Uzmanlar: İbre TL’den yana
Tarih: 29 Nisan 2014 - 12:51
Köşk seçimi öncesinde TL’ye yatırım daha cazip görünüyor. Dolar kuru 2.20 TL, borsa ise 70 bin-75 bin aralığında kalacak
Yerel seçimlerin atlatılmasının ardından gözler şimdi de Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi. Herkes Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tahminler yaparken mali piyasalarda bu beklenti fiyatlara dahil edildi bile. Ancak parayı yönetenler yani profesyoneller, kısa vadede Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminden çok ABD ve Avrupa merkez bankalarının alacağı kararların kendileri için daha önemli olduğu görüşünde birleşiyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde tansiyonun yerel seçimler kadar yüksek olmayacağını öngören uzmanlara göre, dört aylık süreçte içerideki en önemli gelişme enflasyonun seyri ve Merkez Bankası’nın buna bağlı olarak alacağı faiz kararı olacak. Hatırlarsanız Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçen hafta yaptığı toplantıda enflasyona vurgu yaparak faiz oranlarında indirime gitmeyip mevcut seviyeleri koruma kararı almıştı. Enflasyon düşmeden Merkez Bankası’nın (MB) faizde indirim yapmayacağı sinyali vermesi, en azından kısa vadede piyasalara ilişkin bir belirsizliği de ortadan kaldırdı.
BELİRSİZLİK AZALDI
Bu yüzden artık cumhurbaşkanlığı seçimi ne kadar geçecek süreçte tahvil faizlerinin yüzde 10’lar, dolar kurunun ise 2.20 TL’ler civarında kalması bekleniyor. BIST-100 endeksinde ise zaman zaman kaçak olsa da 70 bin-75 bin bandının korunacağı görüşü hakim. Bu ortamda dövizden çok TL cinsi enstrümanların daha cazip olacağı fikrinde birleşen finans kuruluşlarının yöneticileri Para Dergisi’nden Esin Çetinel’e hisse senedi, tahvil ve döviz kurlarına ilişkin beklentilerini açıklayıp riski seven ve sevmeyenler için portföy önerilerinde bulundu…
CEM MURATOĞLU: SİYASETİN ETKİSİ AZALACAK
Odeabank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cem Muratoğlu, Avrupa’daki gelişmelerin Türkiye’yi ve TL cinsi varlıkları olumlu etkileyeceği görüşünde. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) almayı planladığı genişleyici önlemlerin Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere fayda sağlayacağını vurgulayan Muratoğlu, ‘’Bunun Türkiye özelindeki iç siyasi risklerden daha ağır basması ve lehte etkilemesi beklenebilir. Bu bağlamda Avrupa Merkez Bankası’ndan yılın ikinci yarısında faiz indirimi ve bono alımı gibi muhtemel aksiyonların yaratacağı olumlu rüzgarın cumhurbaşkanlığı seçimin olası baskısındaki TL varlıklarda da pozitif etki yaratmasını bekliyoruz. Olası yüksek enflasyon gerçekleşmelerinin fiyatlara yansıtıldığını da düşünerek TL cinsi varlıkların bu süreçte genel anlamda daha iyi performans göstermesi ihtimali kuvvetli’’ diyor.
Son bir yıla damgasını vuran iç siyaset dinamiklerinin etkisinin azalacağını öngören Muratoğlu, buna bağlı olarak beklentilerini şöyle özetliyor:
‘’Bu süreçte TL enstrümanlara yönelik beklentimiz genel anlamda olumlu. ECB’nin daha önce yaptığı parasal genişlemeden (LTRO’lardan) sonra gelmesi beklenen likidite artırıcı olası kararlarının ABD Merkez Bankası’nın (FED) likiditeyi azaltıcı süreci ile dengelenmesini ve hatta bu süreçte daha ağır basmasını bekliyoruz. Mart sonundan itibaren gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy yatırımlarının sert ve ani bir şekilde artması ve düzeltmelerin gecikmesi, bundan sonraki süreçte portföy girişlerinin gücünü artırarak devam ettireceği yönünde algılanabilir. Bu bağlamda BIST’te 70 bin endeks seviyesi altına gerilemelerde bir miktar hisse pozisyonu, yüzde 10 bileşik üstünde orta vadeye kadar olan verim eğrisinde bono pozisyonu açılması mantıklı olabilir. Bu süreçte Merkez Bankası’nın olası indirim yönündeki kararı, bu beklentimizin gerçekleşmesine yardımcı olur.’’
