Yazdır

Citigroup'tan önemli Akbank açıklaması

Tarih: 24 Nisan 2014 - 07:23

Türkiye’de bireysel bankacılıktan çıkan Citigroup, Akbank ve Türkiye'ye yönelik önemli açıklamalarda bulundu

Türkiye’de bireysel bankacılıktan çıkan ve Basel III kriterlerine uyum nedeniyle Akbank’daki hisselerinin bir kısmını satan Citigroup Uluslararası Franchise Yönetimi Başkanı Hollis Hart, “Türkiye çok önemli, Akbank’ı çok seviyoruz. Ancak Basel III elimizi kolumuzu bağladı” dedi.

“I love Akbank (Akbank’ı seviyorum)” bu sözler, 2 yıl önce Basel III kriterlerine uyum sürecinde, Akbank’daki hisselerinin bir kısmını satmak durumunda kalan Citigroup’un Uluslararası Franchise Yönetimi Başkanı Hollis Hart’a ait. Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre, geçen hafta Citibank’ın New York’taki genel merkezinde uluslararası yatırımcıları, Türkiye’de yatırıma davet eden bir etkinliğe evsahipliği yapan Hart’ın, Türkiye’nin Citigroup için son derece önemli bir ülke olduğunu ve büyük bir ekonomik potansiyel taşıdığını söylemesi dikkat çekti.

MECBURİ BİR KARARDI

Türkiye’ye yönelik son derece pozitif mesajlar vermesi üzerine Hart’a, “Eğer bu kadar önemliyse neden Türkiye’deki faaliyetlerinizi kurumsal ve ticari bankacılıkla sınırladınız ve Akbank’ta hisse satışına gittiniz” sorusunu yönelttik. Akbank’ın çok çok iyi bir banka olduğunun altını çizen Hart, “Düşüncelerimi Türkçe’ye nasıl çevirebilirsiniz bilemiyorum ama Akbank’ı seviyorum (I love Akbank). Akbank marka değeri, pazardaki konumu, teknolojik alandaki ürünleri gibi birçok açıdan çok çok iyi bir banka. Ancak Basel III getirdiği yeni kriterler açısından elimizi kolumuzu bağlıyor. Hisse satışı mecburen verdiğimiz bir karardı” dedi.

BİREYSELDE BÜYÜK REKABET

Bireysel bankacılıktan çıkma yönündeki kararlarının da sadece Türkiye’ye yönelik olmadığını hatırlatan Hart, şunları söyledi: “Türkiye’de bireysel alanda çok ciddi bir rekabet var. Biz de en güçlü taraflarımızdan kurumsal ve ticari bankacılığa odaklanma kararı aldık.”

2012’de yüzde 10.1 hissesini satmıştı

Citigroup 2006 yılında Akbank’tan aldığı yüzde 20 hissenin yüzde 10.1’ini 2012’de, Basel III sermaye yeterlilik rasyosu uygulamasına hazırlık amacıyla borsada satmıştı. Kurum ayrıca 2013 başında, Türkiye’deki bireysel bankacılık portföyünü satarak, kurumsal ve ticari bankacılığa odaklanacağını duyurmuş ve Nisan 2013’te de Citibank Türkiye’nin bireysel bankacılık bölümü Denizbank’a satılmıştı. 100‘den fazla ülkede faaliyet gösteren Citi, Türkiye’deki faaliyetlerine 1975’te kurumsal bankacılık hizmetleri ile başladı ve 1981’de şube statüsünde faaliyetlerini yürütmeyi sürdürdü.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/citigrouptan-onemli-akbank-aciklamasi/412607