Bireysel Emeklilik Sistemi’ne bakış
Tarih: 06 Mayıs 2014 - 06:40
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde hiçbir yatırım aracında olmayan % 25 Devlet Katkısı avantajı ile birikimleriniz büyüyor ve değerleniyor
Bireysel Emeklilik Sistemi, aktif çalışma hayatınız süresince yapmış olduğunuz tasarruflarınızı uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik döneminde refah düzeyinizi artırmanız için ek bir gelir ile ikinci emeklilik hakkını elde etmenizi ve geleceğinizi güvence altına almanızı sağlayan özel bir emeklilik sistemidir.
Sistem, gönüllü katılım esasına dayanıp, SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı gibi Sosyal Güvenlik Sistemleri’nin yerini alabilecek bir alternatif değil, bunlara ek olarak gelir elde edebileceğiniz, tamamlayıcı niteliğe sahiptir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak ve 56 yaşını tamamlamak koşulu ile emekliliğe hak kazanılabilmektedir.
1 Ocak 2013 tarihi itibariyle getirilen yeni düzenlemelerle birlikte 18 yaşına gelmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes (çalışan, çalışmayan) sisteme girerek, %25 Devlet Katkısı’ndan yararlanabilmektedir. 7 Haziran 2013 tarihinde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla, mavi kart sahibi katılımcıların da Devlet Katkısı avantajından faydalanabilmesinin yolu açılmıştır.
Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin toplam brüt asgari ücret tutarının %25’ini geçemez.
2014 yılı brüt asgari ücret tutarı toplam 13.230,00 TL olduğundan dolayı bu tutarda katkı payı ödemeniz durumunda Devlet sizin adınıza %25’ine denk gelen 3.307,50 TL maksimum katkı payı ödemesini hesabınıza yatıracaktır.
Devlet katkısı tutarına ilişkin üst sınır katılımcı bazında uygulanmaktadır. Aynı dönemde birden fazla BES sözleşmesine katkı payı ödeyen katılımcının ödediği toplam katkı payı tutarı için hesaplanan Devlet Katkısı tutarı, ilgili ayda sözleşme başına ödenen katkı payının ağırlığına göre sözleşmelerine dağıtılmaktadır. Bir takvim yılı içinde ödenen ve Devlet Katkısı hesaplamasında dikkate alınacak katkı payı tutarı, yıllık brüt asgari ücret kadardır.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Devlet Katkısı’nı hak edebilmek için en az 3 yıl sistemde kalmanız gerekmektedir. Hak ediş oranları 3 yıldan sonra sistemde kalış sürenize göre kademeli olarak değişmektedir.
• İlk 3 yıl içinde sistemden çıkıldığı takdirde hak kazanılamamaktadır.
• 3 yılın sonunda %15'i,
• 6 yılın sonunda %35'i,
• 10 yılın sonunda %60'ı,
• 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak şartıyla tamamına hak kazanılmaktadır.
Sistemdeki tasarruflarınız, tercih ettiğiniz emeklilik fonlarında değerlendirilmektedir. Emeklilik fonları, profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilmekte olup, bu kişiler herbir yatırım alternatifinin risk, avantaj ve dezavantajlarına hakim konumdadır. Fon yöneticileri, kendi tercihlerinize uygun yerel ya da yabancı hisse senedi, repo, hazine bonosu, devlet tahvili, mevduat, altın gibi yatırım alternatiflerini seçmeniz konusunda yol gösterir. Güvenli yatırım için daha az getiriye razı olup daha az risk içeren fonları veya daha fazla risk alarak daha fazla getiri sağlama ihtimali olan fonları seçebilirsiniz.
Fon portföyündeki değer artışlarının portföy değerine günlük olarak yansıtılması nedeniyle fon getirilerini günlük bazda değişim gösterebilmektedir. Fon performanslarını takip ederek, diğer yatırım araçlarıyla karşılaştırma yapabilirsiniz. Fon performansı doğrultusunda fon dağılımı değişikliği hakkını kullanarak, birikimlerinizin dahil olduğu fonları yılda 6 kez değiştirebilirsiniz.
Emeklilik planlarınızı ise yılda 4 kez değiştirebilirsiniz.
Emeklilik döneminde elde edilen birikimlerinizi toplu olarak ya da tercih edeceğiniz emeklilik gelir planı doğrultusunda maaş şeklinde alabilirsiniz. Elde edilecek gelir, sisteme giriş yaşı ve ödenen katkı payına göre değişmektedir.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bireysel-emeklilik-sistemine-bakis/413378