FATİH ARABACIOĞLU: ’TL’NİN GÜÇLENMESİ ZOR
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimine kadar geçecek süreçte gerek yüksek enflasyon, gerekse bölgesel ve siyasal gerilimler nedeniyle TL’nin güçlenmesinin zor olduğu görüşünde. Seçime kadar geçecek yaklaşık üç aylık süreçte bunların dışında global anlamda da çok sayıda risk bulunduğunu hatırlatan Arabacıoğlu, söz konusu riskleri şöyle sıralıyor:
‘’Öncelikle FED, parasal genişleme önlemlerini kısma sürecini devam ettirmeye kararlı; hatta ABD’den olumlu gelen veriler ışığında kısma hızı artırabilir. Tüm gelişen ülke para birimlerinde satış baskısı var. Bu konuda TL’nin özel bir durumu yok. Bu arada Haziran ayına kadar ki süreçte enflasyonun yüksek seyredeceği ifade ediliyor. Bu yüzden kısa vadede likidite rahat olmakla birlikte faizlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Çin’in kısmen yavaşlaması ve ABD ekonomisinin güçlenmesi süreci, gelişen piyasalara nakit akışı konusunu olumsuz etkiliyor. Üstelik Çin’deki yüzde 7.5 civarında seyreden fiyat kazanç oranları, diğer piyasaların ve özellikle Türkiye’nin hisse fiyatlarını cazip olmaktan uzak tutuyor. Yılbaşında başlayan göreli düşük performans mali hisselerdeki son toparlanmayla birlikte nötralize olmuş durumda. Fiyatlar en azından önümüzdeki altı ay için ‘doygun’ olarak değerlendiriliyor’’.
Fatih Arabacıoğlu, tüm bu beklentiler ışığında önümüzdeki dört ayda döviz kurlarında hafif yukarı, faizde ise yüzde 9.5-11 bandında yatay seyir bekliyor. Hisse senedi cephesindeki ise siyasete duyarlı hisse senetlerinde orta vadede yatay seyir olsa da kısa vadede fiyat oynaklığının yüksek olabileceği uyarısında bulunuyor.
ALP KELER: ’UZUN VADEYİ SEÇİN
Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler’e göre, piyasalarda son aylarda yaşanan dalgalanmalarda iç gelişmelerden çok başta FED’in aldığı sıkılaştırma kararı olmak üzere global gelişmeler belirleyici oldu. Ancak son bir ayda durumun kademeli olarak normalize olmaya başladığını vurgulayan Keler, buna bağlı olarak beklentilerini şöyle özetliyor:
‘’Türkiye’de artık faizde yukarı yönlü baskının azaldığı, aşağı yönlü beklentilerin öne çıktığı bir dönemdeyiz. Bu sebeple mevduatta kısmen daha uzun vadelerin tercih edilmesi anlamlı. Tahvil-bono ağırlıklı yatırım fonlarında da sermaye kazancı potansiyeli olduğunu görüyorum. Ağırlıklı olarak özel sektör borçlanma araçları içeren ürünlerin de yüksek iç verim sebebiyle öne çıktığını düşünüyorum.
Döviz bazlı ürünlerde ise ağırlık azaltılabilir. Geçen yıl TL’deki değer kaybı sebebiyle öne çıkan yabancı menkul kıymet ağırlıklı ürünlerde dövizin normalleşmesinin de etkisiyle geçen seneki kadar ciddi bir potansiyel görmüyorum. Bu yıl getiri daha çok yurtiçi piyasalarda olacak. Yurtiçi hisse senedi piyasası ise orta vade için potansiyel taşıyor. Büyüme konusundaki beklen tilerde iyileşme var. Ayrıca yılın başında daha kötümser beklentilerin fiyatlandığı bankacılık sektörünün karlılığına yönelik olumlu revizyonlar yapılıyor. Makro dengeler ve para politikası konusunda güvende korunuyor. Dolayısıyla uygun risk profilindeki yatırımcılar için hisse senedi içerikli fonlar da portföylerde yer alabiliyor’’.
ÖMER YENİDOĞAN: ENFLASYONDA DÜŞÜŞ HIZLI OLMAZ
TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan ise, önümüzdeki dört aylık süreçte Türk Lirası’nın güçlü kalmasını bekliyor. Piyasada genel olarak yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun düşüş trendine girmesini ön gören Ömer Yenidoğan, mali piyasalara ilişkin kısa vadeli beklentilerini ise şöyle ifade ediyor:
‘’Enflasyonun düşüş trendine girmesi faizler ve Merkez Bankası politikasında olumlu etki yapacak. Biz de piyasanın genel görüşünü katılmakla birlikte enflasyondaki düşüşün beklendiği kadar hızlı olmayabileceğini ve bunun faizler ve borsa üzerindeki olumlu etkisinin özellikle önümüzdeki dört ayda daha sınırlı kalacağını düşünüyor’’.
Bu da doğal olarak TL’nin güçlü kalacağı bir ortama işaret ediyor. 2014 yılsonu için dolar/TL paritesi tahminimiz 2.20 TL civarında. Yine bu süreçte BIST-100 endeksinin 76 bin 500’e çıkmasını, gösterge faizin ise yüzde 10 civarında olmasını bekliyoruz’’.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/uzmanlar-ibre-tlden-yana/412951