Yazdır

Merkez Bankası için çarpıcı iddialar

Tarih: 17 Nisan 2014 - 14:06

Bankacılık kulislerinde dillendirilen söylentilerin ardından gözler Merkez Bankası Genel Kurulu'na çevrildi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 19 Nisan 2011 yılında başladığı bu görevini yasa gereği 5 yıl boyunca yani Nisan 2016'ya kadar sürdürebiliyor. Merkez Bankası Kanunu'nun 27.maddesi gereği, başkan ticaretle uğraşamıyor, banka veya şirket hissedarı olamıyor.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Bakanlar Kurulu kararıyla başkanlık görevine atanan kişi, bu maddeye aykırı bir durumu ortaya çıkmaz veya görevlerinin devamlı surette ifasını imkansız kılacak durum yaşanmaz ise 5 yıl boyunca hiçbir şekilde görevden alınamıyor. Bunun tek istisnası ise başkanın kendi isteğiyle istifa etmesi oluyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, döneminde Erdoğan hükümeti tarafından başkanlık görevine getirilmek istenen Başçı, Sezer'in kendisine onay vermemesi nedeniyle Başkan olamamış, Sezer'in görev süresinin bitmesinin ardından; Gül'ün onayı ile Başkanlık koltuğuna oturabilmişti. Ancak son dönemde Başbakan Erdoğan'ın bankanın faiz kararlarına ilişkin eleştirilerde bulunması, Başçı'nın istifaya zorlanabileceği söylentilerini gündeme taşımıştı.

İKİ BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFAYA MI ZORLANIYOR?

Bankacılık kulislerinde dillendirilen bir diğer söylenti ise 17 Aralık'ta başlatılan Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sonrası kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan 'paralel bürokrat' avı nedeniyle, Merkez Bankası'nda da iki başkan yardımcısının görevden alınacağı oldu. Ancak yine Merkez Bankası Kanunu gereği başkan yardımcıları da başkanın önerisi üzerine 5 yıllığına atanıyorlar ve tıpkı başkan gibi 5 yıl boyunca bu görevden alınamıyorlar.

Ancak bugün yapılacak Merkez Bankası Genel Kurulu'ndan önce başkan yardımcılarından iki ismin istifaya zorlanacağı; bunun ardından da bugün bunların yerine atama yapılacağı söylentiler arasında dikkat çekiyor.

Merkez Bankası Genel Kurulu'nun yetkileri arasında Başkan ya da yardımcılarını görevden alma bulunmuyor.

Banka Kanunu'nun 15.maddesi Genel Kurul'un görev ve yetkilerini şöyle düzenliyor:

1. Banka Meclisi tarafından verilen yıllık rapor ile Denetleme Kurulu raporunun tetkiki; 2. Bankanın bilanço, kar ve zarar hesabının tetkiki ile karara bağlanması; 3. Banka Meclisi üyelerinin ve Denetleme Kurulunun ibrası; 4. Sermayenin artırılması; 5. Esas Mukavelede değişiklik yapılması; 6. Bankanın tasfiyesi hakkında karar verilmesi.

Tüm bu söylentiler gölgesinde gerçekleşecek Genel Kurulda Başkan Başçı'nın, konuşmasında vereceği mesajlar büyük önem taşıyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkez-bankasi-icin-carpici-iddialar/412167