü düzenlediği Türkiye toplantısı için İstanbul'a gelen Amerikalı Arthur Sculley ile konuştu.

Seçim döneminde Anadolu kentlerini gezen ve Anadolu kaplanları üzerine ciddi araştırmalar yapan Sculley ile görüşen Başaran sohbetin ayrıntılarını köşesine taşıdı.

ANADOLU KAPLANLARININ ÖZELLİKLERİ

Peki Anadolu Kaplanları denilince hangi temel özellikler aklına geliyor Sculley’nin… Şöyle yanıtladı: "Erdoğan hükümeti tam bir business hükümeti ve Anadolu Kaplanları için sadece business var. O yüzden çok iyi anlaşıyorlar. Dindarlık, muhafazakârlık ayrı konular. Business’ı etkileyecek hiçbir şeye hayatlarında yer yok. Yani dini, hayatlarının farklı bir köşesinde yaşıyorlar. Tırnaklarıyla kazıyarak bulundukları yere gelmişler. Yüksek teknoloji değil günlük hayatımızın temel endüstri ürünlerini üretirler. Hiçbiri işletme okumamıştır ama bir işletmeyi sezgileriyle yönetmeyi en iyi onlar bilir. İstanbul’daki işadamlarına imtiyazlar tanındığına inanırlar. Bu nedenle kendilerini kabul ettirme ve şehirlerini öne çıkarma hırsları vardır."

Sculley’ye göre "Anadolu Kaplanları, yeni pazarlara açılmak konusunda hükümetin gözü kulağı oldu. Afrika’da, Asya’da her yerdeler. Daha kolay risk alabiliyorlar çünkü İstanbul’daki köklü işletmeler gibi bir işe girmeden önce uzun fizibilite süreçleri geçirmiyorlar." Peki ne yapıyorlar?… "Komşum şu ülkeden döndü, orada bir sürü iş fırsatı varmış, ben de gireyim diyorlar ve giriyorlar. Ya da örneğin Başbakan’ın işadamlarını götürdüğü yurtdışı seyahatlerine katılıyorlar. Örneğin bir Afrika ülkesi ise bu, oradaki Türkiye konsolosluğu bir ticaret ofisi gibi çalışıyor ve gelen işadamlarına yardımcı oluyor. Onları gerekli kişilerle tanıştırıyor, tecüman sağlıyor. Anadolu Kaplanları hükümet yetkililerinin bu seyahatlerinden çok fayda görüyorlar."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/jp-morgan-eski-yoneticisinden-carpici-tespit/413660