Dünya Bankası’ndan şoke eden rapor
Tarih: 16 Nisan 2014 - 14:26
Dünya Bankası’nın Tunus raporuna göre 2011’de devrilen Bin Ali’nin milyarlarca dolarlık servetini devlet imkanlarıyla elde ettiği belirlendi
Arap Baharı’nın başladığı Tunus’u mercek altına alan Dünya Bankası, kaçak Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali ve ailesinin baş döndürücü servetini nasıl elde ettiğini analiz etti. 3 uzmanın aylar süren çalışmada Bin Ali ve 114 akrabasının yönetimde olduğu 220 şirket incelendi. Araştırmaya göre Bin Ali ailesi çok kârlı sektörlere el attığı için istihdamın sadece yüzde 1’ini, üretimin yüzde 3’ünü karşılamasına rağmen özel sektördeki toplam karın yüzde 21’ini elde ediyordu. Yasalarla rekâbete kapatılan telekomünikasyon, ulaştırma ve emlak sektörleri tamamen ailenin elindeydi. Bu alanlarda ‘monopol’ konumunda olan aile fiyatları istediği gibi belirliyordu.
“SADECE TUNUS’A ÖZGÜ DEĞİL”
Rapora imza atan 3 uzmandan Antonio Nucifora, bu durumun sadece Tunus’a özgü olmadığının altını çiziyor. Benzer sorunların Arap dünyasında, Rusya ve Ukrayna’da da geçerli olduğunu vurgulayan Nucifora, “Akraba kayırma ve bundan kâr sağlayan elitler dünya çapında pek çok ülkede mevcut. 1920’li yıllarda Amerikalı petrol baronları da benzer yollar izliyordu” yorumunu yapıyor. Nucifora, benzer ekonomik yapılara sahip diğer Arap ülkeleriyle ilgili bir araştırmayı da haziran ayında yayınlayacaklarını açıkladı.
TEKELLEŞİP BÜYÜK KÂRLAR ELDE ETTİLER
Araştırmanın yazarlarından Antonio Nucifora, “Bin Ali ailesinin faaliyet gösterdiği alanların seçimi tesadüfî değildi. Son derece yüksek bir pazar payına sahiplerdi ve monopol yapılar söz konusuydu. Bu yapılar sayesinde fiyatları istedikleri gibi yükseltebiliyorlardı. Bu sayede tüketicinin ve diğer şirketlerin sırtından son derece büyük kârlar elde edildi” diyor.
DAMADININ 35 ŞİRKETİ VAR
Sadece resmi verilerin incelenmesinde Bin Ali’nin çocukları, gelinleri ve damatları, eşi Leyla Trabelsi’nin kardeşleri ve onların çocuklarının birçok şirkette ortaklığı belirlendi. Çiftin kızı Nesrin’in kocası Sakhr el Matri’ye ait büyük kısmı tekel, 35 şirket tespit edildi. Bin Ali’yle ilişkili şirketlerin çoğu vergi vermemek için gelirlerini offshore hesaplarda tutuyordu.
ÇIKARLARI İÇİN YASAL DÜZENLEME
Tunus hükümetinin tahminlerine göre Bin Ali ailesinin, iktidar dönemi sonu itibariyle serveti, 13 milyar dolardı. Bu, Tunus’ta devlet bütçesinin yaklaşık dörtte birine denk geliyor. Raporda Bin Ali ailesinin yasa dışı hareket etmediğinin, mevcut yasal düzenlemeleri kendi çıkarları için kullandıklarının altı çiziliyor: “Yaptıkları işlerde yasa dışı değillerdi. Rakipleri sindirmek için mevcut düzenlemeleri kullandılar. Hukuki düzenlemeler ‘Tüketicileri Koruma Yasası’ gibi pazarlandı ama gerçekte amaç küçük bir elitin bundan kâr etmesiydi.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dunya-bankasindan-soke-eden-rapor/412105